Bu tarifi sadece Batmanlılar biliyor! Deneyen herkes tarifini öğrenmek istiyor…

Batman temalı bir Kütülk yemeği, davet masanızın baş tacı olabilir. Bu özel tarif damağınızda unutulmaz bir tat bırakacak. Gelin tarifin detaylarına birlikte göz atalım. İşte Batman yöresine ait Kütülk tarifi...

Batmanlıların sıklıkla yaptığı ve sevdiği Kütülk, haşlanmış et dolmasıdır. Bu özel tarif hem lezzet hem de görünüm açısından etkileyicidir. İçli köfteyi seviyorsanız bu tarifi evde yapmak çok kolay. Sofralara harika bir lezzet getiren Kütülk ile sevdiklerinize ve misafirlerinize sürpriz yapabilirsiniz. Batman'ın en özel lezzetlerinden biri olan Kütülk'ün tarifine gelin daha yakından bakalım.

KÜTÜLK TARİFİ

Malzemeler

  • Hamuru için
  • Yarım kilogram köftelik bulgur
  • Yarım kilogram irmik
  • Bir miktar tuz
  • Yeteri kadar ılık su
  • İç harcı için
  • 1 kilogram kıyma
  • 5-6 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 demet maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kekik
  • İsot
  • Kaynatmak için
  • Su
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı kadar limon tuzu
  • Üzeri için
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Pul biber

Hazırlanışı

  1. Bulgur, irmik ve tuzu geniş bir yoğurma kabında birleştirin. Üzerine ılık su dökün ve karıştırın. Kabın kapağını kapatıp bulgurun suyunu tamamen çekmesini bekleyin. Dış hamuru dinlenmeye bıraktıktan sonra macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun.
  2. Soğanları yenebilecek kıvama gelinceye kadar ince ince doğrayın. Bir tavaya yağı ekleyip soğanları kavurun. Soğanlar hafif pembeleşince salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  3. Kavrulan karışımı bir tabağa aktarıp dinlenmeye bırakın.
  4. Aynı tavaya biraz yağ ekleyip kıymayı kavurun. Kıyma kavrulurken baharatları ekleyip karıştırın.
  5. Ocağın altını kapatın ve iç harç için hazırladığınız tüm malzemeleri harmanlayın. En son incecik doğradığınız maydanozları ekleyin. Dış harç hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi hafifçe suya batırın ve hamurun için yavaş yavaş oyun.
  6. Oyduğunuz hamurun içine kıymalı harçtan koyarak, güzelce kapatın. Derin bir tencereye su, limon suyu ve tuzu ekleyip kaynatın.
  7. Doldurduğunuz köfteleri kaynayan suya yavaşça atıp pişirin.
  8. Pişen içli köfteleri geniş bir tabağa dizin.
  9. Tereyağını bir tavada eritip biberleri kavurun.
  10. Doldurulan köfteleri tereyağı ve pul biberle sıcak olarak servis edin.

Sonraki Haber