Buğday üreticisi fiyat bekliyor

Buğday hasadı için mayıs ayı sonuna doğru biçerler, tarlaya girmiş olacak. Çiftçiler bir yandan hazırlıkları tamamlarken diğer yandan ise fiyatın açıklanmasını bekliyor

Hububat hasadı Çukurova’da başladı. Güneydoğu’da da sezonun ilk arpası borsaya düştü. Bölgede mayıs ayı sonuna doğru biçerler, tarlaya girmiş olacak. Çiftçi bu hazırlıkları yaparken fiyatın açıklanmasını ve ofislerin de hazırlanmasını bekliyor.

Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir, bölgede hasadın 15-20 güne kadar başlayacağını belirterek, “Kızıltepe’de bugünlerde arpa biçiliyor. Bu sene ekinler güzel, iyi bir rekolte bekliyoruz.” dedi. Demir, girdi maliyetlerini hatırlatarak açıklanacak fiyata dikkat çekti:

“Girdi maliyetleri çok yüksek. Mazot, gübre, ilaç, işçilik, elektrik… Elektrik zaten çok pahalı, en büyük gider kalemini oluşturuyor. Giderler geçen yıla göre üçe katlandı. Devletten buna göre bir fiyat istiyoruz. Biçime başlayacağız, daha fazla gecikmeden fiyat açıklanmalı, en az 12-15 liradan aşağı da olmamalı. Çiftçi şu an tedirginlikle fiyat bekliyor. Bir an önce iyi bir fiyat açıklansın ki çiftçi rahatlasın.”

Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir

DESTEKLER İKİYE KATLANSIN

Desteklerin enflasyon karşısında eridiğine vurgu yapan Mehmet Demir, “Arpada 500 kuruş buğdayda 1 lira olan desteğin ikiye katlanması lazım ki çiftçi üretsin. Bu zamlarla, pahalılıkla çiftçinin baş edebilmesi mümkün değil. Destekler enflasyona göre belirlensin, ona göre bir artış yapılsın. 1 lira bir destek değil ki.” şeklinde konuştu.

TMO DEPOLARI DOLU

TMO depolarının dolu olduğunu da belirten Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir şunları söyledi: “Alım yapacak olan ofislerde silolar, depolar dolu, devletin buraları sezona hazırlaması lazım. Geçen yıl biraz sıkıntı yaşandı, depolarda yer olmadığı için alım yapılamadı. Sıra yoktu, boşaltma yoktu, yer yoktu. Sezona giriyoruz devlet hazırlığını yapmalı. Yoksa çiftçi tüccarın eline düşer ki zaten borçlu, bankalara kredi borcu, esnafa borçlu, her şeyi borçla yapıyor. Depoları şu an boşaltmazsa sezonun ürününü nasıl alır? Çiftçi perişan olur.”

Sonraki Haber