Bu saklı cennet Kastamonu'da yer alıyor
Kastamonu’nun Cide ilçesinde yer alan saklı cennet, Dağlı Kuylucu mağarası Türkiye genelinde derinlik sıralamasında 17. sırada yer alıyor. Bu mağara ve çevresinin görünümü sonbaharda bir başka güzel.
Bu saklı cennet Kastamonu'da yer alıyor. Kastamonu’nun Cide ilçesine doğru uzanan yemyeşil yollardan geçerek, gizemli ve heyecan dolu bir keşfe çıkmak isteyenler için Dağlı Kuylucu ideal bir rotadır. Cide merkezden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan bu mağaraya ulaşmak için, Kastamonu-Cide güzergahını izleyip Şenköy’e doğru yönelmek gerekiyor. Bu kısa yolculuk, ormanlık alanlar ve dağların eşlik ettiği nefes kesici manzaralarla dolu bir deneyim sunuyor.
KASTAMONU'DA YER ALAN DAĞLI KUYLUCU MAĞARASI
Dağlı Kuylucu, Türkiye’nin en geniş ağızlı dikey mağaralarından biri. Ağzı yaklaşık 100 metreyi bulan bu mağaranın derinliği ise tam olarak bilinmiyor; şu ana kadar mağaracılar tarafından ölçülebilen derinlik 400 metre. Ancak bilinmeyen derinlikleri ve keşfedilmemiş alanlarıyla bu mağara, doğa severleri ve mağara kaşiflerini kendine çekmeye devam ediyor. Karadeniz’in en derin mağarası olan Dağlı Kuylucu, Türkiye genelinde derinlik sıralamasında 17. sırada yer alıyor.
Bu eşsiz mağaranın içinde, 40 metre yüksekliğinde bir şelale saklı. Şelalenin çıkardığı sesler, mağaranın derinliklerinde yankılanarak, ziyaretçilere büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Mağaranın çevresi ise doğanın gücüyle şekillenmiş çukurlar, irili ufaklı su yolları ve "cadı kazanı" olarak adlandırılan derin oyuklarla dolu. Ormanlık bir alanda bulunduğu için mağarayı uzaktan görmek pek mümkün olmasa da, yaklaştıkça büyüleyici doğası sizi içine çekiyor.
Kastamonu'nun Şenpazar ilçesindeki 181 metre derinliği olan dikey Dağlı Kuylucu Mağarası ve çevresindeki ormanlar sonbahar renklerine büründü. Dağlı köyü sınırları içerisinde bulunan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2020 yılında "Tabiat Varlığı-B Grubu Mağara" olarak tescillenerek koruma altına alınan Dağlı Kuylucu Mağarası, sonbaharda ziyaretçilerine farklı güzellikler sunuyor. Sarı ve kahverengi tonlara bürünen mağara ve çevresi dronla görüntülendi.
Bölgede yaşayan vatandaşlardan Kubilay Onur Can Çalık, amatör olarak doğa fotoğrafçılığı yaptığını söyledi. Dikey olması nedeniyle mağaraya girmenin çok zor olduğunu belirten Çalık "Dağlı Kuylucu mağarası muhteşem görüntüsü ile bıkmadan usanmadan sonbahar aylarında defalarca görsel şöleni yaşamak için ziyaret ettiğimiz yerlerin başında gelmektedir. Akarsu mağara içinden geçerek şelale oluşturmakta ve su yer altında kaybolmakta." dedi.