Bu azim ve ruhla her zorluğu aşarız

Türk milleti, sahada ter döken evlatlarında geleceğe yönelik umutlarını gördü. Milletimiz Batı’nın emperyalist saldırganlığına karşı, futbol sahasını da bir cephe olarak belirledi ve tüm küçümseme ve haksızlıklara rağmen yumruk gibi birleşti.

GÜÇLÜ DUYGUDAŞLIK

Milli Takım’la birlikte koştuk. Hücuma çıkarken nefes nefese kaldık. Defansa dönerken ekranın içine giresimiz geldi. Futbolcumuz yere düştüğünde bizim de canımız acıdı. Köşe vuruşunda futbolcularımızla birlikte havalandık. Duran toplarda hepimizin ayağı gayriihtiyari oynadı. Türk milletinin duygusal birliği ve heyecanı herkesi büyüledi!

SAVAŞÇI KARAKTER

Ekonomik zorluklarla boğuşan, FETÖ-PKK terörüne karşı dişe diş mücadele eden, ABD ve AB’nin sınırımızın ötesinde ve Mavi Vatan’da namlu gösterdiği bir süreçte, futbol sahası milletimiz için ‘başı dik’ durma alanı oldu. Mehmetçik ruhu kapladı dört bir yanı. Milli Takım’ımızın boyun eğmeyen savaşçı karakteri Türk milletine can oldu, kan oldu!

ÇILGIN TÜRKLER

İtalyan Teknik Direktörümüz Montella, Milli Takım’ı ‘Karakteri olan bir ekiple çalışıyorum.’ diyerek niteledi. Sahada; çalışkan, coşkulu, birbirlerinin yardımına koşan, ‘ezilirler’ diyenlere inat özgüvenle mücadele eden bir ekip vardı. Çılgın Türkler önümüzdeki zorluklara karşı ‘BİR OLMANIN’ önemini bir kez daha gösterdi.

Çılgın Türkler’in EURO 2024’teki macerası çeyrek finalde son buldu. Ay-yıldızlılar, çok iyi bir 60 dakika oynadığı Hollanda karşısında şansız bir şekilde yenildi. Turnuvanın en genç ikinci ekibi olan milliler, gelecek adına Türk halkına büyük bir umut verdi.

Yaş ortalaması 25,8 olan Türkiye ortaya koyduğu futbol ve taraftar desteğiyle yalnızca Türk taraftarların değil, dünyanın farklı ülkelerindeki futbolseverlerin de beğenisini topladı. Son iki Avrupa Şampiyonası'nda (EURO 2020 ve EURO 2016) gruplardan çıkamayan Türkiye, uzun yıllar sonra Türk halkına şampiyonada başarı duygusunu tattırdı. EURO 2016'da 3 puanla grup aşamasını geçemeyen ay-yıldızlı ekip, EURO 2020'de ise puan alamadan, yalnızca 1 gol atarak şampiyonaya veda etmişti.

EURO 2008'DEN DAHA FAZLA GALİBİYET

Avrupa Şampiyonası'nda 3. kez çeyrek final oynayan ay-yıldızlı ekip, organizasyon tarihinde ilk kez 3 galibiyete ulaştı. Ay-yıldızlı ekip, yarı final oynadığı EURO 2008'den daha fazla galibiyet sayısını yakaladı. Montella yönetimindeki Türkiye, EURO 2024'te oynadığı 5 maçın 3'ünü kazanırken, 2'sinden mağlubiyetle ayrıldı. Milli takım, çeyrek final oynadığı EURO 2000'de tek, yarı final oynadığı EURO 2008'de ise 2 galibiyet elde etmişti.

Türkiye, attığı gol sayısında da EURO 2008'i yakaladı. Beş maçta 8 gol atan ay-yıldızlı ekip, EURO 2008'deki gol sayısına ulaştı. EURO 2008'de 8 gol atıp kalesinde 9 gol gören Türkiye, EURO 2024'te ise 8 gol atıp 8 gol yedi.

GÖZLER ARDA GÜLER'İN ÜZERİNDEYDİ

A Milli Takım'da turnuvada gözlerin üzerinde olduğu isim ise Arda Güler'di. Yerli ve yabancı tüm basın mensuplarının, basın toplantılarında ilk soruları Arda Güler hakkında oldu. Arda, oynadığı maçlarda ortaya koyduğu futbol ve aldığı sorumlulukla, ay-yıldızlı ekibin en önemli parçalarından biri olacağını gösterdi. Gürcistan karşısında attığı gol ise turnuvanın en güzel golleri arasına girdi.

