Burayı kimse bilmiyor! İşte Doğu Karadeniz'in Pamukkale'si Göksu travertenleri
Burası Türkiye'nin az bilinen güzelliklerinden biri! Doğu Karadeniz'in Pamukkale'si olan Giresun'daki Göksu Travertenleri hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık...
Doğu Karadeniz'in Pamukkale'si olan Giresun'daki Göksu Travertenleri hakkında bilmeniz gerekenler;
Giresun'un Dereli ilçesinde turkuaz renkli göletler ve beyaz taşlardan oluşan Göksu travertenleri, doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının da (DOKA) desteklediği proje kapsamında, teras şeklinde büyüklü küçüklü göletler oluşturuldu. Göletlerin arasında ziyaretçiler için yürüyüş yolları yapıldı. Mineralli suların aktığı alandaki yürüyüş yolları ve taşların bazı bölümleri, zaman içinde beyaza dönüştü, göller ise turkuaz renge büründü. Giresun gezilecek yerler arasında olan travertenleri mutlaka görmelisiniz!
GÖKSU TRAVERTENLERİ GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
Giresun İl Özel İdaresi tarafından işletilen ve günlük 3 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Göksu Travertenlerine ziyaret ücreti ise yetişkin 30 TL, öğrenci 15 TL olarak alınmaktadır. (Temmuz 2023 ücreti)
GÖKSU TRAVERTENLERİ NASIL OLUŞMUŞTUR?
Traverten, mineral değeri yüksek sodalı su ile oluşuyor. Göletlerin arasında ziyaretçiler için yürüyüş yolları yapılmış. Mineralli suların aktığı alandaki yürüyüş yolları ve taşların bazı bölümleri, zaman içinde mineralli sular sayesinde beyaza dönüşmüş.
GÖKSU TRAVERTENLERİ NEREDE, HANGİ İLÇEDE?
Adres: Sürmen, 28200 Pınarlar/Dereli/Giresun
Göksu Travertenleri konumu için tıklayınız.
GÖKSU TRAVERTENLERİ ZİYARET SAATLERİ
Göksu Travertenleri her gün 08:00 - 18:30 arasında ziyarete açıktır.
Göksu Travertenleri'nde müze kartı geçmiyor.
GÖKSU TRAVERTENLERİ YAKININDA GEZİLECEK YERLER
Mavigöl
Kuzalan Şelalesi
Kazankaya Yaylası
Bektaş Yaylası
Ağaçbaşı Tabiat Parkı
GÖKSU TRAVERTENLERİ KONAKLAMA, OTEL
Zifin
Yayla Bungalov Hotel
Süllü Dağevi
FAYDALI GEZGİN YORUMLARI
"Mini Pamukkale diyebiliriz. Ama buraya geliş saatinizi iyi ayarlayın haftasonu daha bir kalabalık olur diye düşünüyorum. Suyu çoğunlukla soğuk yer yer ılık su geliyor. 5 dakikalık bir inişten sonra travertenlerle baş başasınız. Zemin kaygan görünümlü olsa da hiçbir alanda kayma yapmıyor içiniz rahat olsun. Gittiğim zaman ücretsizdi bir gün sonra ücretlenecek demişti görevli ne kadar oldu gelmeden sorun. Orada ki görevli arkadaşlara burdan teşekkür ederim çok ilgililerdi. Ayrıca yetkililere buradan sesleniyorum köprüye bir tabela konulması şart. Dönerken orada ki görevli arkadaşlara doğal maden suyunun yerini mutlaka sorun ve yanınızda boş su şişeleri olsun dağdan gelen doğal maden suyunun tadına bakmadan dönmeyin..."
"Haziran ayının 21 inde gitmesine rağmen suyu aşırı derecede soğuktu. Belki Ağustos ayı gibi serinlemek için ideal olabilir. Denizlili olarak görselliği beğendiğimi belirteyim. Yalnızca suyu doğal, diğer yapılar ise yapay olarak yapılmış. Girişinde kayacak gibi duruyor fakat yapan arkadaşlar kaymayacak şekilde hazırlamışlar. Suyun durgun olduğu akmadığı yerlerde yosun ve kurbacık oluşmuş durgun gölcüklerinde.Bunun giderilmesi gerekmektedir. Çünkü ayakabbımızı çıkardığımız için yerlerin temiz olması gerekmektedir."
"Evet insan eli ile temelleri atılmış, doğal olarak kullanılan sadece kaynak suyu ancak yapanın ellerine sağlık gerçekten harika olmuş. Pazar günü güneşli bir havada gitmiş olmamız sebebi ile biraz kalabalıktı, 30TL giriş ücretini de açıkçası biraz fazla buldum. Hafta içi ancak yine güneşli bir günde ziyaret etmenizi tavsiye ederim.