Bu virüsün ölüm oranı %88! Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü belirtileri neler?

Ruanda'da Marburg virüsü dolayısıyla salgın ilan edilmesinden günler sonra, 8 kişinin hayatını kaybettiği ve 26 vaka sayısına ulaşıldığı bildirildi. Peki Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü nasıl yayılıyor? Marburg virüsü kimlere bulaşıyor? Marburg virüsü belirtileri neler?

Ruanda, ülkede salgın ilan edilmesinden sadece günler sonra, Ebola'ya benzetilen Marburg virüsünden şimdiye kadar sekiz kişinin öldüğünü açıkladı. Şu ana kadar ülkede 26 vaka teyit edildi. Peki Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü nasıl yayılıyor? Marburg virüsü kimlere bulaşıyor? Marburg virüsü belirtileri neler?

MARBURG VİRÜSÜ YAYILIYOR

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

The Independent'ın haberine göre, Ruanda'da Marburg virüsü nedeniyle 8 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Orta Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülke olan Ruanda'da, geçtiğimiz Cuma günü salgın ilan edildi. Halk, virüsün yayılmasını engellemek için fiziksel temastan kaçınmaya çağırıldı. Virüs taşıdığı teyit edilen kişilerle temas eden yaklaşık 300 kişi de tespit edildi ve bunların belirsiz bir kısmı izolasyon tesislerine yerleştirildi.

Bir Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Marburg benzeri semptomlar gösteren kişilerin, hastaların hayati tehlikesini azaltabilecek destekleyici tedavi için erken dönemde bakıma başvurmaları önemlidir. DSÖ bu salgının riskini ulusal düzeyde çok yüksek, bölgesel düzeyde yüksek ve küresel düzeyde düşük olarak değerlendirmektedir." ifadeleri kullanıldı.

MARBURG VİRÜSÜ NEDİR?

Marburg virüsü hastalığı, eski adıyla Marburg hemorajik ateşi, insanlarda görülen ciddi ve genellikle ölümcül bir hastalık olarak tanımlanıyor. Virüs, adını 1967 yılında ilk vakaların kaydedildiği Almanya'daki kasabadan alıyor.

Ebola gibi Marburg virüsü de meyve yarasalarından ortaya çıkıyor ve enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla veya kirlenmiş yatak çarşafları gibi yüzeylerle yakın temas yoluyla insanlar arasında yayılıyor. Tedavi edilmediği takdirde Marburg, hastalığa yakalanan kişilerin %88'ine kadar ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

MARBURG VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Marburg virüsünün tespit edilen belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı vakalarda aşırı kan kaybı sonucu ölüm yer alıyor. Ateş, yorgunluk, ishal ve kusma gibi Ebola'ya benzer diğer semptomlara neden olan Marburg virüsü için henüz onaylanmış bir aşı veya antiviral tedavi bulunmuyor.

Sonraki Haber