Brüksel’de toplanan sağlıkçılar eylem yaptı: Avrupa’da sağlık sistemi çöküyor

Belçika'nın başkenti Brüksel'de İspanya, Fransa, Romanya, Hollanda ve Almanya'dan gelen sağlık çalışanları, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için eylem yaptı

Almanya’da hekimlik yapan Dr. Murat Burhanoğlu, “Sistem çok eskimiş ve kötü durumda. Gelen hasta iyi bir hizmet almak istiyor fakat hastaneler bu hizmeti veremiyor’’ değerlendirmesinde bulundu.
 
Belçika'nın başkenti Brüksel'de İspanya, Fransa, Romanya, Hollanda ve Almanya'dan gelen sağlık çalışanları, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için gösteri düzenledi.

Brüksel merkezli Avrupa Kamu Hizmeti Sendikaları Federasyonu (EPSU), Avrupa Birliği (AB) sağlık bakanlarının toplantısı sırasında protesto yürüyüşü yaptı. Sektördeki çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik acil değişikliklerin yasalaştırılması çağrısı yapan sendika temsilcileri, sağlık çalışanlarının Kovid-19 sırasında kahraman ilan edildiklerini ancak sonrasında unutulduklarını savundu.

“SİSTEM ÇOK ESKİMİŞ VE KÖTÜ DURUMDA’’

Murat Burhanoğlu

Avrupa ülkelerinin sağlık sistemleri tükenme aşamasına geldi. 2000’li yılların başında kamu hastanelerinin özelleştirilmesinin sağlık sisteminin kalitesini olumsuz etkilediğini ve sağlık sektörünü iyileştirmek için kamulaştırılmaya gidilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Murat Burhanoğlu, “Sistem çok eskimiş ve kötü durumda. Almanya’da sağlık sektöründeki çalışmalar disiplinin dışına çıktı. Gelen hasta iyi bir hizmet almak istiyor fakat hastaneler bu hizmeti veremiyor. Bu yüzden de hasta-hekim arasındaki gerginlik artıyor. Sadece sigortanın vermiş olduğu hizmet yetmiyor. Bütün yük sigortanın üzerine yükleniyor’’ ifadelerini kullandı.

Almanya’da her sektörde bir huzursuzluk olduğuna dikkat çeken Dr. Burhanoğlu, “Avrupa’daki bu olaylar çöküşün bir işareti. Refahın getirdiği bir takım sapmalar var’’ dedi.

‘SAĞLIKÇILAR EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYOR’

Dr. Burhanoğlu, “Her ne kadar sağlık çalışanları özverili bir şekilde çalışmak için eğitilseler de bir yerde onlarda insan. Onlarında bir takım sosyal, ekonomik ihtiyaçları var. Sağlık çalışanları emeğinin karşılığını almak istiyor. Yaşanan ekonomik sorunlar hem hastaları hem de hekimleri zor durumda bırakıyor’’ ifadelerini kullandı.

DOKTORLAR ALMANYA’DAN GÖÇ EDİYOR

Alman Federal Hekimler Odası’nın 2021 doktor istatistiklerine göre bin 916 doktor Almanya’dan göç etti.

Yetersiz maaş ve fazla mesai, Alman hekimlerin hastalarıyla ilgilenememesine yol açarken çok sayıda hekim çözümü yurt dışına göç etmekte buldu. Dr. Burhanoğlu,  “Almanya’daki sağlık sisteminin şartları iyileştirilmediği için tıp fakültesini bitiren genç doktorları yurt dışına gidiyor’’ dedi.

İngiltere'de hemşireler grevde

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında makul bir maaş artışı talebiyle İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da on binlerce hemşire, 15 ve 20 Aralık'ta iki günlük toplu grev kararı aldı.

Hemşireleri temsil eden RCN (Royal College of Nursing) sendikasının 106 yıllık tarihinde ilk kez greve gitti. Ülke çapında 300 binden fazla üyesi bulunun RCN, yüzde 19'luk maaş zammı talebinde bulunurken, hükümet söz konusu talebin karşılanamaz olduğunu savunuyor.

Öte yandan, İngiltere ve Galler'de maaş zammı ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle 10 binden fazla ambulans personeli ve acil servis çalışanı da 21 ve 28 Aralık'ta greve gidecek.

“HASTALARIN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE GİRİYOR’’

NHS'te çalışan hemşire Pakize Durmaz da 20 yıl önce İngiltere'ye ilk geldiğinde hemşirelik mesleğinde büyük bir personel sıkıntısı olduğunu belirterek ülkede yeterince hemşire yetiştirilmediğini söyledi. İngiltere'de daha fazla hemşire yetiştirmenin yüksek maliyetlere neden olduğunu belirten Durmaz, yurt dışından hemşire getirtmenin daha az maliyetli olduğunu söyledi.

Öte yandan, hemşirelerin iş bırakma eyleminin tek nedenin maaş artışında yaşanan anlaşmazlık olmadığına dikkati çeken Durmaz, “İş yükü arttığında hemşire açığı olunca ne oluyor? Hastalara istediğiniz gibi güvenli bakım veremiyorsunuz ve bu da hemşireleri ağır bir stres altına sokuyor. Hemşireler zaten yorgun, bu da onları devletin kendilerini dinlemediğini düşünmelerine sebep oluyor ve böylelikle hastaların güvenliği de tehlikeye giriyor’’ açıklamalarında bulundu.

Sonraki Haber