Bu çorba virüslere savaş açıyor! Her kaşığı şifa saçan beyran çorbası tarifi

Kış aylarının vazgeçilmezi, bağışıklık güçlendirici, protein deposu bir çorba! Beyran çorbası her sene olduğu gibi bu sene de mutfağımızın gözdesi olacak. Gaziantep’in en meşhur yöresel lezzetleri arasında olan beyran çorbası nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu haberi kaçırmayın!

Geleneksel Gaziantep yemeklerinden biri olan beyran çorbası, tam bir protein ve besin deposu! Beyran çorbası kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu özelliğiyle en sık tercih edilen çorbaların başında geliyor. Yöresel tarife göre kuzu etiyle hazırlanan beyran çorbasının faydaları saymakla bitmiyor. Kemik erimesi riskini azaltıyor, kas gelişimini destekliyor, hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Lokantalarda hazırlanma süresi 10 saati geçen bu lezzetli çorba Gaziantep’te kahvaltıların da vazgeçilmezi. “1 kâse beyran çorbası kaç kalori?” diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı da sizi şaşırtacak. İşte karşınızda bir kasesiyle sizi tüm hastalıklara karşı koruyacak, virüslere adeta savaş açan beyran çorbası tarifi!

HAKİKİ BEYRAN ÇORBASI NEDİR?

Beyran çorbası, Gaziantep’e özgü yöresel bir lezzettir. Kuzu eti ve iç yağıyla hazırlanan beyran çorbası, kış aylarında bağışıklık güçlendirici özelliğiyle en sık tercih edilen yemekler arasındadır. Beyran çorbasının malzemeleri arasında kuzu eti, pirinç, su, tereyağı, salça ve sarımsak yer alıyor. İster kahvaltıda ister akşam yemeğinde tüketin, faydalarıyla tüm kış sizi hastalıklardan koruyacak bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.

BEYRAN ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 kg kemikli kuzu eti (gerdan ve incik)
  • 2 litre su (kuzu etini haşlarken kullanmak için)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 5-6 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

BEYRAN ÇORBASI TARİFİ PÜF NOKTASI

Beyran çorbası besin değeri oldukça yüksek bir yemektir. Bu nedenle kuzu etini kısık ateşte ve uzun süre pişirerek çorbanın en lezzetli ve yüksek besinli halini elde edebilirsiniz.

BEYRAN ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Yöresel kurallara göre hazırladığımız beyran çorbası tarifini sizlere sunuyoruz. "Evde beyran çorbası nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız buyurun tarifimize...

1) Büyük bir tencereye kuzu etini yerleştirin. Üzerine suyu ilave edin ve orta ateşte çok kaynamayacak şekilde pişirmeye başlayın.
2) Pişme esnasında tencerenin üstünde oluşan köpükleri bir kepçe yardımıyla temizleyin.
3) Etler iyice yumuşayıp kemikten ayrılacak noktaya gelinceye kadar pişirmeye devam edin. En az 3 saat kısık ateşte etleri haşlayın. Bu süreyi vaktiniz varsa 6-8 saate çıkarın.
4) Öte yandan pirinçleri bir kâseye alarak üzerine su ekleyip bu şekilde 10-15 dakika bekletin. Ardından dinlenen pirinçleri 1,5 su bardağı su ve biraz tuz ilave ederek pişirin.
5) Etler piştikten sonra tencereden alın. Et suyunu süzerek tencereye koyun. Etleri ise didikleyerek bir kenara ayırın.
6) İsteğinize göre et suyuna tereyağı, salça, pul biber, karabiber ve tuz ekleyip 2-3 dakika kaynatın.
7) Didiklediğiniz etleri de tencereye alarak birkaç dakika daha kaynatın. Yanına bir dilim limonla servis edebilirsiniz.

Şimdiden deneyecek herkese afiyet olsun!

Sonraki Haber