Bunları yapıyorsanız vücudunuz ödem toplayabilir! İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Ödem, beslenme alışkanlıkları ve sıvı tüketimi ile doğrudan bağlantısı bulunan bir sağlık problemi. Dolayısıyla yanlış beslenme düzenine sahip kişilerde ödem sorunu meydana gelebilir. Bu yazımızda ödem oluşumuna yol açan temel unsurları sizin için derledik.

Damar aralarında sıvı birikmesi sonucunda vücudun bazı bölgelerinde şişliklerin meydana gelmesine ödem adı verilir. Her insanın zaman zaman karşılaşabileceği sorunlardan biri olan ödem, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde yaşam kalitesini belirgin ölçüde düşürür. Bu sorun, genellikle el ve ayak bileklerinde boğumlanma veya karın bölgesinde şişkinlik gibi semptomlarla kendini gösterir. Peki, ödem toplanmasının nedenleri nelerdir?

VÜCUDUN ÖDEM TOPLAMASINA SEBEP OLAN ŞEYLER

Ödem nasıl oluşur?

Genellikle kollarda ve bacaklarda sıkça gözlemlenen ödem oluşumu, bazen vücudun diğer kısımlarında da meydana gelebilir. Ödem oluşumu sırasıyla şu şekilde gerçekleşir:

Damarın içinden dışındaki hücrelere doğru sıvı transferi gerçekleşir.

Bu transfer sonucunda damar çevresindeki dokularda sıvı birikimi meydana gelir.

Dokulardaki sıvı dengesinin bozulmasına bağlı olarak vücutta şişlikler oluşur.

Çok fazla çay ve kahve tüketimi

Çay ve kahve gibi kafein içeren gıdaların tüketimini sınırlandırmamak, sık sık tuvalete gitmenize ve sıvı kaybı yaşamanıza sebebiyet verir. Bu durumda vücut savunmaya geçerek kendini dengelemeye çalışır. Vücuttaki geri kalan sıvıyı tutarak muhafaza etmeye odaklanır. Dolayısıyla ödem problemini ortadan kaldırmak için çay ve kahve tüketimini kontrol altına almak oldukça önemli.

Yetersiz su tüketimi

Su, vücudun genel dengesinin korunmasını sağlayan en önemli inorganik bileşik. Yetişkin bireyler için günlük su tüketiminin en az 2 litre olması gerekir. Her gün düzenli şekilde ve yeterince su tüketilmesi, ödem sorunuyla başa çıkılması açısından önem taşı

Sonraki Haber