‘Bu sene tiyatro her yerde olacak’

Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatrolarının 75'inci yılına yaklaştığını belirterek, ‘Geleneksel tiyatronun üstündeki tozu kaldırmanın zamanı. Bu sene tiyatro her yerde olacak’ dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tamer Karadağlı, önümüzdeki dönemde Devlet Tiyatrolarının sanatsal yolculuk haritasını, tiyatroyu yaygınlaştırma adımlarını ve ulusal tiyatroyu zenginleştirme adına yapacakları hamleleri “Devlet Tiyatroları 2024, Tiyatro Her Yerde” başlıklı tanıtım toplantısında paylaştı. Tanıtım toplantısını Devlet Tiyatroları için tarihi bir salon olan ve “Üçüncü Tiyatro” olarak da bilinen Türk Ocağı Salonunda yapan Karadağlı, toplantıyı takip eden basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasına, önümüzdeki yıl 75'inci yılına girecek olan Devlet Tiyatrolarının asıl amacının, "Çağdaş Türk toplumunun tiyatrosu nasıl olmalıdır?" sorusunun yanıtını aramaktan geçtiğini belirtti. Yerel olanı çağdaş tiyatroyla birleştirme ve ulusal tiyatroyu oluşturma amacında olduklarının altını çizen Karadağlı, bu amaçla seyircilere, çağdaş edebiyat eserlerimizin uyarlamalarını daha çok sahnelerde bulacaklarının müjdesini verdi.

‘TİYATRO HAYATIN İÇİNDE’

Bu yıl, tiyatronun ve tiyatro sanatçılarının hayatın içinde olduğunun daha çok görüleceğini açıklayan Karadağlı’nın konuşmasında, “Tiyatro her yerde! Tiyatro hayatın içinde!” hedefi öne çıktı. “Devlet Tiyatroları seyirciyle zenginleşme, seyirciyi çoğaltma yolunda adım atacak” diyen Karadağlı, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Repertuvar adına bu yılki temalar ‘Farklılıklarımızdan bir yaşam öyküsü çıkartmak’ olacak. Devlet Tiyatrolarının her yıl olduğu gibi bu yıl da festival sezonu olan mart ile haziran ayları arasında, dünya tiyatrosunun en özel eserleri ve adından söz ettirecek yerli yapımları seyircisiyle buluşacak. Devlet Tiyatroları oyunları yaz boyunca antik tiyatrolarda kendi seyircimizin yanı sıra ülkemizi ziyaret eden konuklara da sunulacak.

DEVLET KONSERVATUVARI BİNASINDA DÖNÜŞÜM

“Çocuk festivalleri tiyatro için önem taşıyor. Bu alana hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu sene özel bir proje olarak Yunanistan ile ülkemizin sanatsal birlikteliğine 'Romeo ve Juliet' oyunu üzerinden imza atacağız. En önemli çalışmalardan biri de Devlet Tiyatrolarının geçmişiyle özdeş, Ankara Devlet Konservatuvarı Binası. Binanın, yeniden bir sanat merkezi haline gelerek hak ettiği değere kavuşması amacıyla, 75'inci kuruluş yılımızda 'Devlet Çocuk ve Kukla Tiyatrosuna' dönüştürülmesi için ön çalışma ve görüşmeler yapıldığını söylemek isterim.

‘DT GENÇ SAHNE’ UYGULAMASI

“Önümüzdeki dönemde gençlerin ilgisini çekecek, çağın hızını yakalamayı amaçlayacak oyunlara yöneliyoruz. Bu amaçla ‘DT Genç Sahne’ uygulamasıyla, çağdaş dünya tiyatrosunun değerli yapımları üniversitelerin öğrenci ve bahar şenliklerinde, gençlik buluşmalarında, kampüslerde ve şehirlerin alternatif mekanlarında sergilenecek. Özellikle tiyatro yönetmenliği konusunda yaşanan sorunların çözümü adına Devlet Tiyatroları ailesinden genç oyuncularla açık atölyeler yapılacak.

‘ÇALIŞMAYAN KALMAYACAK’

Son dönemde Devlet Tiyatrolarında çalışmayan oyuncuların varlığına yönelik tartışmalar, bilen bilmeyen, konuya hakim olan olmayan herkes tarafından tartışılıyordu. Bu tartışmaların fısıltı gazetesi ile yayıldığını dile getiren Karadağlı, konuya açıklık getirdi. Devlet Tiyatroları sanatçılarının her yıl sözleşme imzalayarak o yıl çalışacaklarını beyan ettiklerini, buna dayanarak, kurumsal iç barış açısından çalıştırılmayan oyuncu kalmayacağını, çalışmayan oyunculara da net olarak gerekli yaptırımın uygulanacağını açıkladı.

Sonraki Haber