Bu tarifle dev gibi kabaran ve tel tel ayrılan katmer yapmak çok kolay! Sütle mayayı...

Türk mutfağının en önemli yemeklerinden birisi olan katmer, hem kahvaltılarda hem çay saatlerinde sıklıkla tüketiliyor. Siz de farklı damak zevklerine hitap eden bu muazzam lezzeti evde rahatlıkla pişirebilirsiniz. Her mutfakta yer alması muhtemel olan malzemelerle şahane sonuçlar elde edebilirsiniz

Türkiye'nin farklı bölgelerinde tatlı ya da tuzlu biçimde hazırlanan katmer sadece birkaç dakika içerisinde pişen bir hamur işi. Gaziantep, Sivas, Kayseri ve Ege katmerlerinin tariflerinde bu bölgelerin yöresel lezzetlerine rastlayabilirsiniz. Gelelim, pazar kahvaltılarını daha keyifli hâle getiren ve tüm ailenizin severek yiyeceği katmerin tarifine...

Dev gibi kabaran katmer için malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay kaşığı kuru maya
  • 2.5 su bardağı buğday unu
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Damak zevkinize göre haşhaş, tahin, mevsim otu ya da Antep fıstığı

Ana malzemeleri karıştırın

Tüm malzemeleri içine alabilecek kadar geniş ve derin bir kaba ılık sütü, kuru mayayı ve tuzu ekleyin. El mikseriyle bütün malzemeleri homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. İhtiyaç duyarsanız elektrikli mikser kullanabilirsiniz. Mayanın ve tuzun süt içinde eridiğinden emin olduktan sonra diğer aşamaya geçin.

Unu yavaş yavaş ekleyin

Buğday ununu kademeli biçimde kaba ekleyin. Unu yarımşar bardak şeklinde kaptaki bütün malzemeleri yoğurarak eklemeye devam edin. Ele yapışmayan ve şeklini koruyan bir hamur elde edene dek yoğurun. Olur da fazla un kullanırsanız karışıma biraz süt ekleyebilirsiniz.

Ufak bezeler elde edin

Doğru kıvamı elde ettikten sonra eşit büyüklükte bezeler oluşturun. İlk önce hamuru tam ortadan ikiye ayırın. Elde ettiğiniz ufak parçaları da aynı şekilde ikiye bölerek eşit büyüklükte bezeler elde edebilirsiniz. Tezgâhı hafifçe unlayın ve bezeleri bir yufka büyüklüğe gelecek kadar açın.

Yağı eşit biçimde dağıtın

Ayrı bir kapta tereyağını eritin ve üzerine Ayçiçek yağı ekleyin. Sonrasında bu karışımı fırça yardımıyla hamurun üzerine sürün. Tarife haşhaş, tahin, peynir, ot ya da fıstık eklemek isterseniz bu aşamada malzemeleri hamurun içine koyabilirsiniz. Yufkanızı bıçakla ortadan ikiye kesin. Sonrasında rulo şeklinde sarın ve gül böreği yapar gibi kendi etrafında dolayın.

Bir saat bekletin

Yaklaşık bir karış genişliğindeki hamurları tepside toplayın ve üzerine streç filmle örtün. Mayanın görevini yapmasını sağlamak adına hamurları bir saat buzdolabında bekletin.

Hamurları merdaneyle açın

Süre dolduktan sonra hamurların üzerine un serpin. Kalın bir merdane kullanarak hamurları tabak büyüklüğüne gelecek kadar açın. İşlem bittikten sonra yağsız ve sıcak tavanın üzerine hamurları teker teker yerleştirin. Her iki taraf da altın sarısı rengini alana dek katmerleri pişirin. Şimdiden afiyet olsun!

Sonraki Haber