Tanıdık ve yaygın bir hastalık: Bronşiektazi

Akciğer yapısında bulunan solunum borularının (bronşların) olması gerekenden daha geniş olması ya da sonradan genişleme durumunu gösteren hastalıktır. Bu genişleme hastalığın türüne göre farklılık göstermekte ve geri dönüşü mümkün olmayan bir durumdur.

Akciğer yapısında bulunan solunum borularının (bronşların) olması gerekenden daha geniş olması ya da sonradan genişleme durumunu gösteren hastalıktır. Bu genişleme hastalığın türüne göre farklılık göstermekte ve geri dönüşü mümkün olmayan bir durumdur. Bu hastalığın doğuştan iler gelmesinin yanı sıra, bulaşa bağlı akciğer hastalıkları ve sigara kullanımı sonucunda da görülme olasılığı bulunmaktadır. Sayrılığın ileri boyutunda enfeksiyonun fark edilmesini sağlayan yüksek ateş ve halsizlik gibi bulgular görülebilir. Başlıca nedenleri arasında solunum yolları hastalıkları ve bazı bulaşıcı hastalıklar olarak saptanmıştır. Dış etkenlerin yanı sıra doğumla birlikte bronşlarında genişleme sorunuyla doğan bebekler için bu durum, yaşam boyu önemli bir sorun olacaktır.

NEFES DARLIĞI VE ÖKSÜRÜK İŞARETİ

Solunum yollarındaki sıkıntı nedeniyle görülen öksürük ve balgamın akla ilk getirmesi gereken hastalıklardan biri de bronşektazidir. Bronş genişlemesine ek olarak burada görülen iltihaplanma ise, öksürük ve balgamın kanlı olmasına neden olabilmektedir. Bronşların genişlemesi sonucunda bronşların görevini tam anlamıyla yerine getirememesi sonucunda belirtiler her seferinde daha şiddetli ve daha çok hasar bırakarak ilerlemektedir. Genişleyen bronşların salgı üretimine ve burada birikmesine uygun ortam oluşturması, bakteri ve mikropların çoğalması için uygun bir yer olmasına neden olmaktadır. Başlıca bulguları nefes darlığı, öksürük ve balgamdır.

YETERSİZ HAVA AKIMI ETKİLİ

Doğumsal nedenlerden dolayı görülen bronşektazinin şiddeti çok fazla olmasa da, dış etkenlere bağlı olarak sonradan oluşan bronşektazi, beraberinde birçok hasara da yol açmaktadır. Solunum işlevlerini yakından ilgilendiren her durum bronşektaziyi de ilgilendirmektedir. Solunum yollarında görülen yabancı bir cisim ya da hava akımının yetersiz olması gibi durumlar bu hastalığa neden olabilir. Bu noktada bronşlarda sıkça görülen iltihaplanmalar kronik bir hal alırsa bir süre sonra bronş genişlemesi kaçınılmaz olacaktır. Süreğen iltihaplanmalar bronş yapısının zamanla bozulmasına ve mikrop üretmeye uygun ortam oluşturmasına neden olmaktadır. Nedeni daha çok kalıtsal nedenlere bağlı olan hastalık İskandinav ülkelerinde ilk olarak görülmüş bir hastalıktır.

TEK ÇARE ANTİBİYOTİK Mİ?

En etkili tedavi yöntemi olarak sıkıntılı bronşların cerrahi operasyonla alınmasına yönelik tedavi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin mümkün olduğu kişilerde ise, hastalığın seyrinin kontrol altında tutulması ve kişiye daha az zarar vermesi amaçlanmaktadır. Ameliyatsız tedavide en etkili müdahale, bronşlarda görülmesi olası olan enfeksiyonların önüne geçilmesi olmaktadır. Daha etkili sonuç almak için doktorun önerdiği şekilde durmak fayda sağlar. İltihaplanmanın önüne geçmek için antibiyotik kullanımına sıkça başvurulur. Nefes egzersizlerinin öğrenilmesi ve düzenli olarak uygulanması alternatif sağaltım yöntemler arasındadır.

İnsanın yaşam kalitesini düşüren solunum yolu hastalıkları bir anlamda en çok önem verilmesi gereken hastalıklardır. Bu nedenle en ufak belirtilerin göz ardı edilmeden doktora başvurulmasını gerektirmektedir. Bronşektazi hastalığı da önüne geçilmediği durumlarda kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Sigara kullanımından ve/veya sigara dumanı altında kalmaktan olabildiğince uzak durmak gerekir. Hastalıkla savaşma, korunma açısından; düzenli beslenme ve uyku düzeni kişilerin mutlaka dikkat etmeleri gereken noktalardır.

Sonraki Haber