BRICS zirvesinde ikinci gün! Putin ve Erdoğan görüşecek

BRICS Zirvesi'nin ilk günü sona erdi, ikinci gününde hangi gelişmelerin yaşanacağı merak konusu oldu. Bugün Zirve'de genel oturum başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin bir araya gelecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise liderlerle görüşmek üzere Kazan'a geldi.

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Kazan kentinde bu yıl 16'ncısı düzenlenen BRICS Zirvesi'nin ikinci günü dün sona erdi. BRICS üye ülkelerinin liderlerinin katıldığı dar formatlı yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de BRICS Zirvesi kapsamında bir dizi ikili uluslararası temasta bulunarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile de görüştü.

Erdoğan da Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü.

Putin dün yaptığı açıklamada BRICS'in dinamik bir şekilde geliştiğini ve dünya meselelerindeki otorite ve etkisinin güçlendiğini söyledi. Kazan'daki BRICS zirvesinin ikinci gününde Putin, etkinliğin ana arenası olan Kazan Expo'ya katıldı.

‘MUAZZAM BİR POTANSİYELE SAHİBİZ’

Putin, Rusya'nın BRICS'in dünyadaki rolünü güçlendirmeye ve küresel ve yerel sorunların çözümüne odaklanmaya çalıştığını söyledi. Rus lider, BRICS zirvesinin dar formatlı toplantısında yaptığı konuşmada, "Birliğimizin üye ülkeleri gerçekten muazzam bir siyasi, ekonomik, bilimsel, teknolojik ve insani potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Putin, "BRICS'in otoritesini güçlendirmeye, dünya meselelerindeki, acil küresel ve bölgesel sorunların çözümündeki rolünü arttırmaya çalıştık" dedi.

Vladimir Putin BRICS Zirvesi'nin genişletilmiş oturumunda yaptığı açıklamada, "BRICS ülkelerinin satın alma gücü paritesi açısından 2024 yılı sonunda payı yüzde 36,7 olacak ve bu oran G7 ülkelerinin yaklaşık yüzde 30 olan payını büyük ölçüde aşacak." değerlendirmesinde bulundu.

‘ÇOK KUTUPLU DÜNYA TEMELDEN DEĞİŞİYOR’

Putin, çok kutuplu dünyanın temelden değiştiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı, BRICS ülkelerinin küresel istikrar ve güvenlik alanındaki gidişat üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve akut bölgesel sorunların çözümüne önemli bir katkıda bulunduğunu söyledi.

Putin şu ifadeleri kullandı: "Bu, uluslararası toplumun ana bölümünün - sözde küresel çoğunluğun - isteklerini karşılayan uluslararası arenadaki BRICS rotasının stratejisinin özüdür. Ve dünyada gerçekten önemli değişikliklerin yaşandığı mevcut koşullarda özellikle talep gören de tam olarak bu rotadır.”

ORTAK ÜLKELER LİSTESİ

Putin ayrıca BRICS ortak ülkeler listesinin oluşturulmasını ve bunun Kazan'daki zirvenin sonuç bildirgesine kaydedilmesini önerdiğini söyledi. Rus lider, "Johannesburg'da, birliğimizin ortak ülkelerinin modalitelerini ve kategorilerini geliştirmeyi ve bu statüyü alacak ülkelerin bir listesini oluşturmayı kabul ettik. Bu konudaki kararın nihai Kazan deklarasyonuna yansıtılması önemlidir" açıklamasını yaptı.

‘GÖRMEZDEN GELEMEYİZ’

Putin BRICS’in genişlemesine dair de açıklamalarda bulundu. BRICS'in Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin birliğe katılmaya yönelik eşi görülmemiş ilgisini görmezden gelmesinin yanlış olacağını söyleyerek, " Halihazırda 30'dan fazla devlet bu arzusunu şu ya da bu şekilde dile getirmiştir. Aynı zamanda dengenin korunması ve BRICS'in etkinliğinin azalmasının önlenmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir BRICS zirvesinin dar formatlı toplantısını açan Putin, "Hepimiz BRICS'in dinamik gelişimine, dünya meselelerindeki otorite ve etkisinin güçlenmesine tanık oluyoruz" dedi.

