‘Bu AK Parti’yle anayasa yapmayız’

CHP Meclis Grup Başkanvekili Murat Emir Can Atalay konusunda düzenlenen basın toplantısında yeni anayasa tartışmalarına değindi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Grup Başkanvekili Murat Emir, dün Can Atalay konusunda basın toplantısı düzenledi. Emir, yeni çağrılarının öncekinden farklı olduğunu öne sürdü. MHP’li Fethi Yıldız’a da cevap veren Emir, anayasa tartışmalarıyla ilgili sert çıktı.

“Mevcut anayasaya, AYM kararlarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymamayı bir alışkanlık haline getiren, beğenmediğinde ‘Kapatırız’ diye parmak sallayan bir anlayışla yeni anayasa yapılmaz. Türkiye’nin demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. Ancak bu konuda ön koşulları sağlayacak bir samimiyeti önce görelim.” dedi.

FETHİ YILDIZ’A YANIT

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve Adalet Bakanlığına sorumluluk düştüğünün altını çizen Murat Emir, Fethi Yıldız’ın “Karar verilen bir konuda tekrar toplanamaz.” yorumuna şöyle yanıt verdi:

“Cumhur İttifakı yemin ettikleri anayasaya uymak konusunda bir hassasiyetleri olmadığını biliyoruz. Ama iç tüzüğe de uymak gibi bir dertleri yok. İç tüzük ve 7. maddesi açık. Dolayısıyla Meclis Başkanı’nın çağrımıza uymak gibi zorunluluğu var.

"Fethi Yıldız, olmayan bir iç tüzük maddesiyle adeta tehdit ediyor. Bizim bunlara karnımız tok. Meclis’in tekrar toplanması şarttır. Önceki çağrımız genel görüşmeydi. Yeni başvuruda mutlaka Anayasa Mahkemesi kararının okutulması ve özellikle de ilgililerin karar alarak yüksek yargıdaki anlaşmazlıkların değerlendirilmesi farklı olarak vardır.”

İLK DÖRT MADDE TEPKİSİ

Emir, Ulusal Kanal'ın sorusu üzerine anayasa tartışmalarıyla ilgili şunları dile getirdi:

“Mevcut anayasaya, AYM kararlarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymamayı bir alışkanlık haline getiren, beğenmediğinde ‘Kapatırız’ diye parmak sallayan bir anlayışla yeni anayasa yapılmaz. Türkiye’nin demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. Ancak bu konuda ön koşulları sağlayacak bir samimiyeti önce görelim.

"Ayrıca dün anayasanın birinci maddesinden son maddesine kadar değişirseler bile halk oyuna sunacaklarmış. Siz hangi akılla, cesaretle, cüretle anayasanın ilk dört maddesine dokunmayı aklınızdan geçiriyorsunuz. İlk dört madde bu devletin teminatıdır, temel taşlarıdır. Değiştirmeyi düşünenler karşılarında 85 milyonu bulurlar. Bir de ilk dört maddenin nesiyle sorunları var açıklasınlar. Demokratik hukuk devletiyle mi, laik devletle mi, cumhuriyetle mi, anadilimizle mi, bayrağımızla mı, başkentimizle mi? Bakın ortağınız HÜDAPAR bunu açıkça söylüyor. Onları Meclis’e taşıdınız.”

Sonraki Haber