Bu meyvelere dikkat! Göbek yağına davetiye çıkarıyorlar

Diyetteyken alternatif yiyecek arayışında genellikle meyvelere kendimizi kaptırırız. Çoğu meyve sağlıklı olsa da bazılarının sağlıksız etkileri vardır. Bazı meyveler gövbek yağına davetiye çıkarabilir. İşte o meyveler...

Meyveler, canlı renkleri ve doğal tatlılıkları ile uzun zamandır dengeli beslenmenin hayati bir bileşeni olarak görülüyor ve temel vitaminler, mineraller ve diyet lifi katkısı sağlıyor. Ancak çoğu meyve sayısız sağlık yararı sunarken, bazı meyveler şişkinlik ve göbek yağına davetiye çıkarabiliyor. Karın yağlanmasına ve şişkinliğe neden olduğu için aşırı tüketime ara vermeniz gereken üç meyveyi öğrenmek için Dr. Tez Pratap Singh'in açıklamalarını derledik. Singh, elma, karpuz ve mangonun sınırlamaya çalışmanız gereken meyveler olduğunu açıkladı.

ELMA

Gevrek dokusu ve doğal tatlılığıyla sevilen elma, meyveler arasında popüler bir seçimdir. Diyet lifi, vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin olan elma, sağlık açısından çeşitli faydalar sunar. Bununla birlikte, özellikle fruktan formundaki yüksek lif içeriği, bazı kişilerde, özellikle de hassas sindirim sistemine sahip olanlarda şişkinliğe yol açabilir.

Dr. Singh, "Elma, pektin olarak bilinen ve bazı insanlar için sindirimi zor olabilen, gaz ve şişkinliğe yol açan bir tür lif içerir. Ayrıca, elmadaki fruktoz içeriği, özellikle elma suyunda veya kurutulmuş elmada, fruktoza duyarlı kişilerde şişkinliğe katkıda bulunabilir," diyor.

KARPUZ

Yüksek su içeriği ve ferahlatıcı tadıyla karpuz yaz mevsiminin favorilerindendir. Vitaminler, mineraller ve hidrasyon faydaları ile dolu olan karpuz, genellikle sağlıklı özelliklerinden dolayı bolca tüketilirler. Bununla birlikte, yüksek su içeriği hidrasyona yardımcı olurken, sindirim sistemindeki artan sıvı hacmi nedeniyle bazen bazı kişilerde geçici şişkinliğe yol açabilir.

"Karpuzlar fruktoz ve sorbitol açısından zengindir, her ikisi de bağırsakta fermente olabilir ve gaz üretimine neden olarak şişkinliğe yol açabilir. Dahası, kısa bir süre içinde aşırı karpuz yemek ani bir şeker akışına yol açarak uzun vadede göbek yağlanmasına katkıda bulunabilir."

MANGO

Tropikal tatlılığı ve canlı lezzetiyle tanınan mango, vitamin, mineral ve antioksidanlarla dolu tropikal bir lezzettir. Zengin besinsel faydalar sunarken, yüksek lif ve fruktoz içeriğinin bazı kişilerde, özellikle de hassas sindirim sistemi olanlarda şişkinliğe katkıda bulunabileceğini ve göbek yağı açısından mangonun kendisinin doğrudan bir suçlu olmadığını belirtmek gerekir. Bunun yerine, mango doğal şeker içerdiğinden, kilo yönetimiyle ilgili endişeler muhtemelen aşırı kalori alımından kaynaklanacaktır.

Dr. Singh, "Mangolarda bulunan doğal şekerler ve lifler sindirim sisteminde fermente olarak gaz salınımına ve ardından şişkinliğe yol açabilir. Bazı durumlarda, aşırı mango tüketimi kalori alımına katkıda bulunarak potansiyel olarak kilo alımına ve göbek yağlanmasına yol açabilir" diyor.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Kaynak: Yahoo!Life

Sonraki Haber