Bunu yapanlar yanlış yapıyor! Sebzelerin vitaminlerini öldürmeden pişirme yöntemi…
Sebzelerin besin değerlerinden yararlanabilmek,sağlık açısından oldukça önemli. Bu noktada doğru pişirme yöntemlerini kullanmak da gıdaların vitamin kaybını en aza indirmenin püf noktası. Şimdi kâğıdınızı kaleminizi hazırlayın! Sebzelerin vitaminlerini kaybetmeden pişirmenin yöntemlerini açıklıyoruz
Sebze yemekleri, günlük hayatta sıklıkla tüketilen besinler arasında yer alır. Vitamin ve mineral deposu sebzeleri pişirirken ise bazı önemli detaylara dikkat etmek gerekir. Örneğin yanlış pişirme yöntemleri sebzelerden sağlayacağınız faydanın önüne geçebilir. Ancak doğru yöntemleri yemek pişirme rutinlerinize dâhil ederek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel besinleri almasını sağlayabilirsiniz. Gelin, hep birlikte sebzelerin besin değerini koruyan 5 pişirme tekniğini keşfedelim.
Buharda pişirme yöntemini tercih edin
Buharda pişirme yöntemini kullanarak sebzelerin vitamin değerlerini koruyabilir, gıdalarınızı haşlama gibi diğer işlemlere göre daha sağlıklı şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu yöntemde sebzeler kaynayan su üzerinde yükselen buharla pişirilir.
Kısık ateşte pişirmeyi deneyin
Sebzeleri yüksek ısıda uzun süre ocakta tutmak, vitamin kaybına yol açabilir. Kısık ateşte kendi suyunda soteleme gibi pişirme yöntemlerini tercih ederek hem sebzelerin vitamin değerlerini koruyabilir, hem yemeklerin lezzetini muhafaza edebilirsiniz.
Taze ve mevsiminde yetişen sebzeler kullanın
Taze sebzeler, her lezzetli yemeğin önemli bileşenidir. Ayrıca daha fazla vitamin ve mineral içerirler. Canlı ve parlak, mevsiminde üretilen taze gıdaları seçerek yemeklerinizin daha lezzetli olmasına ek olarak besin değerleri açısından da zengin olmasını sağlayabilirsiniz.
Sebzeleri pişirdiğiniz suyu atmayın
Sebzeleri pişirirken ve haşlarken çıkan suyu atmamaya dikkat edebilirsiniz. Çünkü sebzelerin vitamin ve mineral değerlerinin bir kısmı pişirme suyunda da yer alır. Arta kalan sebze suyunu soğuduktan sonra dondurucuya koyabilir, sonra kullanmak üzere bekletebilirsiniz. Ayrıca kalan sebze suyunu çorba yapımında kullanarak besin değerlerinden tamamen yararlanabilirsiniz.
Bazı sebzeleri kabuklarını soymadan pişirin
Bazı sebzelerin kabukları vitamin ve mineral açısından zengindir. Örneğin patatesi haşlamak istediğinizde kabuğunu soymadan bu işlemi yapabilirsiniz. Böylece patatesin kabuğunda yer alan kalsiyum, fosfat ve demirden daha fazla yararlanabilirsiniz. Pişirme işlemi öncesinde sebzeleri yıkayarak kabuğunda yer alan kir ve tozları temizlemeyi unutmayın!