Bulgaristan’da hükümet yine kurulamadı

Bulgaristan’da hükümet kurma çalışmaları sonuçsuz kaldı. Hükümet kuramayan Asen Vasilev, görevini Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e iade etti

Bulgaristan parlamentosundaki en büyük gruba sahip Değişime Devam Partisi (PP)’nin Eş Başkanı ve Başbakan adayı Asen Vasilev'in hükümet kurma çabaları sonuç vermedi. Son dönemde sıkça seçim yapmak zorunda kalan ülkede hükümetler ayakta kalmakta zorlanıyor.

İstifa eden Başbakan Kiril Petkov’un hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olan Asen Vasilev, 240 üyeli parlamentoda 67 sandalyeye sahip. PP’nin hükümet kurabilecek kadar oy desteği bulamadığı açıklandı. Hükümetin güvenoyu alması için en az 121 oy alması gerekirsen Vasilev’e destek 117’de kalarak çoğunluk sağlanmadı.

Hükümet kuramayan Vasilev, görevini Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e iade etti. Bulgaristan’daki hükümet kurma usulüne göre, bir hükümetin kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanı bu görevi parlamentoda en çok sandalyeye sahip diğer partiye veriyor. Bu konumdaki Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB)’nin gelecek hafta hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanından alması bekleniyor. Diğer yandan GERB’in lideri, eski Başbakan Boyko Borisov, görev sırası kendilerine geldiğinde partisinin kabine kurmayacağını ve görevi iade edeceğini duyurmuştu.

HÜKÜMET KURULAMAZSA

Cumhurbaşkanı Radev'in, parlamentoyu feshederek erken seçim için tarih belirlemeden önce mecliste temsil edilen diğer güçlerden birine son bir kez kabine kurma görevi vermesi gerekiyor. Rusya’ya yakınlığıyla tanınan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) kabine kurma görevinin kendisine gelmesi durumunda gerekli girişimlerde bulunacağını bildirmişti.

Hükümet kurma girişimlerinin başarıya ulaşamaması durumunda eylül ayı sonunda yapılması beklenen erken genel seçimine kadar ülke, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in kuracağı geçici hükümet tarafından yönetilecek. Son yıllarda siyasi krizlerle boğuşan Bulgaristan geçen yıl nisan, temmuz ve kasımda 3 kez genel seçime gitti. En son 22 Haziran’da Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar ve Demokratik Güçler Birliği (GERB-UDF) “yetersiz ekonomik ve mali politikalar” nedeniyle gensoru önergesi vermiş, 123 lehte ve 116 aleyhte oy çıkan önerge sonucu Kiril Petkov başbakanlıktan düşmüştü.


BULGARİSTAN’DA ABD-AB VE RUSYA AYRILIĞI

28 Haziran’da Anadolu Ajansı’nda yazdığı makalesinde yazar Ali Maskan, Ukrayna’daki savaşın Bulgaristan yaşanan değişimde önemli rolü olduğunu belirtti. Maskan, Savunma Bakanı Stefan Yanev ile Başbakan Kiril Petkov arasındaki ayrılığı örnek verdi. Ukrayna krizinin tırmandığı sırada, NATO birliklerinin Bulgaristan'da konuşlanmasına isteksiz davranan Savunma Bakanı Stefan Yanev, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini ‘savaş’ olarak değil, Putin'in ifadesindeki gibi ‘askeri bir operasyon’ şeklinde adlandırılması gerektiğini savundu.
Başbakan Petkov, “Bu hükümette hiçbir bakanın, özellikle Facebook üzerinden kendi dış politikasını belirleme hakkı yoktur. (...) Bir Slav ülkesinin bir başka Slav ülkesine gerçek bir sebep olmadan kardeş katliamı savaşına, açıkça karşı olduğumuzu belirtmeliyim” diyerek, Yanev'i görevden aldı.

Maskan’a göre Bulgaristan parlamentosunda Ukrayna askeri teçhizatlarını onarmayı uygun gören yasanın kabul edilmesiyle, iç politikada ABD-AB ve Rus yanlıları arasındaki görüş ayrılıkları daha net şekilde ortaya çıktı. Maskan görüşünü Başbakan Petkov’un gensorunu oylamasıyla yaptığı konuşmasındaki şu ifadelere dayandırdı: "Bay Borissov, Bay Trifonov ve Rusya'nın Bulgaristan Büyükelçisi Bayan Eleonora Mitrofanova tarafından devrilen bir hükümeti yönetmek benim için bir onurdu. Bu oylama, çok uzun bir yolculukta sadece küçük bir adım. Söz veriyorum, devletimizi geri kazanmaya devam edeceğiz ve bir gün sahne arkası ilişkiler ve mafya olmadan başarılı bir Avrupa devletine sahip olacağız."

Sonraki Haber