Bu alışkanlığı sadece zeki insanlar biliyor! İşte o alışkanlık…

Zeki insanlar sadece IQ testlerinden aldıkları yüksek puanlarla tanımlanmaz. Aslında zeki insanların günlük olarak farklı denilebilecek davranışlarından ve yapılarından tespit edilebilir. Peki bu alışkanlıklar nelerdir? Bu alışkanlığı sadece zeki insanlar biliyor! İşte o alışkanlık…

Bilimsel açıdan bakıldığında zeka, bazı sorunları çözebilmekten daha fazlasıdır. Günlük yaşamda ortaya çıkan bu zeka belirtileri aslında ortak noktalara da sahiptir. Peki zeki insanların farkında olmadan günlük yaşantısında yaptığı alışkanlıklar nelerdir? Bu alışkanlığı sadece zeki insanlar biliyor! İşte o alışkanlık…

BİRÇOK ORTAMA UYUM SAĞLARLAR

Bunun en iyi örneklerinden biri akıllı insanların esnek olması ve farklı ortamlarda başarılı olabilmeleridir. Bu yetenek sayesinde çoğu zaman zor durumların üstesinden gelebilirler ve "kendilerine dayatılan karmaşıklık ve sınırlamalara rağmen neler yapabileceklerini göstererek" uyum sağlarlar.
Psikolojik araştırmalar da bu fikri desteklemektedir. Zeka, kişinin kendi davranışını değiştirme veya onunla daha etkili bir şekilde başa çıkabilmek için çevrede değişiklik yapma yeteneğine bağlıdır.

Herhangi bir şeyi "bilmediklerini" kabul ederler

En akıllı insanlar belirli bir kavrama aşina olmadıklarını kabul edebilirler. Akıllı insanlar "Bilmiyorum" demekten korkmazlar. Burada bilmemek sorun değil çünkü "Bilmiyorum" demek bir şeyler öğrenmeye istekli olduğunuzu gösterir.

Bu gözlem Justin Kruger ve David Dunning'in klasik araştırmalarıyla desteklenmektedir. Bu çalışmaya göre zekanız ne kadar düşükse bilişsel yeteneklerinizi abartma olasılığınız da o kadar yüksek.
Örneğin, bir deneyde, LSAT'den alınan bir testte en alt çeyrekte puan alan öğrenciler, doğru cevapladıkları soru sayısını neredeyse %50 oranında fazla tahmin ettiler. Bu arada, en üst çeyrekte puan alanlar, doğru cevapladıkları soru sayısını biraz eksik tahmin ettiler.

Doyumsuz meraka sahiptirler

Albert Einstein insanlık tarihinin en ünlü ismidir ve her zaman en zeki insanlar listesinin başında yer alır. Bu konudaki "Özel bir yeteneğim yok. Sadece tutkulu bir meraklıyım" şeklindeki açıklaması aslında onun zekasının ardındaki gerçeği ortaya koyuyor. Bu yüzden yeni şeyler deneyimleyerek sürekli merak duygularını giderme çabası, zeki insanların ortak özellikleri arasında bulunuyor.
2016'da Bireysel Farklılıklar Dergisi'nde yayınlanan araştırma, çocuklukta zeka ile yetişkinlikte deneyime açıklık (entelektüel merakı da kapsayan) arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Bilim insanları, 50 yıl boyunca Birleşik Krallık'ta doğan binlerce insanı takip etti ve IQ testinde daha yüksek puan alan 11 yaşındaki kişilerin 50 yaşında deneyime daha açık olduklarını öğrendi.

Okuma alışkanlıkları vardır

Çok meraklı oldukları için akıllı insanlar aynı zamanda açgözlü okuyucular olmaya da eğilimlidirler. Aslında dünyanın en başarılı insanlarının çoğu (aralarında Bill Gates ve Oprah da var) kendilerini okuyarak eğittiklerini söylüyor. Şu an ellerinde olan her şeyi fazla "okumaya" bağlı olarak değerlendiren bu insanlar, yaşayamadıkları deneyimleri kitaplar aracılığıyla elde ediyorlar.

