Bu kelimeler Türkçe ama Türklerin yarısından fazlası okuyamıyor! Bakalım siz okuyabilecek misiniz?

Kelime hazinesi en geniş dillerden birisi olan Türkçede uzun sözcükler merak konusu oldu. Araştırmalara göre Türklerin yarısından fazlası dilimizin en uzun kelimelerini okuyamıyor. Peki siz okuyabilecek misiniz?

Dünyadaki en köklü dillerden birisi olan Türkçede de uzun sözcükler bulunuyor. Sondan eklemeli bir dil olması nedeniyle Türkçede bir kökten uzun kelimeler türetebilmek mümkün. Buna karşın uzun sözcüklerin okunmasında büyük zorluklar yaşanıyor. Peki siz Türkçenin en uzun kelimelerini okuyabilecek misiniz?

İşte Türkçenin en uzun sözcükleri

1.MUVAFFAKIYETSİZLEŞTİRİCİLEŞTİRİVEMEYEBİLECEKLERİMİZDENMİŞSİNİZCESİNE

Sadece Türkçenin değil dünyanın en uzun kelimelerinden birisi olan "muvaffakıyetsizleştiricileştirivemeyebileceklerimizdenmişsinizcesine" sözcüğü Muvaffakiyet kökünden türemiştir. 70 harften oluşan bu sözcük, "Muv-vaf-fa-ki-yet-siz-le-şi-tir-ici-le-şi-tir-i-ve-re-me-ye-bi-le-cek-le-ri-miz-den-miş-si-niz-ce-ne" şeklinde okunur.

2. DEMOKRATİKLEŞTİREBİLME

Demokrasi sözcüğünden türeyen demokratikleştirebilme kelimesi bir sistemi ya da yönetim biçimini demokratik hale getirme olasılığını karşılar. 20 harften oluşan bu sözcük ülke veya toplumun demokratikleşme sürecini anlatırken kullanılır.

3.KUYRUKSALLAYANGİLLER

Ötücü kuşlar takımına ait bir familyayı karşılayan kuyruksallayangiller sözcüğü Türkçedeki en uzun sözcükler arasında yer alıyor.

Kuyruksallayan, incir kuşu vb. ötücü kuşları içine alan türdür.

4.ÖLÜMSÜZLEŞTİREBİLMEK

20 harften oluşan ölümsüzleştirebilmek sözcüğü bir canlının ölümsüzleştirilme ihtimalini karşılamak ya da bir canlıyı ölümsüzleştirme yeteneğini anlatmak için türetilmiştir.

5.ELEKTROKARDİYOGRAM

Kalpte oluşan elektriksel etkinliğin vücudun belli noktalarına elektrotlarla oluşturulan kalp çizelgesi demek olan bu sözcük 18 harften oluşmaktadır.

6.RADYOAKTİFLEŞTİRME

Bir elementi radyoaktif duruma getirme

7.EGZİSTANSİYALİZM

Varoluşçuluk anlamına gelir.

Sonraki Haber