‘Bunlar seçim gözlemcisi değil casus heyeti!’

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, hafta sonu yapılan yerel seçimleri izleyen Avrupa Birliği (AB) seçim gözlem heyetini ‘casus’ olmakla suçladı ve ülkede serbestçe dolaşmalarını eleştirdi

Venezuela’da geçen hafta sonu yapılan seçimlere yönelik AB’nin gönderdiği “gözlemci” üyelere yönelik Maduro’dan sert açıklamalar geldi. Maduro, AB gözlemci heyetinin 21 Kasım’da yapılan bölge seçimlerinde Venezuela’da ‘casusluk’ faaliyetleri yürüttüğünü söyledi. Maduro, “Bunlar bir casus heyeti, uluslararası gözlemciler değil” şeklinde konuştu.

‘AB SÜRECİ LEKELEYEMEDİ SEÇİMLER KUSURSUZ’

Başkan Maduro, seçimlerin “kusursuz” şekilde yapıldığını ve başta ABD olmak üzere Batı basınında seçim öncesi yapılan “kara propaganda”nın tamamen mesnetsiz iftiralar olduğunu belirtti. Venezuela devlet televizyonunda katıldığı programda seçim değerlendirmesinde bulunan Maduro şöyle devam etti:

“Seçim sürecini (bir raporda) lekelemek istediler ama bunu yapamadılar. Bunlar bir casus heyeti, uluslararası gözlemciler değil. Ülkenin sosyal, ekonomik ve siyasi yaşamını gözetleyerek ülke çapında serbestçe dolaşıyorlar. AB, seçim sürecini lekeleyemedi, her şey kusursuz ve güzeldi.”

Maduro ayrıca “önümüzdeki süreçte” muhalefet partileri ile görüşme sinyali de verdi.

AB Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Isabel Santos

15 YILDAN SONRA İLK

Venezuela’daki seçimlerde AB, 15 yıl sonra ilk kez gözlemci gönderdi. 136 kişiden oluşan AB gözlem heyeti, son Venezuela seçimlerinin koşullarını son 20 yılda ülkenin en iyisi olarak değerlendirmiş, ancak gözlemciler, oylama sürecinde bazı “ihlaller” olduğunu iddia etmişlerdi. Bazı muhalefet partilerinin dört yıldır boykot kararını sonlandırarak tekrar katıldığı seçimleri Maduro önderliğindeki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) 23 eyaletten 20’sini kazanmıştı.

Venezüella Ulusal Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre huzurlu bir atmosferde geçen seçimlere katılım yüzde 41,80 olmuştu.

ABD’NİN SEÇİMLER İÇİN ÖZEL SOSYAL MEDYA TİMLERİ

Aydınlık, ABD’nin yaptırım uyguladığı Venezuela’daki seçimleri manipüle etmek için Facebook’un kullanıldığını açıklayan haberler yayımlamıştı. Araştırmacı gazeteci Kiti Klaranberg de ABD istihbarat örgütü kuruluşu olan Ulusal Demokratik Enstitüsü’ne (NDI), Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) tarafından yaklaşık 300 bin dolar sağlandığını gösteren belgeleri incelemişti. Söz konusu belgelerde, ülke içi huzursuzluğu artırmak için sosyal medya üzerinden yıkıcı faaliyetler örgütlenmesi için” profesyonel sosyal medya timleri” kurulduğu afişe olmuştu.

ABD’nin NED üzerinden fonladığı sosyal medya timleri, ülkede yayın olarak kullanılan Facebook üzerinden, Amerikan yanlısı muhalefet koalisyonu Mesa de la Unidad Demokratika (Demokratik Birlik Masası, MUD) lehine sürekli bir propaganda yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Çıkan belgelerde bazı seçmenler “sandığı boykot” mesajları alırken, bazıları da onları karşı saflara çekmek için tasarlanan “sosyalist adaylar hakkında zarar verici bilgilerle” hedef alındığı belirtilmişti. Facebook veritabanı ayrıca muhalefetin, Facebook’ta 8,5 milyon seçmeni tanımlamasına ve onları “benzer şekilde özel mesajlaşma” ile kandırmasına izin verdiğini belirten gazeteci Kiti, “Rakamlar, seçim gününe kadar koalisyonun çeşitli dijital kampanya çabalarının 6,3 milyon seçmene ulaştığını ve 2,9 milyon Venezüella’nın Facebook içeriğiyle en az bir kez etkileşime girdiğini gösteriyor.”

diye vurgulamıştı.

Sonraki Haber