Bundesbank: Rusya’ya ambargo Alman ekonomisini yüzde 2 küçültür
Tedarik sorununun ardından gelen Ukrayna krizi Avrupa ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enerji yaptırımları konusunda çekingen tavır alan Almanya’daki merkez bankası Bundesbank, enerji yaptırımlarının Alman ekonomisini küçülteceğini açıkladı
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), nisan ayı raporunu yayımladı. Bundesbank, Rus enerjisine ambargo uygulanması durumunda dış talebin zayıflaması ve daha fazla belirsizliğe yol açmasıyla Alman ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 2 küçüleceğini bildirdi.
Ukrayna’daki kriz nedeniyle Rusya'ya karşı enerji ambargosu uygulanması halinde Almanya'da önemli bir ekonomik gerileme olacağı belirtilen raporda, yaptırım nedeniyle Almanya’da gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH), yüzde 0,5 ile yüzde 6 arasında küçülme olacağı vurgulandı.
AB EKONOMİSİ DAHA DA KÖTÜLEŞECEK
Rusya’nın operasyonlarının, Avro Bölgesi'nin Kovid-19 salgını sonrası ekonomik toparlanmasını zayıflattığına yer verilen raporda, savaşın Avrupa Birliği'nin (AB) Rus ham petrol ve doğal gazına ambargo kararı almasına sebep olması halinde AB ekonomisi için daha da kötü olacağına dikkat çekildi.
Bundesbank raporunda, Rusya’nın petrol, kömür ve gazın yanı sıra endüstriyel metaller ve buğday gibi gıda maddelerinin de en önemli ihracatçılarından biri olduğu için Moskova’ya karşı tam bir ambargonun emtia fiyatlarının önemli ölçüde yükselmesine yol açacağının altı çizildi.
Raporda, “Önemli enerji alıcısı ülkeler tarafından Rusya'ya enerji ambargosu uygulanması durumunda ham petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarının önemli ölçüde artacağı beklenebilir. Brent petrolün varil fiyatı 170 doların üzerine çıkabilir” denildi.
Rusya’dan enerji ithalatına son verilmesiyle ciddi kriz senaryosunda, bu yıl Alman ekonomisinin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 2 küçüleceğinin hatırlatıldı.
ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ RİSK BASKIN
Üretim aşamalarındaki fiyat artışları veya işçi ücret artışlarının daha büyük olabileceğinin altı çizilen raporda enflasyonda yukarı yönlü risklerin de baskın olduğu vurgulandı. Raporda, “Enflasyon oranı daha uzun bir süre için önemli ölçüde daha yüksek olacaktır" ifadelerine yer verildi.
Öte yandan, AB, Rusya’dan kömür teslimatının durdurulmasına karar vermişti. AB Komisyonu, Rus petrolüne ambargo uygulamak istiyor ancak üye ülkeler bu politikada birleşemiyor. Alman hükümeti, Rus enerjisine tam bir ambargoya “toplumsal barış bile tehlikeye girer” gerekçesiyle karşı çıkmaya devam ediyor. Almanya, ihtiyacı olan doğal gazın yaklaşık yarısını Rusya'dan alıyor.
Almanya sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, gazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı. Ülke, ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan karşılıyor.
ENFLASYON 7,4’Ü GÖRDÜ
Almanya’da öncü verilere göre, nisan ayında enflasyon yüzde 7,4 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin nisan ayı verilerine göre, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda yüzde 7,4 ile 1981 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede kaydedildi. Ülkede bir önceki ayda (mart) enflasyon yüzde 7,3 artış kaydetmişti.
Son verilere göre, ülkede AB uyumlu TÜFE ise nisan ayında yıllık bazda yüzde 7,8’e yükseldi. Destatis açıklamasında, nisan ayında TÜFE’nin aylık bazda ise yüzde 0,8 artış kaydettiği bildirildi.
Enerji fiyatlarının nisan ayında yıllık bazda yüzde 35,3, gıda fiyatlarının ise yine yıllık bazda yüzde 8,5 artış kaydettiği belirtilen açıklamada, “Özellikle enerji fiyatları, Ukrayna'da askeri operasyonun başlamasından bu yana önemli ölçüde arttı. Yüksek enflasyon oranında önemli bir etkisi oldu” ifadelerine yer verildi.
Ülkede yüksek enflasyon oranları en son, Irak ile İran arasındaki Birinci Körfez Savaşı'nın bir sonucu olarak petrol fiyatlarının keskin bir şekilde artması nedeniyle 1981’de kaydedilmişti.
Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından martta yayımlanan bir ankete göre, Almanya'nın gıda perakende sektöründeki neredeyse tüm şirketler gelecek 3 ayda fiyat artışları planlıyor.
Büyüme tahmini düşürüldü
Alman hükümetinin, 2022 için daha önce yüzde 3,6 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini Ukrayna krizinin olumsuz etkilerinden dolayı bu yıl ikinci kez aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,2'ye çekeceği bildirildi.
Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Ukrayna krizinin yol açtığı belirsizliklerin yüksek olması ve Kovid-19 salgınından 2 yıl sonra savaşın özellikle emtia fiyatları ve tedarik zincirleri açısından önemli riskler içermesi nedeniyle Alman hükümeti, bu yıl için büyüme tahminini "önemli oranda" düşürecek. Haberde, özellikle enerji arzında yaşanacak bir kesintinin, büyüme tahmininde yeniden aşağı yönlü bir revizeye sebep olacağı belirtilerek, hükümetin 2023 için ise yüzde 2,5 büyüme beklediği kaydedildi.
Almanya'nın önde gelen 5 ekonomik düşünce kuruluşu, 13 Nisan'da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahminini, operasyonun etkileri nedeniyle yüzde 4,8'den yüzde 2,7'ye indirirken, “Rusya'dan enerji arzının dondurulmasının 2023'te resesyona neden olacağı” uyarısında bulunmuştu.
Salgının ilk yılı olan 2020'de Alman ekonomisi yüzde 4,6 küçülürken, geçen yıl yüzde 2,9 büyüme kaydetti. Alman hükümetinin ekonomiye yönelik bahar dönemi tahminlerini Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in 27 Nisan Çarşamba günü açıklaması bekleniyor.
Almanya'da yeni hükümet, 26 Ocak'ta, Angela Merkel Başbakanlığındaki eski Alman hükümetinin bu yıl için yüzde 4,1 olarak açıkladığı resmi büyüme beklentisini Kovid-19'un Omicron varyantının oluşturduğu sıkıntılardan dolayı aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,6'ya çekmişti.