Bu kez destek doğrudan işçilere

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücreti 1-2 hafta içinde belirlemek istediklerini söyledi. Bilgin, asgari ücrette daha önce işverene verilen desteğin işçilere yapılacağını aktardı.

2022 asgari ücreti için trafik sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önemli açıklamalarda bulundu, "Sosyal ortaklarımızla uzlaşma noktasına doğru gidiyoruz." giye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kabine sonrası yaptığı açıklamada "Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruyacağız." dedi. Aydınlık'a konuşan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, enflasyonist ortama dikkat çekerek, alım gücünün düştüğünü vurguladı. "2021 yılbaşındaki asgari ücretin alım gücüne bile erişmemiz mümkün değil." diyen Akyüz, ekonomik sıkıntıları işaret etti. Kamuoyuna yansıyan yüzde 25-30 artış iddialarını hatırlatarak "Yüzde 30'un altında artış yapılmamalı." dedi. Akyüz, vergi diliminde adalet sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Kabine sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022 asgari ücretini belirlemek için aralık ayının sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını söyledi. Taraflarla görüşme halinde olduklarını belirten Bilgin, "Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu defa erken bitirme eğilimindeyiz. Sosyal ortaklarımızla bir uzlaşma noktasına doğru gidiyoruz. Araştırmamızın ilk verileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde." dedi.

DESTEK İŞVEREN DEĞİL, İŞÇİYE

Verileri paylaşmayan Bakan Bilgin, asgari ücrette vergi indirimine ilişkin ise "Onu şimdi açıklamıyorum. Tabii biz, alternatifleri, her ihtimali çalışıyoruz." diye konuştu. Bakan Bilgin, asgari ücrette işverene sağlanan 75 liralık destek anımsatılarak, bu dönemde nasıl bir yol izleneceğinin sorulması üzerine de "O daha önce Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bir karardı. Uygulandı ve bitti. İşverene destek vermeyeceğiz, işçilerimize destek vereceğiz" dedi. Bilgin, işçiye verilecek desteğin nereden karşılanacağına ilişkin soruya da "Onu bilmiyorum, nereden verirsek. Doğrudan doğruya belirleyeceğimiz rakamın seviyesine göre, miktarına göre. Bütçeden aktarılan veya başka bir şekilde" diye yanıt verdi.

Asgari ücretin tespiti için yapılan anket sonuçlarının çarşamba günü sonuçlanacağını belirten Bilgin, "Önce Cumhurbaşkanımızla paylaşacağım. Muhtemelen bir sonraki kabinede araştırmanın sonuçlarını takdim ederim." bilgisini verdi. İlk resmi görüşmenin 1 Aralık'ta yapılacağını belirten Bilgin, kademeli asgari ücretle ilgili, "Yasalarımıza göre kademeli asgari ücret olmaz, bölgesel asgari ücret olmaz. İşletme büyüklüğüne göre asgari ücret olmaz. Asgari ücret emeği koruyacak en düşük ücrettir ve Türkiye çapında uygulanır." diye konuştu.

PETROL-İŞ: BÜYÜK BİR DEĞER KAYBI VAR

Kurdaki yükseliş ve asgari ücret tartışmalarına ilişkin Aydınlık'a konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, şu değerlendirmeleri yaptı: "Sadece ekonomik değerler açısından bakacak olursak; 2021 yılbaşında aldığımız net asgari ücretin karşılığı 381 dolar civarıydı. Bugün bu rakama ulaşmamız için asgari ücretin 4 bin 575 lira olması lazım. Bu da yüzde 60 gibi bir zam demek. Sadece bu yılın başında aldığımız ücretin karşılığını almamız bile mümkün değil. Büyük bir değer kaybı var. Şu anda asgari ücret 235 dolara düştü. Kamuoyunda asgari ücretin artışı için yüzde 25, yüzde 30 gibi artışlar telaffuz ediliyor. Enflasyonun üstünde rakamlar söyleniyor. Bunlar uygulansa bile, yüzde 30 artış yapılsa bile yılbaşındaki zammı karşılamayacak. Ama tabii ki genel bir sorun da var. Bunu da atlatmanın yolu, en azından yüzde 30 ve onun üzerinde bir artış... Ancak geçen yılbaşındaki alım gücümüze ulaşamayacağımız bir gerçek."

ADİL VERGİ DÜZENLEMESİ

"Asgari ücret tutarındaki bütün ücretlerde vergi alınmamalı" diyen Akyüz, şöyle devam ettii: "Eğer alınacaksa da yüzde 15'te sabit kalmalı. Eğer bunu yapmazsanız; asgari ücretten 100-200-300 lira fazla alan insanlardan normal vergi düşürürseniz ve asgari ücretten almazsanız veya sabit tutarsanız, asgari ücret kendisine yakın ücretleri geçmiş olacak. Onun için başlıca talebimiz asgari ücret tutarındaki tüm ücretlerden vergi alınmamasıdır. Ama Türkiye'de tabii bu zor. Türkiye'de 7 milyon asgari ücretli var. Bu kesimde vergi oranında yüzde 15'te sabit kalınsa bile büyük bir faydası olacak. 2002-2003 yıllarından önce asgari ücret vergi diliminin bir üst dilimine geçmiyordu. Şimdi üçüncü ayda geçiyor. Dolayısıyla büyük bir ücret erimesi var. Bir taraftan enflasyon artıyor, vergiler artıyor; alım gücü düşüyor. O yüzden asgari ücret seviyesinde veya biraz üzerinde ücret alanlar için bir vergi adaletine ihtiyaç var. Vergi diliminin oranlarının da düşmesi lazım... Çünkü bu işverenlere de büyük maliyet getiriyor, o maliyetleri onlar da çalışanlara yansıtıyorlar. Buradan çıkış yolu; adil bir vergi düzenlemesi."

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 30 ARTIŞ

"Sadece 2021 yılbaşı asgari ücretiyle ne kadar döviz alınıyordu, ona bakılsın, bizim için yeterlidir." diyen Petrol-İş Başkanı, "Sanayi kesimi vs düşününce bunu yapmalarının zor olduğunu biz de biliyoruz ama ne olursa olsun yüzde 30'un altında bir asgari ücret zammı yapılmamalıdır. Ama bu enflasyonist ortam devam ederse zaten ne zam verirseniz verin 6 ayda eriyeceğini de hepimiz göreceğiz."ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber