Bu uyarılar iş sahibi yapıyor! İş görüşmesi yaparken dikkat etmeniz gerekenler! İşverenler nelere dikkat ediyor?

Yeni bir işe ihtiyaç duyanlar veya iş hayatına ilk defa adım atanlar için en stresli konularında başında iş görüşmesi yer alıyor. İşte bu noktada sizleri öne geçirecek uyarıları derledik İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler...

İnsan Kaynakları alanındaki etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle birlikte artık adaylar birçok parametreden değerlendirmeye tabi tutulmakta; yeni mezun veya yetiştirilmek üzere alınacak pozisyonlarda bile adaylarla en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmektedir. Görüşme sayılarının fazlalığı doğal olarak her adaya ayrılan görüşme sürelerini de düşürdüğünden artık adaylar 20 dakika veya yarım saatlik sürelerde karşı tarafa hem mesleki tecrübesiyle hem de kişisel özellikleriyle ilgili pozisyona en uygun aday olduğunu kanıtlamak durumunda kalmaktadır.

 İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler olarak sizler için sıraladık;

1. İş Tanımını Anlamak ve Başvurulan Kurumu Araştırmak

İş görüşmesinde dikkat edilecek hususlar arasında ilki, iş kriterleri ve bu kriterlere uygunluğunuz olmalıdır. İş görüşmesinin istenilen şekilde gerçekleşebilmesi için öncelikle bu pozisyona uygun olmanız gerekmektedir. Öte yandan başvurulan kurumu ve çalışma koşullarını araştırmanız, yapacağınız ön hazırlıkta size önemli avantajlar sağlar.

2. İş İle Kendini Özdeşleştirmek

Yapacağınız başvuruda, işe uygunluğunuzu gösterebilmeniz için işi kendiniz ile özdeşleştirmeniz gerekir. İşte bu noktada, yazılı ve sözlü beyanlarınızda tecrübe, yetenek ve ilgilerinizin neler olduğundan bahsetmeniz ve bu kriterlerin iş ile bağlantısına vurgu yaparak işe uygunluğunuzu kararlı şekilde belirtmeniz önemlidir. İş başvurularında, beklentilere ve işe uygun bir profil haline gelmelisiniz. Örneğin iktisat, işletme ve muhasebe alanında kariyer için bilgisayarlı muhasebe kursu ile kendinizi geliştirebilir, sertifikanızı özgeçmişinize ekleyerek işe uygunluğunuzu belgeyeleyebilirsiniz.

3. Güne Başlangıç ve Hazırlık

İş mülakatında dikkat edilmesi gerekenler arasında öncelikli konu hazırlık aşaması olmaktadır. Güne nasıl başladığınız, kendinizi nasıl hissettiğiniz ve nasıl hazırlık yaptığınız, mülakatın nasıl geçeceği konusunda size ipucu verir. Bu sebeple;

  • Görüşme yapılacağı günün öncesi uykunun yeteri kadar alınması, 
  • Dinlenmiş olmak, 
  • Heyecan ve stresi kontrol altında tutmak, 
  • Araştırmaların önceden yapılmış olması,
  • Ulaşımın planlanması
  • iş görüşmesine planlı, hazırlıklı ve zamanında gidebilmeniz için önemlidir.

4. İş Görüşmesi Pratiği Yapmak

Özel sektör ya da kamu sektörü fark etmeksizin iş görüşmesi pratiği yapmak, özel sektörde iş görüşmesine giderken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap olarak verilebilir. İş görüşmesi ortamının önceden oluşturulması, hazırlıkların tekrar edilmesi ve beklenen malum sorulara uygun hazırlıklar yapmak, sizi psikolojik olarak rahatlatırken görüşme esnasında karşılaşacağınız durumlara hazırlar.

5. İş Görüşmesinde Giyim ve Renkler

Yapacağınız hazırlıklar kadar dış görünüşünüz de işe uygunluğunuzun önemli bir ifadesidir. İlk izlenim için son derece önemli bir konu olan iş görüşmesinde giyim için resmi ve ciddi kıyafetler tercih etmeniz ve bu kıyafetlerde lacivert, siyah, gri, kahverengi gibi tonlara ağırlık vermeniz önerilir. Bu giyim tarzı ve kullandığınız renkler, işe gösterdiğiniz ciddiyeti, iş için uygunluğunuzu, uyumlu ve takım çalışmalarına yatkın olduğunuzu ifade eder.

6. Beden Dili Kullanımı

Siz farkında olmasanız da beden diliniz kişiliğiniz hakkında önemli ipuçları verir. Bu sebeple kendine güvenen dik bir duruş, göz teması kurmak, dengeli şekilde yapılan sakin jest ve mimikler, özgüvenli bir duruşunuz olduğunu gösterirken iş için uygun bir profil olduğunuz hakkında karşı tarafta önemli bir izlenim uyandırır.

7. Beklentileri Abartmamak ve Samimiyet

Görüşme sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar arasında belki de en önemlisi beklentileri abartmamak ve samimi olmaktır. Elbette bu samimiyet belli bir seviyede olmalı ve aradaki mesafe korunmalıdır. Ancak kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz, samimi bir izlenim uyandırmanızı sağlarken beklentilerinizi abartmamanız ve maaş beklentinize vurgu yapmamanız, sizi yanlış anlamalara karşı korur.

