Bu iğne alkol ve nikotine olan bağımlılığı azaltıyor!

Zayıflama iğnesi bağımlılıkla mücadelede dönüm noktası olabilir mi? İlacın etken maddesi semaglutid, insanların kilo vermesine yardımcı oluyor. Ancak ilacın bundan çok daha fazlasını yapabileceğine dair kanıtlar giderek artıyor.

Ozempic ilacına ek olarak, her ikisi de semaglutide etken maddesi içeren Wegovy adlı ilaç da 2023 yılının Temmuz ayının ortasından beri Almanya'dan onaylı. Ancak sadece aşırı kilolu insanlar için ve reçeteyle verilebilmekte.

Semaglutide'in obez yetişkinlerin aşırı kilolarını azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aslında diyabet tedavisinde kullanılan bu ilaç, Amerika'da da serbest olarak satılıyor.

Ancak gerçekten kilo vermek isteyen pek çok insan, bu ilaç sayesinde sadece iştahlarının değil, aynı zamanda alkol ve sigaraya olan isteklerinin de azaldığını tecrübe etti.

PLANLI BİR ŞEY DEĞİLDİ AMA ÇOĞU KİŞİYİ OLDUKÇA MEMNUN ETTİ

Hastalardan kimisi daha az sigara ve alkol içti, kimisi de tamamen bırakmanın daha kolay olduğunu fark etti. Ancak kimi hastada herhangi bir değişiklik olmadı.

Semaglutidin bağımlılığı azaltıp azaltmadığını veya neden azalttığını anlamak için hayvan deneyleri yapıldı. Alkol, nikotin, kokain ve opioid bağımlılığında azalma görüldü.

Bilim insanlarının vardığı sonuclar neticesinde Semaglutid'in, gıda alımının yanı sıra alkol alımını da azalttığına dair sonuçlar, genel olarak aktif maddenin ödül motivasyonu üzerinde baskıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

ARAŞTIRMACILAR KONUYA İYİMSER BAKIYOR

Hayvan deneylerinin ardından insanlar üzerinde ilk klinik deneyler Danimarka ve Amerika'da başladı.

Semaglutide kullanıcılarının deneyimleri araştırmacıları cesaretlendirdi: Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Carolina Üniversitesi'nde semaglutide klinik deneylerini yürüten psikiyatrist Christian Hendershot, "Hastalardan ve klinik uzmanlarından gelen raporlara göre, doğru yolda olduğumuz konusunda nispeten iyimserim" dedi.

İLAÇ VÜCUDU NASIL ALDATIYOR?

Semaglutid, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan GLP-1 reseptör agonistleri adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Vücudun kendi bağırsak hormonu GLP-1 gibi çalışır. Karbonhidrat açısından zengin bir yemekten sonra salınan bu hormon, pankreasın şeker düşürücü insülin salgılamasını sağlamaktadır.

Semaglutid ile insanlar daha erken doyduğunu hisseder. Öte yandan, tatlılara veya yağlı yiyeceklere, özellikle de insanları özellikle mutlu eden ve bağımlılığı tetikleyen sağlıksız atıştırmalıklara olan istek azalır. Semaglutide sayesinde beyin sürekli olarak ödüllendirilmeye ihtiyaç duymaz. Etken madde bu şekilde çok çeşitli bağımlılık yapıcı maddelerin kötüye kullanımına karşı yardımcı olabilir.

Kaynak: Bild

Derleme ve çeviri: Aydınlık.com.tr

Sonraki Haber