Bu yöntemle paraya biriktirmeye başlayınca 1 senede hayalindeki arabayı aldı! İşte o inanılmaz taktik…

Hangi gelir seviyesinde olursanız olun, hayallerinizi gerçekleştirebildiğiniz iyi bir gelecek için birikim yapmanız şart. "Bu ekonomik koşullarda bir türlü birikim yapamıyorum." diyorsanız merak etmeyin. İşte kolayca gerçekleştirebileceğiniz birikim tavsiyeleri!

Birikim yapmanın yolu, gelir gider dengesi kurarak bütçenizi efektif bir biçimde yönetmekten geçiyor. Bu dengeyi gerçekleştirmek ise sanıldığı kadar zor değil. Zor olan, birikim yapma alışkanlığı kazanmak ve bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmek. Şimdi gelin, sadık kaldığınız takdirde kolayca birikim yapabileceğiniz adımlara birlikte bakalım.

Hedef koyarak kendinizi motive edin

Hedef koymak, birikim yapma konusunda atabileceğiniz kişisel bir adım. Arzu ettiğiniz hayata kavuşma, bir ev ya da araba satın alma gibi hedefler; birikim konusunda sizi motive ederek bunu alışkanlık hâline getirmenizi sağlayabilir. Böylelikle hedeflerinize de daha kolay ulaşabilirsiniz.

Harcamalarınızı takip edin ve kontrol altına alın

Hem birikim yapmayı hem bütçeyi yönetmeyi zorlaştıran etkenlerden biri, harcamaların kontrolsüz bir biçimde gerçekleşmesi. Yaptığınız harcamanın miktarı her ne olursa olsun, tutarı not ederek bütçe takibi yapabilirsiniz. Bu sayede bütçe kanallarınızı kontrol altına alabilir, tasarruf edebileceğiniz noktaları görebilirsiniz.

Bütçenize sadık kalın

Her ay yapmanız gereken tüm harcamaları belirleyin ve bir bütçe ortaya çıkarın. Bu bütçeye eğlence ve alışveriş gibi zorunlu olmayan giderleri de dâhil edin. Böylelikle zorunlu masraflarınızı ve tasarruf yapabileceğiniz alaları görebilir, birikime ayırmış olduğunuz miktarı artırabilirsiniz. Ayrıca yapmış olduğunuzu bütçeye sadık kalarak ekonomik anlamda geleceğinizi görebilir ve hesapta olmayan giderlere karşı da hazırlıklı olabilirsiniz.

Alışveriş için indirimleri takip edin ve liste yapın

Günümüz tüketim dünyasında alışverişi teşvik etmek için düzenli olarak indirimler uygulanıyor. Bu indirim ve kampanyaları takip ederek gereksinimlerinizi daha düşük maliyetle karşılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra alışverişe çıkmadan önce bir liste yapmanız da yararınıza olur. Genellikle plansız çıkılan alışverişlerde pek de gerekli olmayan ürünlere hesapta olmayan ödemeler yapılır. Böylelikle alışveriş bütçesi kabarır. Ancak listenizi yaparak bunun önüne geçebilirsiniz.

Taksit ve borçlar, önünüzdeki en büyük engeller olabilir

Kredi kartlarının kampanyaları ve taksit seçenekleri çoğu zaman cazip geliyor. Bu cazibenin arkasından ise aylarca sürecek bir ödeme zorunluluğu bulunuyor. Neredeyse bütün yıla yayılan bu ödemeler ise birikim yapmanızın önüne geçer. Kısacası taksitli alışveriş alışkanlığını terk etmek, borçları kapatmak ve elzem olmayan ihtiyaçlar için yeni borç yapmamak; birikime ayıracağınız miktarı artırır.

Sonraki Haber