Bu zamlar üretimi bitirir
Sıkıntıda olan üreticinin maliyeti daha da yükseldi. Hem de tam hasat mevsiminde. Aydınlık'a konuşan ziraat odası başkanları, “Mehmet Şimşek’le birlikte kolay yolu seçtiler.Üretim yapmak zordu, şimdi imkansız. Artışların karşısında tarım destekleri de yeterli olmaz.” dedi.
Mazot fiyatlarının artışı özellikle üreticilerin maliyetlerini artıracak. Konuyu üretici temsilcileriyle konuştuk. Hepsi de yüksek fiyata şaşırdığını belirtti. Üretimin büyük sıkıntıya gireceğini ve desteklerin artırılmasını istediler. Mehmet Şimşek’in bu politikalarının 1970-80’lerden kalma olduğunu da hatırlatan üreticiler, üretimin desteklenmesinden başka çare olmadığını söylediler.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut: “Çiftçiyi nasıl etkiler. Köyde bir bardak çay 5 lira, arpa da 5 lira. Zaten çiftçimiz buğdaydan dolayı ambar depo bulamıyor. Bunun sıkıntısıyla uğraşıyor. Malını daha teslim etmeden bu zamlar geldi. Bu kadar olur mu? Küçük zam yapıyorlardı. Şimdi 5-6 liralık zam yapıyorlar. Üretici bunu kaldırır mı? Bu sıkıntıyla nasıl yaşanır. Kendileri bilmiyor mu? Söylemeye ne gerek var. Çok söz var amma... Çiftçi burada mahvoldu. Üreticiler bana dert yanıyor. Halka ne diyeyim. Söz bulamıyorum. Zamlar halka zulüm diyorum. Vatandaş ne yiyecek? Bu ülke bu zamları kaldıramaz. Her şeye zam gelecek. Zaten yüzde 50 zam gelmişti.”
Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça: “Mazot zamları üretim maliyetlerini artıran etkendir. Bu zamlar karşısında devletin acilen üreticiye verdiği mazot ve gübre desteğini artırmasını bekliyoruz. Eğer acilen bu düzenlemeler yapılmaz ise üretim sekteye uğrar ve gıda arzında sıkıntılar meydana gelir.”
GIDAYA YANSIYACAK
Çanakkale Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün: “Bu zamlar üreticiyi çok kötü etkiler. Allak bullak oldu fiyatlar. Devam eden hasatlar var. Fiyatlar ne olur? Tarladan tüketiciye ulaşırken değerleri ne olur? Sabahleyin tarlamda çalıştıracak işçi alıyorum. Başkanım kişi başına maliyetler artacak, dediler. Taşımacılığı etkiler. Ayrıca en önemlisi enflasyonu tekrar tetikler. Enflasyonu düşürmez. Direkt gıdaya yansıyacak. Tarlada 10- 15 lira olan ürünün hale ulaşması 30 lirayı bulacak. Buğday üreticimize ürününü TMO’ya teslim etmesi için eylülün 13’üne sıra vermişler. Ekim’in 13’ünde parasını alacak. 90 gün sonra parasını alacak, para zaten pul olacak. Üretimi artırmak en önemli istikrardı. Bu haliyle vatandaşa üretmeyin demektir. Kime bağımlı olacağız? Söyleyin? Parasını alamayanların parası pul oldu.” Kanola ektim 15 liradan alan yok. Böyle mi üreteceğiz. Bir de devlet ektirdi. Yüzde 50 teşvikle. Kime güveneceğiz. Hayvancı kışın balyasını 100 liraya saman aldı, şimdi 20 liraya alan yok. Tarlada balyalayan da yok.”
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri: “Böyle şey olamaz. Çok büyük rakam. Zaten zor şartlarda üretim yapıyoruz. En büyük girdimiz mazot. Bu şartlarda üretim nasıl yapacağız. Mazota ne kadar destek verirse versinler peşin alıyoruz. Zirai ilaçlar bazı ürünlerde yüzde 300 ila 500 arttı. 2022 sezonunda pamuğu 19-21 liraya sattık. Halen düşük. 13 liraya kadar düştü. Haziranda toparladı 18-19 oldu. Bu zamlara göre bu yıl 35 lira olmalı. Yoksa pamukta batarız gibi geliyor. Bu fiyatlarla üretmeyin diyorlar. Üretim yapmamız çok zor. Önümüzü göremiyoruz. Mazot fiyatları şok etti.”
MEHMET ŞİMŞEK ZAMLA HANGİ SORUNU ÇÖZECEK
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı: “Zaten girdi fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçiyiz. Üreticiler olarak bizim maliyetlerimizi artıran en önemli kalemlerden birisi mazottur. Bir anda zam gelmesi hepimizi zora sokacaktır. Sürdürülebilir tarım için devletimizden destek bekliyoruz. Tarımda kullandığımız mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı diyoruz. Bunu beklerken bu artışlar bizi zora sokuyor. İnşallah bununla ilgili bakanlığın müdahalesi olur.”
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram: “Çok kötü oldu. Vergiler de arttı. Her şeyi etkileyecek. Şu bir gerçek ki petrole dayalı tarım yapıyoruz. Çok sıkıntılı bir süreç. Kolaylığa kaçtılar. Mehmet Şimşek’e gerek yoktu. Yumuşak geçiş gerekiyordu. Çok sert önlemler alıyorlar. 1970-80’lerden kalma politikalar uygulanıyor. Orta kesimi etkiler. Yükümüz ağırlaşacak. Mazot 20 liradan 36 liraya çıktı. Geçmişte de krizler oldu. Bu krizleri bir iki günde atlattık. Şimdiki kriz halen sürüyor. Böyle olmaması gerekiyordu. Yeni bakanın bir şey yaptığı da yok. Zam yapıyor. Bununla hangi sorun çözülecek?”
Malatya Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç: “İşimiz gücümüz mazotla. Hasat döneminde bu zamlar sıkıntı yaratacak. Sattığımız ürünün parasıyla mazot, gübre ve tohumu yerine koyamıyoruz. Koyacağız ki gelecek yıl da ekim yapalım. Girdi maliyetleri yükselince bunları karşılamada zorlanıyoruz. Allahtan bu yıl buğdayda verim iyi. Yoksa çok büyük sıkıntı yaşardık. Tarımda mazot, gübre konusuna çözüm bulunmalı. Üretim yapılacaksa çiftçinin mazotunda, gübresinde pozitif ayrımcılık yapılmalı. Destekler düşük kalıyor. Enflasyon almış başını gidiyor. İşçi ücretleri 447 lira, geçen yıl 216 liraydı. Aynı şekilde ürün artmıyor.”