Bunları yerseniz bu kış hastalık yüzü görmeyeceksiniz! Resmen antibiyotik gibi…

Kış ayları yaklaşırken hastalıklara yol açan bakteri ve virüslere karşı korunmanın önemi artıyor. Bunun için yapılacak en önemli hamle, bir nevi vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini güçlendirmek. Peki, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler neler olduğunu biliyor musunuz?

Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruma görevi üstlenen bir sistem. Vücut, bağışıklık sistemi zayıfladığında hastalıklara karşı savunmasız hâle gelir. Hastalıklara ortam hazırlamamak için bazı besinlerden güç alarak bağışıklık sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olabilir, kış aylarına hazır hâlde girebilirsiniz. Karşınızda bağışıklığın en büyük destekçileri olan gıdalar...

Turunçgiller

Turunçgiller demek, C vitamini demek. C vitamini ise bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler listesinde ilk sırada yer alıyor. Grip, nezle ve daha birçok mevsimsel hastalığın tedavisine yardımcı olan C vitamini, hem vücut direncinin artmasına hem hastalıklara karşı vücudun güç kazanmasına yardımcı olur.

Maydanoz

Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı seçenek olan maydanoz; C vitamini açısından da zengin bir içeriğe sahip. Bu sayede maydanoz bağışıklık sistemine de katkı sağlıyor. Maydanozu sabah kahvaltılarında, salatalarda ya da kaynatarak suyunu tüketebilirsiniz.

Sarımsak

Güçlü bir antioksidan olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Sarımsak; çeşitli enfeksiyonlara karşı vücudu korurken bakteri, mantar, virüs ve parazit çeşitlerine karşı da vücudun direnç kazanmasına yardımcı oluyor. Sarımsağın bu etkilerinden yararlanmak için fazla ısıya maruz bırakmadan çiğ bir biçimde tüketmekte fayda var.

Ay çekirdeği

Ay çekirdeği; başta D, E ve B vitaminleri olmak üzere çinko, fosfor, magnezyum ve selenyum mineralleri açısından zengin bir yiyecek. Ay çekirdeği içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin dengeli şekilde işlevlerini yerine getirmesine katkı sağlar. Aynı zamanda çinko eksikliğinin bağışıklık sisteminde zayıflık oluşturmasının da önüne geçer.

Yoğurt

Yoğurt; D vitamini ve probiyotik kaynağı bir gıda. Bu sayede sofraların vazgeçilmesi yoğurt, dışarıdan gelen mikroplara karşı vücut savunmasını güçlendirir. Yoğurt ayrıca probiyotik içerdiği için sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkiye sahip. Yoğurtun faydalarından yararlanabilmek için her gün 1 kâse tüketebilirsiniz.

Ispanak

Antioksidan etkisi bulunan sebzelerden biri olan ıspanak; A ve C vitamini açısından da zengin. Ispanak, hücreleri korurken bağışıklık sisteminin zayıflamasının da önüne geçer. Ayrıca bu sebze A ve C vitamini almanızı sağlar. Haftada 2 kez ıspanak tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Sonraki Haber