Bu vitamin kalp krizini önlüyor

Yeni bir araştırmaya göre, uygun dozda vitamin almak kalp krizi riskini azaltabiliyor. Araştırmacılar, D vitamini takviyesi almanın kalp rahatsızlıkları riskini azaltabileceğine inanıyor.

Avustralyalı bilim insanları tarafından gerçekleştirilen altı yıllık bir çalışmada, yaşları 60 ila 84 arasında değişen 20.000'den fazla kişiye yüksek doz D vitamini kapsülü ya da plasebo beş yıla kadar aylık olarak rastgele verilmiştir. Araştırmada diyet ve kardiyovasküler ilaç kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri de dikkate alınmıştır.

YÜZDE 19 DAHA AZ KALP KRİZİ VAKASI

Sonuç olarak, takviye alan gruptaki ağır kalpdamar hastalıklarının oranı yüzde 9, kalp krizi oranı ise yüzde 19 azalmıştır. İki grup arasında felç açısından ise herhangi bir fark görülmemiştir.

D VİTAMİNİ NEDİR?

Güneş ışığı olan D vitamini; kemikler, kaslar ve zihinsel dengenin korunması için önemlidir. Yağda çözünen vitaminler arasında yer alır: Özellikle kalsiyum ve fosfat metabolizmasını düzenleyerek kemik sağlığını destekler. Ayrıca vücuttaki metabolik süreçlerde de rol oynar. Örneğin kas gücü ve bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.

Günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 80 ila 90'ı güneş ışığının etkisi altında deri aracılığıyla üretilir. Yağlı balık, yumurta ve bazı yenilebilir mantarlar da dahil olmak üzere sadece birkaç gıda bu vitamini içermektedir.

Yeterli D vitamini alabilmek için her gün 5 ilâ 25 dakika arasında güneşte kalınmalıdır. D vitamini takviyesi almadan önce D vitamini seviyenizi doktorunuza kontrol ettirmelisiniz.

Avustralya Brisbane'deki QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Profesör Rachel Neale liderliğindeki araştırmanın yazarları, D vitamininin iltihaplanmayı azaltarak, kan basıncını düzenleyerek ve vasküler düz kas işlev bozukluğunu önleyerek kalp sağlığını iyileştirebileceğini belirtiyor.

D VİTAMİNİ KANSERDEN KURTULMAYI DA KOLAYLAŞTIRIYOR

Araştırmacılar, çalışmanın başlangıcında kolestrolü düşüren ilaçlar veya diğer kalp-damar ilaçları kullananlarda etkinin daha güçlü olduğunu söylüyor.

Ancak bilim insanları, öncelikle D vitamininin daha genç hasta gruplarında da kalp krizlerini önlemek için kullanılıp kullanılmayacağının açıklığa kavuşturulması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor. İkinci olarak da kalp-damar ilaçları almayan kişilerde vitaminin nasıl etki gösterdiğini ortaya koymak gerektiğini belirtiyorlar.

Kısa bir süre önce Alman Kanser Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, düzenli D vitamini kullanımının kanserden kurtulma şansını artırabileceğini keşfetti.

Kaynak: Bild

Derleme ve çeviri: Aydınlık.com.tr

Sonraki Haber