Buğday stokumuz 6,2 milyon ton
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün Nevşehir'de düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün itibarıyla 6 milyon 200 bin ton civarında buğday ve arpa stokumuz var." dedi.
İklim değişikliği, Kovid-19 salgını gibi durumların gıdayla ilgili üretim ve tedarik zincirlerindeki bozulmayı beraberinde getirdiğini belirten Kirişci, Rusya-Ukrayna Savaşı'yla bu durumun zirve yaptığına dikkati çekti.
“Tarımda gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde mazot ve gübreyi dışarıdan ithal eden bir ülke konumundayız. Bu dışa bağımlılık nedeniyle bilhassa bu pandemi ve sonrasındaki süreçteki fiyat artışları bizim sektörümüz ile Türkiye'yi de olumsuz yönde etkiledi” diye konuşan Bakan Kirişçi, Türkiye'nin toprak varlıkları ve biyolojik zenginlikleri ile kendi ihtiyaçlarını üretebilecek durumda olduğuna değindi.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİMLE PLANLAMA
Pek çok ürünün ekilmeyen alanlarda ekimi için yüzde 75 sübvansiyonlu tohum dağıttıklarını aktaran Kirişci, sözleşmeli üretimle ilgili mevzuatta değişikliğe gideceklerini aktararak "Meclis açıldığında, sözleşmeli üretim modeli de devreye girmiş olacak." Dedi. Et ve Süt Kurumu’nun da sözleşmeli besicilik faaliyeti ile üreticilerimize pazar ve fiyat garantisi sunacağını kaydeden Bakan Kirişci, “Oluşturulacak komisyonlar tarafından aylık maliyetler hesaplanacak, belirlenen maliyete göre çiftçi refahı gözetilerek alım fiyatları sürekli güncellenmiş olacak. Alım ve fiyat garantisi verilen üreticiler beş yıllık üretim planlamasını rahatlıkla yapabilecek" ifadesini kullandı. Bakan Kirişci, ayrıca teknolojiyi kullanarak üreticiyi e-Devlet üzerinden kayıt sistemine dahil edeceklerini, devlet kurumu çalışanlarını ve üreticileri sadece elektronik ortamda buluşturacaklarını sözlerine ekledi.
KENT TARIMI
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kozaklı'da, İzmir'in Dikili ilçesindeki gibi bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sera uygulamasını hayata geçireceklerini belirterek "Buraya gelen, bu bölgede turizm faaliyetlerinde bulunan, turizm adına bu şehri ziyaret eden 4 milyon civarındaki turistin ihtiyacı olan ürünlerin yerelden üretilmesi de gerçekleştirilmiş olacak." dedi.
Kırsalın yeniden hayat bulması için buralarda üretim yapacak vatandaşlara sahip çıkmak istediklerini anlatan Kirişçi, "Tabii tek başımıza Bakanlık olarak bizim bir faaliyetimiz olmayacak. Tekrardan kentten kırsala bir göç ve onun köyde oluşturacağı düzensiz yapılaşmayı da dikkate alarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla eğitim faaliyetleri için Milli Eğitim Bakanlığımızla sağlık hizmetleri için Sağlık Bakanlığımızla da entegre olarak bu çalışmaları yürüteceğiz." diye konuştu.