Bu göz testi ne kadar ömrünüzün kaldığını söylüyor! İşte o test…
Yaptıracağınız bir göz testiyle ne kadar ömrünüz kaldığını öğrenmek artık mümkün. Uluslararası bir uzman ekip, bir kişinin retinasının biyolojik yaşı ile ölüm riski arasında bir bağlantı olduğunu keşfetti.
Oldukça hassas olan gözlerimiz, doktorlara vücudumuzun geri kalanının ne durumda olduğunu görme imkanı verir. Retinamız sağlığımız hakkında bize birçok şey söyler.
Retina, gözün arka kısmında bulunan bir tabakadır. Yıllar geçtikçe yıpranan, ışığa duyarlı hücreler içerir. Bu nedenle de retina dekolmanı meydana gelebilir.
YAŞLI RETİNALAR
Ortalama on bir yıl boyunca 40 ila 69 yaşları arasındaki yaklaşık 47.000 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada şu bulgular elde edilmiştir: Retinaları, gerçek yaşlarından "daha yaşlı" olan kişilerin önümüzdeki on yıl içinde ölme riski daha yüksek çıkmıştır.
Araştırmacılar, bir kişinin esas yaşı ile retina yaşı arasındaki farkı "retinal yaş farkı" olarak adlandırmaktadır.
"Retinal yaş farkının" büyük olmasının, kardiyovasküler hastalık veya kanser dışındaki bir nedenden ölme riskinin yüzde 49 ila 67 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğu belirlenmistir.
Retinanın yaşını belirleyebilmek için araştırmacılar "derin öğrenme" olarak bilinen gelişmiş bir yapay zekâ türü kullandı. Araştırmacılar, yeni teknolojinin diğer testlere kıyasla daha az müdahaleci, pahalı ve zaman alıcı olduğunu da vurguladi.
ETKİLİ BİR TARAMA YÖNTEMİ
Avustralya Göz Araştırmaları Merkezi'nden yazar doktor Mingguang He, yaklaşan hastalığı tespit etmek için retinayı " eşsiz, kolay erişilebilir bir pencere" olarak adlandırıyor. "Bu bulgular, retina yaşının yaşlanmaya ilişkin klinik açıdan önemli bir biyobelirteç olabileceğini düşündürüyor" diye de ekliyor.
Bilim insanları, "retinal yaş farkının" arttığı her yıl için ölüm riskinin yüzde iki ila üç oranında arttığını tespit etti.
Araştırmanın yazarı doktor Mingguang He, yaptıkları keşfin hayati tehlike arz eden bir dizi hastalık için rutin bir tarama aracına öncülük edebileceğini umuyor.
BÜYÜK FARKLILIKLAR ORTAYA ÇIKTI
"Retinal yaş farkı" katılımcılar arasında büyük ölçüde farklılık gösterdi ve endişeye sebep oldu.
İnsanların yüzde 50'sinden fazlasında retinanın kendi gerçek yaşlarından daha yaşlı olduğu görüldü. Bunlar "hızlı yaşlananlar" olarak adlandırıldı.
İnsanların yüzde 50'sinden fazlasında retinalarının gerçek yaşlarından daha yaşlı olduğu görüldü. Bu kişiler ise "hızlı yaşlananlar" olarak adlandırıldı.
Sonuçlar ise şöyleydi:
%51’inin retinasıyla kendi yaş aralığı üç yıldan fazla,
%28’inin retinasıyla kendi yaş aralığı beş yıl,
%4,5’luk kesimin ise retinasıyla kendi yaş aralığı on yıldan fazla çıkmıştır.
Kaynak: Bild
Derleme ve çeviri: Aydınlık.com.tr