Bu tarif ile çıtır çıtır kabarık bir börek yapabilirsiniz! Fırın ayarına dikkat ederek…

''Böreğim bir türlü kabarmıyor ve yumuşak oluyor!'' diyorsanız size harika önerilerimiz var. İşte ısırdığınızda çıtırdayan kabarık börekler yapmanız için gerekenler!

Türk mutfak kültüründe pek çok börek çeşidi var. El açması ya da hazır yufkalar kullanılarak su böreğinden paçangaya kadar yüzlerce farklı börek yapılıyor. Mutfakta vakit geçirmeyi seven çoğu kişi çıtır börekler yapamamaktan şikâyetçi. Siz de bu çoğunluğun bir üyesiyseniz üzülmeyin! Önereceğimiz detaylara dikkat ederek iştah açan, kabarık ve çıtır börekler yapabilirsiniz.

KABARAN ÇITIR ÇITIR BİR BÖREK İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Yufka seçimi yaparken dikkatli olun

Çıtırlığıyla hem göze hem kulağa hitap eden börekler yapabilmek için yufka seçimi büyük önem taşıyor. Bayatlamış yufkalardan yaptığınız börekler yeterince çıtır olmazken taze yufkalar böreğin daha iyi kabarmasını ve çıtır olmasını sağlar. Daha iyi bir sonuç için el açması yufka kullanabilirsiniz. Yufkanızı açarken süt ve yağ kullanmaya özen gösterebilirsiniz.

İç harcınızı özenle hazırlayın

Her böreğin iç harcı birbirinden farklı olsa da dikkat edilecek birkaç nokta bulunuyor. Örneğin peynirli börek yapacaksanız böreklik olarak anılan az yağlı ya da yağsız peynir tercih edebilirsiniz. Patatesli börek harcı için önce patateslerinizi haşlayın ardından tavada yağ ve soğanla kavurun.

Özel soslarla lezzetlendirin

Yufkalarınızın birbirine yapışmaması ve kabarması için soslardan faydalanabilirsiniz. Süt ve yağ karışımı hazırlayarak yufkaların her katına sürebilirsiniz. Sütünüz yoksa aynı harcı yoğurt ve suyu karıştırarak da yapabilirsiniz.

İç harcınızı sıcak sıcak eklemeyin

Tepsinizin tabanını iki adet yufka sermeye özen gösterin. Tabanı oluşturduktan sonra iç harcı yufkanın içine dağıtırken fazla harç kullanmayın. Yoğun iç harç da böreğin yumuşamasına neden olabilir. Ayrıca bu işleme geçmeden önce iç harcınızın yeterince soğuduğundan emin olun. Sıcak iç dolgusuyla hazırlanmış börekler yeterince kabarmayabilir.

Buzdolabında bekletin

Böreği fırınlamadan önce yaklaşık bir saat kadar buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Böreği fırına koymadan hemen önce yarım bardak soda ve bir adet yumurta sarısından oluşan karışımı böreğin üzerine sürebilirsiniz.

Fırın ayarına dikkat edin

Doğru sıcaklıkta pişmeyen börekler yanabilir ya da sertleşebilir. En düzgün sonuç için yaptığınız böreğin tarifinde yazan ısı talimatına uyun. Pişirme süresini de aşmamaya çalışın.

Hemen fırından çıkarın

Böreğinizin üzeri kızardığında hemen fırından çıkarın. Fırının içinde kalması sönmesine ve sertleşmesine neden olabilir. Hafif nemli bir bezle böreğinizin üzerini tamamen kapatabilir, soğumaya bırakabilirsiniz.

Sonraki Haber