Ay-yıldızlı ekibin 5 maçta kaydettiği 8 gole, 7 farklı oyuncu imza attı. Milli takımın, EURO 2024'te oynadığı maçlarda Merih Demiral (2), Mert Müldür, Arda Güler, Kerem Aktürkoğlu, Hakan Çalhanoğlu, Cenk Tosun ve Samet Akaydın fileleri havalandırdı.

DÜNYA BASININDA GENİŞ YANKI

EURO 2024) çeyrek finalde Hollanda'ya 2-1 yenilerek veda eden Türkiye, uluslararası basında geniş yer buldu. Uluslararası haber ajansları ve farklı ülkelerde haber yayını yapan ulusal internet siteleri ve gazeteler, maçla ilgili haberler paylaştı. ABD merkezli AP haber ajansı, "Türk taraftarlar, Türk kökenli büyük bir topluluğa ev sahipliği yapan bir şehirde, turuncu giysili taraftarlardan çok daha fazlaydı. Çoğu, savaş sonrası ekonomiyi yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için Batı Almanya'ya gelen Türk "misafir işçilerin" torunları. Almanya, yaklaşık 3 milyon Türk veya Türk kökenli insana ev sahipliği yapıyor ve bu da onları ülkenin en büyük etnik azınlığı yapıyor ve takım, EURO 2024'te ateşli bir destek gördü." ifadelerine yer verdi.

İngiliz Telegraph gazetesi, "Wout Weghorst, Hollanda'nın kurtarıcısı. Hollanda, Türkiye'nin saldırısını püskürterek EURO 2024 yarı finaline yükseldi" başlığıyla sunduğu haberinde "Hollandalılar, EURO 2024'ün diğer 'ev sahibi' ülkesinin, taraftarların önünde, sanki maç Berlin'deki Olimpiyat Stadı'nda değil de Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanıyormuş gibi bir oyun sergilemesinin son kurbanı olmaya hazır görünüyordu." değerlendirmesinde bulundu.

Fransız haber sitesi France 24, "Hollanda, İngiltere yarı finaline çıkmak için EURO 2024'te Türkiye'ye karşı geri dönüş yaptı" başlığını atarken "Şaşırtıcı olmayan bir şekilde stadın dörtte üçünü dolduran Türk taraftarlar, kutlama için kükredi ve meşaleler ateşledi." ifadelerine yer verdi.

MERİH’İN YOKLUĞU ÖN PLANDAYDI

İspanyol Marca gazetesi, Hollanda'nın 1-0 geriden gelerek Türkiye'yi 2-1 yenip yarı finale çıkma başarısı gösterdiğini yazarken "Türkiye, salı günü Avusturya'yı 2-1 yendikleri maçta gol attıktan sonra milliyetçi el hareketi yaptığı için UEFA'dan iki maç ceza alan defans oyuncusu Merih Demiral'dan yoksundu." ifadelerini kullandı.

MONTELLA’DAN DEVAM MESAJI

A Milli Takım teknik direktörü Vincenzo Montella, geleceği ile net konuştu. Montella, basın toplantısında Türk Milli Takımı'ndaki geleceğiyle ilgili bir soruya ise şöyle yanıt verdi: "Bir sonraki turnuva benim için eylül ayındaki Uluslar Ligi. Bizim amacımız yeni hedeflerimiz doğrultusunda çalışmak. Uluslar Ligi'nde 1. Lig'e çıkmak istiyoruz. 2026 Dünya Kupası Elemeleri'ni geçerek turnuvaya katılmak istiyoruz. Bir endişem yok gerçekten ve çok mutluyum burada. Oyuncularımızın büyük kısmı çok genç ve tabii ki bu deneyimin meyvelerini de toplamak isterim." dedi.

Turnuvayı değerlendiren İtalyan hoca, "Bence Avrupa'nın ilk 5 ülkesinden biriyiz. Böyle bir akşam yaşadığımız için üzgünüz. Bütün ülkemizi arkamızda hissederek ve bütün oyun stratejimizi benimseterek bir kimlik kazandırdığımız için gururluyuz. Oyuncularımızın alınlarında öpmek lazım. Çok iyi uyum sağladılar. Gerçekten gururlanmamamız gerekiyor. Buraya kadar geldik ama daha fazlasına da ulaşabilirdik." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber