Bunu yaparsanız kuru yemişler 1 yıl hiç bozulmuyor! Hep taze kalıyor…
Sevdiklerimizle vakit geçirdiğimiz akşamların vazgeçilmezi olan kuru yemişler, bayatlayıp bozulduğunda sertleşir ve ekşi bir tat alır. Ancak uygulaması son derece kolay bazı yöntemlerle bu gıdalar ilk günkü gibi taze tutulabilir. İşte kuru yemişlerinizin bayatlamasını önlemenin yolları...
Kuru yemişler en çok tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Diyet yapanların da favorilerinden biri olan bu gıdalar, besin değeri yüksek ve sağlıklı bir atıştırmalık. Kuru yemişlerin lezzeti ve besleyiciliği ise tazeliğinden geliyor. Peki bu gıdaları taze tutmanın pratik yöntemleri olduğunu biliyor muydunuz? Gelin, püf noktaları birlikte keşfedelim.
Buzdolabında saklayın
Kuru yemişlerin bayatlaması yaşadığınız şehrin iklimi gibi birçok faktöre bağlı olsa da ana faktör nem, hava ve ısı ile temastır. Çoğu kişi oda sıcaklığında tutmanın sağlıklı olduğunu düşünse de bu, doğru değil. Kuru yemişler, yüksek miktarda doymamış yağ içerir. Doymamış yağlar güneş ışığı, ısı ve oksijene uzun süre maruz kalındığında gıdanın ekşimesine yol açabilir. Bu ürünleri buzdolabı veya dondurucuda saklamak bayatlamayı önleme açısından önemli. Buzdolabında saklandığında 6 ay ila 1 yıl kadar bayatlamadan tüketilebilir.
Kuru yemişleri oda sıcaklığında tutmanızın gerektiği durumlarda ise doğrudan ısı ve ışık almayan karanlık bir yerde muhafaza etmeniz tazeliği korumaya yardımcı olur.
Kavanoz veya saklama kabı kullanın
Nem kuru yemişlerin düşmanı olduğundan onları hava geçirmez, tercihen cam bir kapta saklamak ürünün daha uzun süre taze kalmasını kolaylaştırır. Ürünlerin konulduğu kapların üzerine tarih yazabilir, önce eski tarihli olanları tüketerek ürünlerin taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Buzdolabında muhafaza ettiğiniz kuru yemişlerin kapağını açmadan önce oda sıcaklığına gelmelerini beklemek de onların taze kalmasına yardımcı olabilir.
Kapalı paketlerde satılanları tercih edin
Ülkemizde kuru yemiş satılan çoğu mağazada ürünler açıkta bekletiliyor. Bu durum ürünlerin ne kadar süre hava gibi faktörlere maruz kaldığını bilmeyi imkânsız hâle getiriyor. Bu nedenle mümkün olduğunca kapalı, hava almayan, jelatinli ürünlerin alınması tavsiye ediliyor. Ürünün kapalı bir pakette yer alması, ışık vb. faktörlerden ürünü koruduğu için daha uzun süre bayatlamadan durmasını mümkün kılıyor.