Bu yöntemlerle balıkta kılçıktan eser kalmıyor! Aslında çok kolaymış…

Sağlığa faydasıyla bilinen balığın kılçıkları bazen tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Bu noktada balıkları kılçıksız hâle getirmek ise işin en önemli kısmı. İşte kılçıklı da olsa asla "Hayır!" diyemeyeceğiniz balıkları kılçıklarından arındırmanın birkaç püf noktası...

Her mevsim farklı çeşidiyle sofralara eşlik eden balık, yerken kılçık sorunu yaşatmamak için pişirmeden önce biraz ilgi bekliyor. Mutfakta el becerisi yüksek kişiler, küçük ya da büyük demeden tüm balıkları kendisi temizleyebiliyorken kılçık temizlemeyi bilmeyenler için destek gerekebiliyor. Siz de balıkları kılçığından ayırmada sorun yaşıyorsanız merak etmeyin. Birkaç pratik hareketle bu işi halledebilirsiniz. Karşınızda balıkları kılçıklarından temizlemenize yardımcı olacak püf noktalar...

BALIKLAR PRATİK BİR ŞEKİLDE NASIL KILÇIKSIZ HALE GETİRİLİR?

Küçük balıklarda bıçak kullanmayın

Küçük balıkların kılçıklarını bıçak kullanmadan birkaç el hareketiyle kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bunun için ilk olarak balığı daha az kullandığınız avcunuzun içine alın. Ardından diğer elinizin işaret ve baş parmağını kullanarak balığın baş kısmını koparın ve baş parmağınızı balığın karnına yerleştirerek balığı ortadan yarın. Bu aşamada balığın iç organlarını temizleyebilirsiniz. Geriye kalan kılçığı ise aşağı doğru çekerek çıkarabilirsiniz. Bu işlemi tüm balıklara uyguladıktan sonra balıkları bol suyla iyice yıkayıp pişirme öncesi hazırlık aşamasına geçebilirsiniz.

Büyük balıklarda bıçaktan yardım alın

Orta ve büyük boyuttaki balıklar küçük balıkların aksine temizlenirken bıçak ister. Orta büyüklükteki uskumru, istavrit, çinekop, kolyoz bıçak isteyen balıklara örnek olarak verilebilir. Temizleme işleminde öncelikle balığın ağız kısmından aşağı doğru bir kesik atın. Böylelikle balığı karnında ikiye bölmüş olacaksınız. Oluşan yarıktan balığın iç organlarını temizleyin, solungaçları ise bıçak yardımıyla kesip atın. Balıkların tamamen iç organlardan arınması için ise işlemin ardından bol suyla yıkayın.

Balık temizleme cımbızlarından faydalanın

Balıkların kılçıksız hâle gelmesinde pratik bir araç olan cımbızlar, işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Bunun için balıkların kılçıklı kısmını elinizle tespit edin. Ardından cımbız yardımıyla kılçıkları çekip alın. Bu yöntem balıklara hassas davranmanızı ve kılçıklardan etkili şekilde kurtulmanızı sağlar. Cımbız, gerek küçük gerek büyük balıkların kılçıksız hâle getirilmesinde tercih edilebilir. Kolay gelsin!

Sonraki Haber