BRICS’in gündemi dolara karşı ortak para

Haziran ve ağustosta yapılacak iki zirveye hazırlanan BRICS'in gündeminde milli paralarla ticaret, ortak para biriminin oluşturulması ve ittifakın genişlemesi var

Dünya nüfusunun yüzde 40’ını temsil eden BRICS ittifakı, hem genişlemeye hem de ortak para birimi oluşturmaya hazırlanıyor. Ağustos ayında yapılacak Devlet Başkanları Zirvesi öncesi BRICS üyesi ülkelerin yetkilileri, ticarette doları devre dışı bırakacak çalışmaların yoğunlaştığını duyurdu. 2-3 Haziran’da Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısında bu konuların görüşüleceği belirtildi. Ayrıca Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS’e katılmak isteyen 19 ülke bulunuyor.

ÖNCELİK MİLLİ PARALARLA TİCARET

Rusya Devlet Duması Başkan Yardımcısı Alexander Babakov, önceki gün yaptığı açıklamada, BRICS ülkeleri için ulusal para birimleriyle ticaretin öncelikli olduğunu belirtti. Bir sonraki adımın ise BRICS için “dijital para” ya da yeni bir “ortak para biriminin” tedavüle sokulmasını sağlamak olduğunu doğruladı.

Babakov, BRICS’te sadece altınla değil, nadir toprak elementleri gibi diğer ürün gruplarıyla da güvence altına alınabilecek tek bir para birimini gündeme getiren Rus yetkili, “BRICS liderler zirvesinde bu projeyi gerçekleştirmeye hazır olunduğunun açıklanacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da önceki ay bu konuya değinmişti:

“BRICS ülkeleri uzun zamandır karşılıklı ödemelerde doların payını azaltmaya ve ulusal para birimleriyle ödemelere geçmeye yönelik tedbirler üzerinde çalışıyor. Kısa bir süre önce Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva BRICS içinde ortak bir para birimine geçmeyi düşünmemizi önerdi. Bu tartışmaya ilgiyle katılacağız.”

Lula’nın nisan ortasında yaptığı Çin ziyareti sırasında “Her gece neden dolarla ticaret yapmak zorunda olduğumuzu kendime soruyorum.” sözleri büyük ses getirmişti. Daha önce ise Brezilya ve Çin, milli paralarla ticarete geçtiklerini duyurmuştu.

‘DÜNYA DOLARI SORGULUYOR’

22-24 Ağustos tarihlerinde BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika’nın Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, hafta başında yaptığı açıklamada, küresel ticarette dolara alternatiflerin kullanılması ihtiyacına işaret etti. BRICS’in bu bağlamda ortak para birimi oluşturmayı tartışacağını belirten Pandor, dünyanın önde gelen ekonomik güçleri arasındaki çatışmanın daha küçük ve daha az gelişmiş ülkeleri tehdit ettiğini açıkladı.

Pandor, bu adaletsiz oyun alanı, Washington’un Çin’e karşı açtığı ticaret savaşı ve Rusya’ya yönelik yaptırımlarının neden olduğu ekonomik belirsizlik göz önüne alındığında, BRICS başta olmak üzere pek çok ülkenin “dolar üzerinden ticaret yapmayı” sorguladıklarını söyledi.

EKONOMİK GÜCÜ G7’Yİ GEÇTİ

Bloomberg’in IMF verilerine dayanan haberinde BRICS ülkelerinin dünya büyümesine yaptığı katkının G7 ülkelerini geçtiğini duyurmuştu. Buna göre gelişen dünya ittifakı BRICS küresel kalkınmaya 2022 yılında yüzde 32,1 katkı sunarken, Batı bloğu G7 ise yüzde 29,9’da kaldı. Bilindiği gibi G7, dünyanın “en gelişmiş ekonomileri” olarak kabul edilen ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşuyor.

Haberde 2020 yılında BRICS ülkeleri ile G7’nin küresel ekonomik büyümeye katkılarının eşit olduğu belirtiliyor. 2028 yılına gelindiğinde G7’nin dünya ekonomisine katkısının yüzde 27,8’e düşeceği, BRICS’in ise yüzde 35’i oluşturacağı tahmin ediliyor. Bunun içinde Çin’in payı yüzde 22,6, Hindistan’ın payı ise yüzde 12,9 olarak hesaplanıyor.

19 ÜLKE ÜYELİĞE BAŞVURDU

Güney Afrika’nın BRICS nezdindeki Büyükelçisi Anil Sooklal, önceki gün yaptığı açıklamada, 19 ülkenin BRICS üyeliği için başvurduğunu açıklamıştı. “Her gün yeni katılım başvuruları alıyoruz.” diyen Sooklal, 2-3 Haziran’da Cape Town’da yapılacak olan BRICS Zirvesi’nin en önemli gündemlerinden birinin BRICS’in genişlemesi olduğunu, bunun nasıl gerçekleşeceğine dair somut mekanizmaların bu toplantıda ele alınacağını belirtiyor.

Suudi Arabistan ve İran, resmi olarak katılma başvurusunda bulunduğunu duyurmuştu. Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Mısır, Bahreyn ve Endonezya da üyelik isteğini açıklayan ülkeler arasında. BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand, geçen yıl Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın BRICS’e katılabileceğini söylemişti.

Sonraki Haber