Bu kanser çok sinsi yayılıyor! Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla 5 kat fazla!

Türkiye'de alkol ve tütün tüketimine bağlı olarak bu kanserin vakaları artıyor. Bu kanser türü genellikle orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde görülüyor. Bu kanser çok sinsi yayılıyor! Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla 5 kat fazla! İşte ayrıntılar...

Türkiye'de alkol ve tütün tüketiminin artması nedeniyle baş ve boyun kanseri artıyor. Baş ve boyun kanseri erkeklerde yaklaşık beş kat daha sık görülür; diğer tüm kanserlerin yüzde 3'ünü ve ölümlerin yüzde 10'unu oluşturur. Baş ve boyun kanseri genellikle 50-60 yaş arası kişilerde daha sık görülür, ancak gırtlak kanseri özellikle sigara içmeye bağlı olarak erkeklerde daha sık görülür. Baş-boyun kanseri genellikle orta yaş ve yaşlı kişilerde görülüyor ancak son yıllarda gençlerde de kanser vakaları arttı. Kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi uzmanı Dr. Bayram Şahin, beşinci sırada yer alan baş boyun kanserini ele aldı. Bu kanser çok sinsi yayılıyor! Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla 5 kat fazla! İşte detaylar...

BU KANSER ÇOK SİNSİ YAYILIYOR!

ERKEKLERDE YAKLAŞIK 5 KAT DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

"Baş ve boyun tümörlerinin hangi bölgelerde görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Bayram Şahin, "Baş ve boyun bölgesindeki dudak, dil, ağız boşluğu, sinüs boşluğu, alt ile üst çene kemiği, gırtlak, yutak, yemek gibi organlardan kaynaklanan kanserleri ifade ediyor. Genelde orta ileri yaş hastalarda görülüyor. Erkeklerde yaklaşık 5 kat daha sık görülüyor. Baş il boyun kanseri tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor ve kansere bağlı ölümlerin de yüzde 10'undan sorumlu oluyor" diye konuştu.

EN FAZLA RİSK FAKTÖRÜ SİGARA VE ALKOLDÜR

Risk faktörlerinden bahseden Doktor Şahin, "En fazla risk faktörü sigara ve alkoldür. Son yıllarda ülkemizde sigara ve alkol kullanımının artmasıyla ilişkili olarak baş ve boyun kanserinde artış oldu. Buna bağlı olarak bize başvuran hastaların sayısında artış görüyoruz. Sigara ve alkol dışındaki risk faktörü HPV başta olmak üzere virüs enfeksiyonlarıdır. Özellikle çok eşlilik de risk faktörüdür. Virüsün enfeksiyonlarının yayılmasına neden olarak karşımıza çıkıyor. Bu da baş ve boyun kanserlerinin özellikle HPV pozitif dediğimiz gurubuyla ilişkili olarak bir risk faktörüdür" şeklinde konuştu.

2 HAFTAYI AŞAN SES KISIKLIĞI VARSA DİKKAT

Baş ve boyun kanserinin belirtilerini anlatan Doç. Dr. Bayram Şahin, "Özellikle baş ve boyun bölgesinde ele gelen kitle, şişlikler olarak kanser kendini belli edebilir. 2 haftayı aşan ses kısıklığı, yutma güçlüğü, ağız içerisinde geçmeyen yaralar gibi belirtiler var. Baş ve boyun kanserlerinde en sık gördüğümüz oral kavite kanseri dediğimiz ağız içi kanserlerdir. Bunda da dudak tümörleri en sık görüyoruz. Baş ve boyun kanserlerinde erken tanı çok önemlidir. Tanı erken konulursa ve zamanında uygun tedavi yapılırsa hayatta kalma oranları oldukça iyi ama geç dönemde tespit edilirse ve uygun tedaviler uygulanmazsa bu tür tümör, çok ciddi manada ölümcül kanserlerdir" şeklinde konuştu.

BAŞ VE BOYUN KANSERİNİN GENEL OLARAK TEDAVİSİNDE CERRAHİ YÖNTEM KULLANIYORUZ

Tedavi yönteminden bahseden Şahin, "Baş ve boyun kanserinin genel olarak tedavisinde cerrahi yöntem kullanıyoruz. Bunun dışında diğer seçenek ise kemoterapi ve radyoterapi kullanıyoruz. Ameliyat yaptığımız hastalarda boyundaki lenf bezlerinin temizlenme işlemini de yapıyoruz. Çıkan pataloji sonucuna göre hastalarda eğer negatif faktörler varsa beraberlerinde ışın tedavisi bazen de kemoterapi de öneriyoruz. Bu yaklaşık 6-8 haftalık tedavisi sürecine denk geliyor" ifadelerini kullandı.

GENÇLERDE BAŞ BOYUN KANSERİ ARTIŞI SÖZ KONUSU

Genelde 50-60'lı yaşlarda baş ve boyun kanseri daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Şahin, "Özellikle erkeklerde sigara içimi çok olduğu için gırtlak kanseri sık görülüyor. Gençlerde baş boyun kanseri artışı söz konusu. Özellikle ağız içi, dudak, yemek borusunun giriş kısmındaki bölgedeki tümörlerin sıklığında da artış söz konusu ama genelde orta ileri yaş hastalığıdır. Baş ve boyun tümörü, tüm kanserlerin yüzde 3'ünden sorumludur. İleri evre gırtlak kanserinde gırtlağı tamamen almak durumunda kalıyoruz" dedi.

Sonraki Haber