Bu gizemli çemberlerin nasıl oluştuğu bilinmiyor! 15 ülkede birden ortaya çıktı
Dünya genelinde yapay zeka kullanılarak keşfedilen gizemli çemberler, bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Şu ana kadar 15 ülkede ortaya çıkan gizemli çemberler, araştırılmaya devam ediyor.
Araştırmacılar yapay zekâ kullanarak dünya genelinde yüzlerce yerde gizemli "çemberler" keşfetti. Namib Çölü ve Avustralya taşrasındaki manzaraları süsleyen bu olağandışı yuvarlak bitki örtüsü 'desenleri' uzmanları uzun zamandır şaşırtıyor.
GİZEMLİ ÇEMBERLER ŞU ANA KADAR 15 ÜLKEDE ORTAYA ÇIKTI
ÇEMBERLER BİLİM İNSANLARININ İNCELEMESİ ALTINDA
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bu olağandışı fenomen daha önce düşünülenden çok daha yaygın olabilir. Uluslararası araştırma ekibi, Namibya ve Avustralya'daki yerlerin 15.000'den fazla uydu görüntüsünü inceledi ve bunların yaklaşık yarısı bu gizemli çemberleri içeriyordu. Ekip daha sonra yapay zeka sistemini, dünyanın diğer bölgelerinde bulunan yarım milyondan fazla 2.5 dönümlük arazinin uydu görüntülerini analiz etmek için kullandı. Yapay zeka, daha önce Namibya ve Avustralya'da tespit edilenlere benzer şekilde, 15 ülkedeki 263 kurak arazide daha fazla peri çemberi tespit etti. Bu yeni noktalar Afrika, Madagaskar, Batı Asya ve Güneybatı Avustralya'da bulundu ve ağırlıklı olarak yağış alan sıcak ve kumlu yerlerdi. Ancak tüm bu örneklerin aslında doğal olarak oluşan aynı mekanizmalardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz belli değil.
ÇEMBERLERİN NASIL OLUŞTUĞU BİLİNMİYOR
İspanya'daki Alicante Üniversitesi'nden ekolog Fernando Maestre'nin NYT'ye yaptığı açıklamaya göre, gizemli çemberler konusu "hararetle tartışılan bir konu" olmaya devam ediyor. Öncelikle, nasıl oluştukları konusunda bir fikir birliği yok. CNN'in haberine göre, bazı uzmanlar bunların toprağın altındaki termit faaliyetlerinin bir sonucu olduğuna inanıyor. Diğerleri ise kendi kendini organize eden bitkiler tarafından oluşturulduklarını öne sürüyor.