Bunu yaparsanız pirinç, kuru fasulye, nohut asla böceklenmiyor! Aylarca tazecik saklayabilirsiniz…

Temel besin maddelerinden olan baklagillerinizi böceklenmeden saklayabileceğinizi biliyor muydunuz? Gıdalarınızı böceklenmeden korumak için bu yöntemleri mutlaka deneyin! Gelin, birlikte baklagilleri doğru şekilde muhafaza etmenin yöntemlerini inceleyelim.

Bakliyat gibi kuru gıdalarınızı doğru şekilde muhafaza ederek çok uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz. Özellikle nemin fazla olduğu alanlarda ve sıcak yaz aylarında besinleriniz hızlıca bozulabilir ve böceklenebilir. Ancak buna engel olmanın basit yolları var. Birkaç küçük ayrıntıya dikkat ederek bakliyatların ilk günkü tazeliğini koruyabilirsiniz.

BAKLİYATLARIN BÖCEKLENMESİ, BOZULMASI NASIL ENGELLENİR?

Bez torba deyip geçmeyin!

Nem oranı yüksek olan evlerde baklagiller zamanla küflenebilir. Küflenme sorunuyla karşı karşıya kalmamak için temiz olduğundan emin olduğunuz bez torbalara mercimek, börülce, irmik, bulgur, mısır ve nohut gibi bakliyatlarınızı gönül rahatlığıyla yerleştirebilirsiniz. Ardından ağzını hava almayacak şekilde bağlayıp bakliyat çeşitlerini güvenle saklayabilirsiniz.

Cam kavanoz kurtarıcınız olabilir

Pek çok besinin hava ile temas etmemesi, bozulmaması için önemli bir ayrıntı. Vakumlu cam kavanozlar, baklagiller için hem içine hava almaması hem aradığınız gıdaya kolay ulaşabilir olması yönünden avantaj sağlayabilir. Dilerseniz kavanozun içine bir miktar tuz ekleyip mevsimsel değişimlere bağlı olarak yaşanan nemlenme durumuna karşı önlem alabilirsiniz.

Sağlıklı ve pratik yemekler için dondurucuda saklayın

Derin dondurucu besinlerinizin tazeliğini korumanın yanı sıra böceklenme riskini de ortadan kaldırır. Çiğ hâlde bulunan baklagillerinizi doğrudan dondurucuda saklayabileceğiniz gibi haşlama işlemini tamamladıktan sonra da buzdolabı poşetlerine yerleştirip de derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Gıdaları haşlayıp porsiyonlara ayırarak saklamak, kısıtlı zamanlarda yemeklerinizi hızlıca hazırlayabilmenize de katkı sağlar.

Defne yaprağından faydalanın

Aromasıyla onlarca yemek çeşidini lezzetlendiren defne yaprağının baklagiller için hayat kurtarıcı etkisi olduğunu daha önce hiç düşündünüz mü? Bez torbada veya kavanozda sakladığınız her bakliyatın içine sadece bir veya iki adet defne yaprağı eklemeniz yeterli. Bu yöntemle renk renk mercimeklerinizi veya diğer baklagillerinizi uzun süre saklayabilirsiniz.

Bozulmaya yüz tutmuş baklagilleri ayırın

Kilo kilo satın aldığınız bakliyatların arasında zaman zaman rengi değişmiş, delik veya çürük taneler bulunabilir. Saklama kaplarınıza yerleştirmeden önce her bakliyatı gözden geçirip bu taneleri ayırmanız gerekir. Çünkü bozuk olan taneler sağlıklı olanları hızlıca çürütebilir. Bozuk taneleri ayırdıktan sonra uygun sıcaklık koşullarında sakladığınız bakliyatları istediğiniz zaman keyifle tüketebilirsiniz.

Sonraki Haber