Burdur'da yaşlıların ücretsiz seyahat hakkı gasbediliyor

Burdur’da toplu taşıma hizmeti veren Burdur Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi, 65 yaş üstü ücretsiz binişlerin kaldırılacağını açıkladı. Daha önce 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacağı bildirilen kararın uygulaması, tepkiler üzerine 15 Ekim’e ertelendi.

Burdur Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Kemal Arslan, şehir içi toplu taşımada 65 yaş üstü vatandaşın ücretsiz taşınmasının 2014 yılında tanınan yasal bir hak olduğuna, bir özel firma kooperatifi tarafından kaldırılamayacağına dikkat çekti. Aydınlık’a konuşan Aslan, daha önce özelleştirilen toplu taşıma birimlerinin yeniden kamulaştırılması gerektiğini söyledi.

TOPLU TAŞIMA KAMULAŞTIRILSIN

Kooperatif, kanunsuz kararını açıklarken, taşıma ücretlerine yapılan zamların nedeni 65 yaş üstüne tanınan hakmış gibi “Gelirimizi artırmanın yolunun sürekli yüksek zamlar istemek değil ücretsiz taşımaya son vermek olduğu kanaatine vardık” ifadesini kullandı. Özel Halk Otobüsü şoförlerinin yurttaşlara saygısızca davranıp “Bu araba senin mi? Utanmıyor musun? O kadar emekli maaşı alıyorsun.” gibi sataşmalarda bulunduklarını anlatan Aslan, şöyle sürdürdü: “CİMER üzerinden şikayetlerimizi yaparak kısmen de olsa mücadelede yol aldık. Bu hakkın kanunla verilmiş bir hak olduğunu belirterek Burdur Valiliği’ne dilekçe sunduk. Halk otobüsü işletmelerinin bu hakkı gasp ettiğini bildirdik. Bizim bu çalışmamız üzerine Halk Otobüsleri Birliği uygulamayı erteledi, hükümetten teşvik talep eden bir açıklama yaptı.

“Mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu bir haktır. Bir avuç dolmuşçuya hakkımızı gasbettirmeyeceğiz. Kamusal alanlarda özelleştirmenin ne kadar sakıncalı olduğunu görüyoruz. Bu alanlarda daha önce özelleştirilen birimlerin acilen kamulaştırılması gerekir.”

Sonraki Haber