Brüksel’de cadı avı sürüyor... NATO karşıtı partinin milletvekili yardımcısına polis baskını

‘Rusya'nın müdahalesi’ iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında, dedektifler Hollanda Forum voor Demokratie (FvD) partisinin AP Milletvekili Marcel de Graaff'ın yardımcısı Fransız Guillaume Pradoura'ya ait üç noktaya baskın düzenlendi.

Dedektifler, Hollanda Forum voor Demokratie (FvD) partisinin AP Milletvekili Marcel de Graaff'ın yardımcısı Fransız Guillaume Pradoura'nın Brüksel ve Strazburg'daki bir evi ve iki ofisinde geniş çaplı arama yaptı.

Marcel de Graaff

Belçika Federal Savcılığına göre aramalar "müdahale, pasif yolsuzluk ve suç örgütü üyeliği ile ilgili bir dosya" kapsamında yapıldı. Basın açıklamasında aramalara ilişkin, "Avrupa Parlamentosu üyelerine Rus propagandasını teşvik etmeleri için yaklaşıldığı ve para ödendiği iddia edilen (...) Rus müdahalesi belirtileriyle ilgilidir" ifadeleri yer aldı. Savcılık, Pradoura’nın "bu işte önemli bir rol oynadığını" iddia etti.

ABD'DEKİ KOMÜNİSTLERE YÖNELİK İNSAN AVINA BENZİYOR

Baskınlarla hedef alınan Pradoura basının sorusunu yanıtladı. Baskınlar hakkında hiçbir şey bilmediğini kaydeden Pradoura, Rusya'dan hiçbir zaman ödeme almadığını ve kendisine yönelik şüphelerin bir insan avı gibi hissettirdiğini söyledi. Pradoura, baskınlara 1950'lerde ABD'de komünistlere yönelik insan avı olan ‘McCarthycilik’e benzetti.

‘OPERASYONUN HEDEFİ AfD’

FvD Milletvekili De Graaff X'te konuya ilişkin açıklama yayınladı. "Rusya'nın sözde dezenformasyon operasyonuna hiçbir şekilde dahil olmadığını" belirten De Graaff, şöyle devam etti:

“Bugün medya aracılığıyla yardımcım Bay Pradoura'nın evinin ve ofisinin arandığını öğrendim. Yardımcımla konuştum ve bundan haberi yokmuş gibi görünüyordu. Yetkililer benimle ya da kendisiyle temasa geçmedi. Benim için tüm bunlar tam bir sürpriz oldu. Bu arada, Rusya'nın sözde dezenformasyon operasyonuyla hiçbir şekilde ilgim yoktur. Benim kendi siyasi inançlarım var ve bunları ilan ediyorum. Bir AP üyesi olarak benim işim bu. Ayrıca Bakan de Jonge'un Temsilciler Meclisi'nde hiçbir Hollandalı milletvekilinin sözde Russiagate olayına karışmadığını teyit ettiğine dikkat çekerim. Anladığım kadarıyla yetkililerin bu eylemi, iyi bir seçim sonucundan korktukları için AfD'ye karşı yapılmış gibi görünüyor.”

FvD lideri Thierry Baudet, konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Baudet, son dönemde yapılan benzer operasyon ve suçlamaları "dedikodu ve imadan ibaret" olarak değerlendiriyor. FvD, NATO karşıtı politikalarıyla biliniyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta çarşamba günü Almanya AfD Milletvekili Maximilian Krah'ın eski bir çalışanının Avrupa Parlamentosu'ndaki ofisinde arama yapılmıştı.

NATO Zirvesi Lahey'de yapılacak

AHMET KORKMAZ / HOLLANDA

Geçici Hollanda Dışişleri Bakanı Bruins Slot ve Lahey Belediye Başkanı Van Zanen resmen açıkladı: “NATO zirvesi önümüzdeki yıl Lahey'de yapılacak.”

İttifak üyesi devletlerin temsilcileri 24-26 Haziran tarihleri arasında Dünya Forumu'nda bir araya gelecek. Hollanda bu zirveye ilk kez ev sahipliği yapıyor.

Bruins Slot NATO'yu “bu çalkantılı zamanlarda güvenliğimiz, özgürlüğümüz ve değerlerimiz için vazgeçilmez” olarak nitelendirdi. Slot, “NATO zirvesine ev sahipliği yaparak Hollanda güvenilir bir müttefik olarak konumunu daha da güçlendirebilir” dedi.

'LAHEY SON DERECE UYGUN'

Toplantıya devlet başkanları, hükümet başkanları, dışişleri ve savunma bakanlarının yanı sıra binlerce delegasyon üyesi ve gazetecinin katılması bekleniyor. Toplamda yaklaşık 8,500 kişi gelecek.

Van Zanen Lahey'i “uluslararası bir barış ve adalet şehri olarak bu zirve için mükemmel bir ev sahibi şehir” olarak görüyor. Yetkililere göre NATO zirvesinin düzenlenmesi Hollanda'da son yıllarda gerçekleştirilen en büyük lojistik operasyonlardan biri.

Bu yıl NATO zirvesi önümüzdeki temmuz ayı başında Washington'da yapılacak. Görevden ayrılan Rutte'nin ittifakın yeni genel sekreteri olup olmayacağı o tarihten önce belli olabilir. Şu anki en üst düzey yetkili Stoltenberg'in yerine geçmesi için güçlü bir aday olarak görülüyor, ancak bu henüz kesinleşmiş bir anlaşma değil.

Sonraki Haber