Bu canlı kanseri durdurabilir! Denizde bulundu

Yüzyıllar sonra gelen keşif heyecanlandırdı. Bilim insanları yumuşak mercanlarda 'Kutsal Kase' adı verilen kimyasalın bulunduğunu saptadı. Kanser tedavisinde kullanılacak mı? İşte ayrıntılar...

Bilim insanlarının keşfettiği Eleutherobin adı verilen kimyasal, ilk olarak 1990'lı yıllarda Avustralya kıyılarındaki nadir bir mercanda görüldü.

Ayrıca bu mercanlar sitotoksik (hücreyi öldüren, fonksiyonunu durduran) özelliklere sahip.

Florida yakınlarındaki yumuşak mercanların da bu kimyasalı üretiyor olması bilim camiasını heyecanlandırdı.

ABD'deki Utah Üniversitesi'ndeki araştırmacılar testler için gerekli miktarda kimyasalı elde etmeyi umarak bu mercanları laboratuvarda yetiştirmeyi umuyor.

Araştırmacılar, bu kimyasalın kanser tedavisinde büyük bir etki yaratacağına inanıyor.

Eleutherobin, yumuşak mercanlar tarafından yırtıcılara karşı bir savunma olarak kullanılır ve kimyasal hücre iskeletini bozar.

KANSER HÜCRELERİNİN BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR

Araştırmalar bu bileşiğin kanser hücrelerinin büyümesini de engellediğini tespit etti.

Dr. Scesa Florida'dan bu küçük mercanları Utah'taki laboratuvara getirerek yetiştirme çalışmalarını başladığını belirtti.

Daha önce yapılan çalışmalar, Eleutherobinin mercanların içinde yaşayan simbiyotik organizmalar tarafından yapıldığını öne sürdü.

Ancak Dr. Scesa'ya göre mercanların, eleutherobinin mercanlar tarafından yapıldığı iddia edildi.

Bu çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Scesa, bölgedeki mercanların bulunması zor bir kimyasal içereceğinden şüpheleniyor.

Dr. Scesa, Florida'daki bu mercanların örneklerini, Utah'taki bir laboratuvara getirdi. Araştırmacılar, mercanın genetik kodunun, bu bileşeni yapmak için herhangi bir talimat taşıyıp taşımadığını anlamak için çalışmalar yaptı. Bu zorlu çalışmada bilim insanları kimyasal yapım talimatının nasıl görünmesi gerektiğini bilmiyorlardı.

Bu araştırmanın başyazarı Profesör Eric Schmidt, çalışmalarının zorluğundan, sorunu çözmek için genetik talimatlara benzeyen mercanların DNA bölgelerini aradı.

EĞER DNA KOPYALANIRSA...

Laboratuvarda yetiştirilen bakteriler, yumuşak mercanlar için DNA talimatlarını takip edecek şekilde programlandı. Kimyasalı yapmanın ilk adımlarını başarıyla kopyalayabildiği keşfedildi. Bilim insanları bu mercanların eleutrofin kaynağı olduğuna inanıyor. DNA talimatları başarılı bir şekilde kopyalanırsa bu kimyasalla birlikte kanser tedavisinde büyük bir yenilik gerçekleşecek.

Sonraki Haber