‘TAHIL BORSASI KURALIM’

Putin BRICS temelli bir tahıl borsası kurulmasını önerdi.

"BRICS ülkelerinin bir kısmı dünyanın en büyük tahıl, sebze ve yağlı tohum üreticileri arasında yer almaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanmasındaki özel rollerini dikkate alarak, ürünler ve hammaddeler için adil ve öngörülebilir fiyat göstergelerinin oluşturulmasını kolaylaştıracak bir BRICS tahıl borsası açılmasını öneriyoruz" diyen Rus lider, projenin ulusal piyasaları olumsuz dış müdahalelerden, spekülasyonlardan ve yapay bir mal açığı yaratma girişimlerinden korumaya yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Putin, tahıl borsasının zamanla tam teşekküllü bir emtia piyasasına dönüştürülebileceğini belirtti. Moskova ayrıca elmas ve değerli metal ticareti için ayrı bir BRICS platformu oluşturulması fikrini de ortaya attı.

‘KÜRESEL GÜNEY’İN SESİNİ YÜKSELTELİM’

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de BRICS Zirvesi'nde yaptığı konuşmada uluslararası güç dinamiklerinin "derin bir değişim" geçirdiğini söyledi. BRICS ülkelerini "gerçek çok taraflılığı savunmaya" çağıran Xi, dünyanın yönetilme biçiminde reformlar yapılması çağrısında bulundu. Xi, "Küresel yönetim reformunun adalet, hakkaniyet, açıklık ve kapsayıcılık ilkeleri tarafından yönlendirilmesini sağlamalı ve Küresel Güney'in temsilini ve sesini arttırmalıyız." ifadelerini kullandı. Xi ayrıca Çin'in Ukrayna ihtilafının barışçıl çözümünü desteklemek üzere daha fazla sesi bir araya getirmek istediğini belirtti.

‘KÜRESEL SORUNLARI ÇÖZÜYORUZ’

Hindistan Başbakanı Narendra Modi DE Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi oturumunda yaptığı konuşmada BRICS grubunun küresel sorunların çözümüne yardımcı olacak bir araç olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

"BRICS son yıllarda çok şey başardı. Yakın gelecekte bu örgütün küresel güçlüklerin çözümünde daha etkili bir araç olarak ortaya çıkacağından eminim" diyen Modi, Hindistan'ın BRICS içinde işbirliğini arttırmaya kararlı olduğunu belirtti. Hindistan Cumhurbaşkanı, "Çeşitliliğe ve çok kutupluluğa olan inancımız bizim gücümüzdür ve bu güç ve insanlığa olan ortak inancımız gelecek nesiller için müreffeh ve parlak bir geleceğe anlamlı bir şekil verilmesine yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı.

NATO’YA KARŞI İŞBİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rus ve Belaruslu askeri yetkililer, Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Toplantıya, Rusya Savunma Bakanı Belousov ile Belarus Savunma Bakanı Hrenin de katıldı.
Toplantıda konuşan Belousov, iki ülkenin askeri savunma alanındaki ilişkilerine değinerek, "Ülkelerimizin askeri işbirliğini aktif şekilde güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu, özellikle Batı'nın baskı uyguladığı ve NATO'nun Rusya-Belarus Birlik Devleti sınırlarında düşmanca eylemlerde bulunduğu dönemde önemli. İttifakın koalisyon güçlerinin sayısı ve savaş, eğitim ve keşif faaliyetlerini artıyor." dedi.

Bu yıl NATO'nun, Soğuk Savaş döneminden bu yana en büyük çapta askeri tatbikatlar düzenlediğini belirten Belousov, bu tatbikatlarda Rusya ve müttefikleri ile savaş senaryoları üzerinde çalışıldığını söyledi.

Belousov, NATO'nun Ukrayna meselesine dahil olduğunun ve bunun küresel çapta riskler yarattığının altını çizerek, "Rusya'ya azami çapta zarar verme isteği, nükleer güçlerin doğrudan çatışmasına yol açabilir.” dedi

Sonraki Haber