Bu gıdayı tüketen 30 yıl gençleşiyor! 20'li yaşlarına geri dönüyor! İşte mucizevi gıda..
Amerika'da gerçekleştirilen bir çalışmada, kakao ve benzeri gıdalardaki flavonoidlerin antioksidan özelliklerinin beyin hafıza işlevlerini kuvvetlendirdiği ve yaşlılıkla gelen zihinsel düşüşü hafiflettiği tespit edildi.
Tech Explorist adlı kaynağa göre, Columbia Üniversitesi'nde yürütülen çalışma, flavonoid alımının hafıza ile olan ilişkisini mercek altına alıyor.
Bu çalışmada, 3 yıl boyunca, her gün 500 miligram flavonoid takviyesi veya plasebo alan 3.500 katılımcı yer aldı.
Kakao Nedir?
“Tanrıların Yiyeceği” anlamına gelen kakao kelimesi bu iddialı tanımın hakkını tam anlamıyla vermektedir. Kakao sonradan toz haline getirilse de özünde bir bitkidir.
Kakao bitkisi görünümü dev bir zeytin çekirdeğini andırır. Bitkinin içinde çok sayıda çekirdek bulunur.
Birçok önemli faydaya da sahip olan kakao, pastaların ve tatlıların yapımında sıklıkla kullanılır. Ayrıca sütle karıştırılıp içilmesi de keyif veren bir yöntemdir. Tam bir antioksidan deposu olan kakao hem faydalı hem de lezzetli bir üründür.
Bitkilerin ve meyvelerin rengine kattığı flavonoid (flavan-3-ol) bileşiğinin, her gün 500 miligram olarak takviye edilen katılımcılarda kelime hazinesini ve düşünme hızını iyileştirdiği görüldü. Aynı zamanda, kakaoda bulunan flavonoid maddenin yaşla birlikte gelişen hafıza sorunlarını yavaşlattığı ve hafıza kapasitesini güçlendirdiği görüldü.
Kakaonun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
-
Kalp, felç, kanser ve diyabet riskini azaltıyor.
-
Çekirdeğinde bulunan “flavanol” maddesi beyne fazla oksijen gitmesini sağlıyor ve ileri yaşlardaki bellek sorunlarını azaltıyor.
-
İdrar söktürücü etkisi olduğu gibi hazmı kolaylaştırıyor. Bağırsak ve idrar yolu spazmlarını çözümlüyor.
-
Göğüs ucunda oluşan çatlak ve yaraların azalmasında etkilidir.
-
Uyarıcı etkisiyle yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir.
-
Yağı vücuda sürüldüğünde güneşin zararlı etkilerini azaltır, cilt koruyucu olarak görev yapar.
-
Kakao, kırmızı şaraba oranla iki, yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.
-
Çikolatanın kalori sorunu yaratmasından ötürü yoğun çikolata tüketimi yerine kakaoyu tercih edin.
-
Kakao, hipoglisemik etkisiyle kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
-
Mutluluk hormonunu arttırır. Bu sayede stres ve depresyon riskini düşürür. Ayrıca doğal bir antidepresan niteliğindedir.
-
Bağırsakların ve metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar.
-
Yaşlanma karşıtıdır. Cildin erken yaşlanmasını önler.
-
Bilim adamlarının Kızıl derili “Cuna” kabilesi üzerinde yaptıkları araştırmalara göre, haftada 40 fincan kakao içen kabile bireyleri, kakaonun içinde bulunan etken madde 'epicatechin' sayesinde Panama’da yaşayan diğer halklardan daha uzun yaşamakta ve ileriki yaşlar da Alzheimer hastalığına da yakalanmamaktalar. Kabilenin çoğunluğunun doğumdan ölüme kadar içtiği tek şey kakao.
Çalışma, hafıza işlevlerini iyileştiren besin takviyesinin, flavonoid eksikliği yaşayan katılımcılarda etkili olduğunu ortaya koyarken, bu tür zihinsel gerginliğin Alzheimer hastalığı ile karıştırılmaması gerektiğini ve araştırmanın yaşa bağlı gerilemeye odaklandığını belirtiyor.
Flavonoidlerin yeşil çay, yeşil yapraklı sebzeler, siyah üzüm, soğan, elma, kiraz, şeftali, limon, üzüm ve narenciye dahil birçok meyve ve sebzede bulunduğu bilinmektedir.
Çalışmanın yazarlarından Prof. Adam M. Brickman, "Flavonoid seviyeleri düşük olan katılımcılarda kaydedilen zihinsel gelişme, flavonoid yönünden zengin bir diyet alışkanlığının ileri yaşlardaki insanlarda bilişsel işlevleri artırdığını gösteriyor." dedi.
Kakao Nasıl Tüketilmeli?
Demir, potasyum ve sodyum, kakao tozunda önemli miktarda bulunan temel minerallerdir. Beyne daha fazla oksijenli kan sağlamak ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için vücut tarafından gereklidir. Sodyum ayrıca vücudun güçlü kemikler oluşturmasına yardımcı olmasında önemlidir, tüm bunlar faydalar her zaman yalnızca doğru miktarlarda tüketilirse geçerli olacaktır. Uzman beslenme uzmanları, içerdiği sayısız besin maddesinden faydalanmak ve aşırı tüketimiyle ortaya çıkabilecek olası yan etkilerden kaçınmak için günde yaklaşık 2,5 gr kakao tozunun tüketilmesi gerektiğini öne sürüyorlar.
Diğer yazar Scott A. Small, yaşam süresinin bu yüzyılda giderek arttığına dikkat çekerek, yaşlanan beyinleri koruma yolunun farklı besinlerden geçtiğini ve yaptıkları araştırmanın yeni çalışmalara öncülük edebileceğini belirtti.
Kakao Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kakao yaklaşık 4 bin yıl önce ilaç olarak kullanılıyordu. Mayalar tarafından 4 bin yıl önce ilaç olarak kullanılan kakao, çok sayıda vitamin ve mineral barındırdığı için şifa kaynağı olarak kabul ediliyordu. Çikolatanın ana maddesi olan kakaonun çiğ halinin faydaları ise saymakla bitmiyor. Yüksek miktarda antioksidan ve magnezyum içeren kakao birçok hastalığa şifa oluyor. Kakaonun faydaları ve iyi geldiği hastalıklar ise şöyle:
-
Kakao çok iyi bir magnezyum kaynağıdır.
-
Vücuttaki demir eksikliğini giderir.
-
Çikolata ve kakaoda, bağışıklık sistemini güçlendiren çinko bulunur.
-
Kakao, kronik hale gelen stresi yenmenize yardımcı olacak potasyum bakımından zengindir.
-
Kakao, mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlarken iştahı da kontrol altında tutar.
-
İltihaplanmayı önler ve bu sayede kanserden korur.
-
Kakaonun içinde yeşil çaya oranla daha fazla antioksidan bulunur.