Açık fikirli insanlardır

Akıllı insanlar kendilerini yeni fikirlere veya fırsatlara kapatmazlar. Zeki insanların "diğer görüşleri değer ve açık görüşlülükle kabul etmeye ve dikkate almaya istekli ve alternatif çözümlere açık" olduğu ortak noktalar arasında kabul ediliyor.
Psikologlar açık fikirli kişilerin (alternatif bakış açıları arayan ve kanıtları adil bir şekilde değerlendirenlerin) SAT ve zeka testlerinde daha yüksek puan alma eğiliminde olduğunu söylüyor. Aynı zamanda akıllı insanlar hangi fikirleri ve bakış açılarını benimsediklerine dikkat ederler.

Yalnız kalmaktan hoşlanırlar

Oldukça zeki insanların "son derece bireyselci" olma eğiliminde oldukları iyi bilinmektedir. British Journal of Psychology'de 2016 yılında yayınlanan bir araştırma, akıllı insanların çoğu insandan daha az tatmin olma eğiliminde olduğunu öne sürüyor.

Otokontrolleri yüksektir

Rapora göre son derece zeki insanlar, "planlama yaparak, hedefleri netleştirerek, alternatif stratejiler keşfederek ve başlamadan önce sonuçları tartarak" dürtüselliğin üstesinden gelebilirler.
Bilim insanları öz kontrol ile zeka arasında bir bağlantı keşfettiler. Psychological Science dergisinde 2009 yılında yayınlanan bir araştırmada, katılımcılar iki parasal ödül arasında seçim yapmak zorunda kaldı: hızlı ama küçük bir ödeme veya daha sonraki bir tarihte daha büyük bir ödeme. Sonuçlar, daha sonraki bir tarihte daha yüksek ödülü seçen katılımcıların (yani öz kontrolü daha fazla olanların) genellikle zeka testlerinde daha iyi performans gösterdiğini gösterdi.
Araştırmanın arkasındaki araştırmacılar, beynin bir bölgesinin (prefrontal korteks) insanların zor sorunları çözmelerine ve hedeflere doğru öz kontrol göstermelerine yardımcı olmada rol oynayabileceğini söylüyor.

Gelişmiş mizah becerileri vardır

Bir diğer nokta ise zeki insanların iyi bir mizah anlayışına sahip olma eğiliminde olmalarıdır. New Mexico Üniversitesi'nde 2011 yılında yapılan bir araştırma, daha komik çizgi roman başlıkları yazan kişilerin sözel zeka ölçümünde daha iyi puanlar aldığını ortaya çıkardı.
New Mexico Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırma, profesyonel komedyenlerin sözel zeka ölçümünde ortalamanın üzerinde puan aldığını ortaya çıkardı.

Başkalarının deneyimlerini anlarlar

Yüksek zekaya sahip kişilerin yüksek düzeyde empatiye sahip oldukları ve diğer insanların düşünce ve duygularını anladıkları bilinmektedir.
Bazı psikologlar empati ve duygusal zekanın önemine dikkat çekiyor. Bu, başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına uyum sağlamak ve duyarlı olmak anlamına gelir. Duygusal açıdan zeki insanlar genellikle yeni insanlarla konuşmak ve onlar hakkında daha fazla şey öğrenmekle çok ilgilenirler.

Kalıpların dışında düşünme yeteneğine sahiplerdir

Akıllı insanlar alışılmadık çözümler önerebilir. New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi'nde klinik pazarlama profesörü olan Scott Galloway, Business Insider'a başarılı insanların her zaman şu soruyu sorduğunu söyledi: "Ya bunu bu şekilde yapsaydım?"

Sonraki Haber