Bu çorbayı içenler lezzetinden parmaklarını yiyor! Erzurum usulü meşhur aşotu çorbası tarifi...

Sıcacık çorbalar sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz eşsiz sofraların olmazsa olmazlarından biri. Daha önce misafirlerinize ikram etmediyseniz Erzurum usulü aşotu çorbası pişirmeye ne dersiniz? Haydi, kâğıt kalemi hazırlayın. Hazırsanız tarife geçiyoruz...

"Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız sizin için harika bir tarifle geldik. Üstelik yapımı da son derece kolay. İşte karnıyarıktan taze fasulyeye, kabaktan biber dolmasına kadar farklı tatlara eşlik edecek doyurucu ve lezzetli Erzurum usulü Aşotu çorbası tarifi...

 ERZURUM USULÜ AŞOTU ÇORBASI TARİFİ

Aşotu çorbası için ihtiyacınız olan malzemeler:

(4-6 kişilik)

 1 tatlı kaşığı aşotu

 1 adet soğan

1 su bardağı buğday

 1 yumurta sarısı

 1 çay kaşığı tuz

 1 yemek kaşığı un

 1,5 yemek bardağı yoğurt

 1,5 litre su

 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvıyağ

Nasıl yapılır?

 Buğdayı 1,5 litre suda kaynayana kadar haşlayın.

 Aşotunu su dolu bir kâse içinde ortalama 1 saat kadar bekletin.

Geniş bir kaba un, yumurta ve yoğurdu ekleyip iyice çırpın. Buğdayın haşlandığı sudan ortalama 1 kepçe alıp bu karışıma yavaş yavaş ekleyin. Ardından unlu yumurtalı karışımı kaynamaya devam eden buğdaya ekleyip karıştırın. Yavaş yavaş çorba kıvamı elde edeceksiniz.

Bu aşamada damak lezzetinize göre bir miktar tuz ekleyin.

Eğer tereyağı kullanacaksınız yağı küçük bir tavaya alıp eritmeye başlayın. Diğer yandan soğanı doğrayın. Yağ tamamen eriyince küçük küçük doğradığınız soğanı ekleyip kavurun.

Ardından kavrulan soğanları çorbaya ekleyip yeniden karıştırın.

Ortalama 10-15 dakika daha ara ara karıştırarak kaynattığınız çorbaya aşotunu ekleyin.

Çorbayı kâselere koyduktan sonra isterseniz üzerine karabiber, pul biber veya maydanoz atıp çorbanızı renklendirebilirsiniz.

Dumanı üzerinde aşotu çorbanız servise hazır!

Çorbanızın daha lezzetli olması için...

  Bir miktar aşotunu pişirdiniz. Kalanını saklayıp daha sonra kullanmak ve pişirdiğiniz zaman aynı lezzeti yakalamak istiyorsanız öncelikle aşotunu güzelce yıkayın. Sonra ince ince doğrayıp üzerine tuz koyun. Ortalama 2 saat tuzlu şekilde bekletin. 2 saatin sonunda tuzdan arındırmak için yeniden iyice yıkayın. Yıkadığınız aşotuna bir tutam tuz serperek cam kavanoz içinde rahatlıkla muhafaza edebilir, istediğiniz zaman tekrar kullanabilirsiniz.

Çorbayı pişirirken içine ekleyeceğiniz soğanın yeterince küçük ve ince parçalar hâlinde olması için dilerseniz rendeden yardım alabilirsiniz. Ellerinize sağlık!

Sonraki Haber