Bu hafta gözünüzü gökyüzünden ayırmayın: 3 gökyüzü olayı aynı anda gerçekleşecek!
Bu hafta gökyüzü meraklılarının ilgisini çekecek 3 gökyüzü olayı, bir hafta içerisinde gerçekleşecek. Bu hafta içinde gökyüzüne bakanlar, kuyruklu yıldız, güneş tutulması ve mini Ay'ı görebilecek.
Gece gökyüzü o kadar göz kamaştırıcı, zamansız ve o kadar durgundur ki on yıllar boyunca pek bir şey değişmemiş gibi görünebilir. Ancak bazen birçok şey aynı anda gerçekleşir. Bu hafta tam da bu gerçekleşecek: gökyüzünde pek çok olay neredeyse aynı anda yaşanacak.
Forbes'un haberine göre sadece bir hafta içerisinde Dünya, nadir rastlanan parlak bir kuyruklu yıldız, güneş tutulması ve hatta güçlü bir kutup ışığı da dahil olmak üzere çok sayıda olay ve gözlem fırsatıyla karşılaşacak. Yörüngede yeni bir "mini ay" bile var olacak.
BU HAFTA GÖKYÜZÜNDE NELER OLACAK?
Gökyüzünde, bir hafta içinde gözlemleyebileceğiniz 3 gökyüzü olayı meydana gelecek. İşte bu hafta gökyüzünde neler olduğuna dair bilmeniz gereken her şey:
30 EYLÜL
C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) olarak da bilinen A3 kuyruklu yıldızı
Ne zaman: Bulunduğunuz yerde gün doğumundan 75-60 dakika önce
Nerede: Kuzey Yarımküre'nin doğusunda
Tsuchinshan-ATLAS Kuyruklu Yıldızı (C/2023 A3) olarak da bilinen kuyruklu yıldızın, Dünya'dan yaklaşık 44 milyon mil (71 milyon km) uzaklıktan geçeceği 12 Ekim civarında Kuzey Yarımküre'den gün batımından sonra çıplak gözle görülebilecek kadar parlak olması bekleniyor. Ancak şu anda gün doğumundan önce de görülebiliyor.
2 EKİM
'Ateş Çemberi' Güneş Tutulması
Nerede: Güney Yarımküre
2 Ekim 2024 tarihinde Güney Yarımküre'de bir "ateş çemberi" halkalı güneş tutulması meydana gelecek. Olayın zirve noktasında, güneş sisteminin merkezinin yaklaşık %93'ü Ay tarafından örtülmüş olacak. Tutulma, merkez çizgisinin yakınından itibaren yaklaşık altı dakika sürecek. Güneş tutulması Türkiye'de sadece parçalı olarak izlenebilecek.
29 EYLÜL-25 KASIM
Dünya'nın Yeni 'Mini Ay'ı
Nerede: Kuzey Yarımküre'nin doğusunda
29 Eylül'de Dünya'ya yakın bir asteroid olan 2024 PT5 57 gün boyunca yörüngede sürüklenecek. Yörüngeden 25 Kasım'da ayrılacak. Ancak, bu ay bizim Ay'ımıza rakip olmayacak. Sadece 11 metre çapıyla, sadece 30 inç büyüklüğündeki profesyonel teleskoplar tarafından görülebilecek.