Bu yöntemle balınız şekerlemeden aylarca taze kalacak! Sıcak su ve kavanoz ile…

Bal, kahvaltı sofrasının vazgeçilmezlerinden biri. Fakat pek çok insan balın şekerlenmiş görüntüsünden hoşlanmaz. Peki, afiyetle tükettiğiniz balı şekerlenmekten nasıl koruyabilirsiniz? İşte o yöntemler...

Bir süre sonra homojen görüntüsünü kaybeden ve kristalleşen ballar ile karşılaşmışızdır. Bu durum halk arasında şekerlenme olarak da adlandırılır. Alınacak birkaç basit önlem ile balın şekerlenmesini önlemek ve şekerlenen balı eski hâline çevirmek mümkün! İşte o yöntemler...

Bal neden şekerlenir?

Balın şekerlenmesi doğal bir süreçtir. İçeriğindeki doğal şekerler(glikoz ve fruktoz) zaman içinde su ile çözülerek kristalleşir. İşlenmiş ballar, yüksek basınç ve ısı altında filtrelendiği için ham ballara göre daha yavaş şekerlenme eğiliminde olur. Balın şekerlenmesi ise yapısını değiştirmez. Başka bir deyişle şekerlenen bal bozulmuş değildir.

Balın şekerlenmesi nasıl önlenir?

Balı muhafaza ettiğiniz yerin sıcaklığı, şekerlenmede önemli bir faktör. Şekerlenmeyi önlemek için balı oda sıcaklığında ve direkt gün ışığından uzakta bir yerde saklayabilirsiniz. Balı buzdolabında saklamak da bir seçenek ama 10 derece ve altında saklanan balın akışkanlığı azalabilir. Bu noktada balı günlük kullanımdan önce oda sıcaklığında bir miktar bekletmeniz iyi bir fikir olabilir. Ayrıca daha geç şekerlenecek bir bal arıyorsanız glikoz daha çabuk şekerlenmeye sebep olduğu için fruktoz oranı daha yüksek bir bal seçebilirsiniz.

Şekerlenen bal eski hâline nasıl döner?

Nerede saklarsanız saklayın, bal belli bir zaman sonra doğal olarak şekerlenir. İşte şekerlenen bal için öneriler...

  • Cam kavanozlarda saklayın: Şekerlenme sırasında plastik vb. maddeler balın tadında bozulmalara yol açabilir. Bu sebeple cam saklama kaplarını tercih edin.
  • Sıcak su kullanın: Kristallerin çözülmesi için ağzı açık durumdaki cam kavanozu sıcak suda bekletebilirsiniz. Bu noktada suyun kaynar olmamasına dikkat edin. Aşırı sıcaklık balın yapısını değiştirebilir.
  • İhtiyacınız kadar kullanın: Sıcak su ile çözme işlemini aynı bal üzerinde birden çok kez uygulamamalısınız. Balın yapısını bozmamak için ihtiyacınız kadar balı ayrı bir kâseye alarak sıcak suda bekletin.

Şekerlenmiş balı nasıl değerlendirebilirsiniz?

Şekerlenmiş bal doku olarak farklı olsa da tat olarak neredeyse normal bal ile aynıdır. Tüketilmesi güvenli olan şekerlenmiş balı değerlendirmenin pek çok yolu var. Şekerlenmiş balı tatlılarda şeker yerine kullanabilir, çaya karıştırabilir veya yüzünüz için peeling maskesi olarak kullanabilirsiniz.

Sonraki Haber