8. Doğru Referanslar Vermek 

İş görüşmesinde dikkat edilecek hususlar oldukça çeşitli olmakla birlikte mülakat sürecinde doğru referanslar vermeniz, hem sizin hem de görüşme yapan taraf için önemli bir konudur. Güvenilir bir izlenim oluşturabilmek için referanslarınızın doğruluğundan emin olmalı, yanlış bilgiler vermemeli, eski işiniz hakkında kötü konuşmamalı ve olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu kapsamda kişisel gelişiminize katkı sunacak eğitimler için Global Kariyer adresindeki eğitim içeriklerine göz atabilirsiniz.

9. İyi Bir Dinleyici Olmak ve Soru Sormak

Başta iş görüşmeleri olmak üzere hayatın her alanında sizi diğer insanlardan ayıracak önemli bir konu iyi bir dinleyici olmaktır. Dinleme kurallarına uygun hareket etmek ve karşınızdakini dinledikten sonra cevap vermek, sorulara en doğru ve etkili cevabı verebilmeniz açısından da önemlidir. Ayrıca başarılı bir dinleyici olmak, karşınızdakini etkileyecek sorular sorabilmenizi de sağlar.

10. Görüşmeyi Sonlandırma

Bu aşamada mülakatlarda ayrılırken dikkat edilmesi gereken hususlar oldukça önemlidir. Görüşmeyi sonlandırırken daima kibar olmalı, iş için istekli olduğunuzu belli ederken aşırıya kaçmamalı, görüşmeyi gerçekleştiren kişiye ve ekibe, ayırdıkları zaman için teşekkür etmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca görüşme sonrası işveren yanıtını beklerken firmaya mail atmanız, işe istekli olduğunuzu ifade eden bir ayrıntıdır.

İŞVERENLERİN UYGULADIĞI MÜLAKAT TAKTİKLERİ

İş görüşmesi, hem patron hem de işçi tarafından stresli geçer. Patron her zaman en iyi elemanı şirket bünyesine katmak için zorlu bir seçimdeyken, iş başvurusunda bulunan kişiler de hal ve hareketlerine dikkat ederek işi kapmak için stresli olur. Patronlar da kendi kafalarında belirli bir eleme süreci oluşturmak için başvuru sırasına yapmış olduğu bazı testler var. Ancak bu testler, işe başvuran kişinin farkında olmadan yapmış olduğu testlerdir. İşverenlerin işe alım sürecinde uygulamış olduğu mülakat taktikleri:

Kasıtlı olarak bekletmek

İş verenler, bazı durumlarda iş görüşmesine gelen kişiyi dakikalarca bekletebilir. Bu bekletme, işi almak isteyen kişinin ne kadar istekli olduğunu ölçmektedir. Aynı zamanda sabır seviyesinin de ölçüldüğü bu hilede patronlar, iş görüşmesine gelen kişileri gereksiz sayılabilecek bir süre boyunca sekterin yanında bekletir. Telefonla konuşuyormuş gibi yapar, sürekli olarak odaya girip çıkar ve bilgisayarda bir iş ile uğraşıyormuş gibi yapar. Patronlar sizin bu bekletilmeye karşı verdiğiniz tepki ile beraber işi ne kadar istediğinizi ölçmektedir.

Yere bir şey düşürmek

Patronlar, iş görüşmesi sırasında yere kasıtlı olarak bir şey düşürebilir. Genellikle kalem veya önemli bir evrak olan bu şeyler, sizin ne kadar yardımsever biri olduğunu ölçmek için uygulanan mülakat hilelerinden biridir. Bu yüzden iş görüşmesi sırasında patron tarafından yere bir şey düşürüldüğünde, o şeyi alarak patrona yardım edin. Bu davranış, sizin yardımsever bir insan olduğunuzu göstericektir. yardımsever kişiler, işe alım sürecinde diğer adaylara göre daha öndedir.

Garip davranışlar sergilemek

İş görüşmesi sırasında patronlar, iş başvurusu yapan kişilere garip davranabilir. Bu davranışlar genellikle kişi ile ilgilenmeme ve mülakat sırasında aniden odadan çıkma olabilir. Bu davranışlar ise kişinin ani durumlarda iş başvurusuna gelen kişinin dikkatini nasıl toparlayacağı test edilir. Eğer mülakatın kalan süresinde dikkatsiz adımlar atarsanız, başvurunuz dikkate alınmayabilir. Bu yüzden patronların bu tür hareketlerine karşı asla dikkatinizi dağıtmayın.

Sizi müstakbel iş arkadaşlarınızla tanıştırmak

Patronlar, mülakat sırasında veya mülakat sonrasında sizi müstakbel iş arkadaşlarınız ile tanıştırmaya başlayabilir. Bunun en büyük sebebi ie patronun diğer kişilerin size karşı olan davranışını izlemek istemesi. İşveren, diğer çalışanların sizin hakkınızdaki düşüncelerini öğrenmek amacı ile bu tür hilelere başvurabilir. Bu hile sırasında yapabileceğiniz pek bir şey olduğu söylenemez.

Kahve ikram etmek

İşverenler, iş başvurusuna gelen kişilere mülakat sırasında kahve ikram etmek isteyebilir. “Kahve hilesi” olarak adlandırılan bu hile, kahve bardağı ile ne yapacağınızı öğrenebilmek için yapılan bir testtir. Kahve içme şekliniz veya nasıl kahve içtiğiniz önemli değil. Önemli olan kahveyi bitirdikten sonra boş bardak ile ne yapacağınız. Eğer bu tür bir test ile karşılaşırsanız, kesinlikle bardağı nerde yıkayabileceğinizi sorun. Boş kahve bardağını masada bırakmamanız oldukça önemli. Eğer ikram edilen kahve karton bardak ile geldiyse, mülakat sonrasında boş karton bardağı alın ve atabileceğiniz bir çöp kovasına kendiniz atın.

Sonraki Haber