Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey duyurdu: Bursa Planlama Ajansı kuruldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın ‘Kent Anayasası’nı oluşturacak ‘2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı’ çalışma yöntemlerini kamuoyuyla paylaştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, daha yaşanabilir bir Bursa için ‘BURSAPLAN’ adıyla Bursa Planlama Ajansı’nı kurduklarını hatırlattı.

Bursa’nın gelecek vizyonunu katılımcı ve bilimsel bir akılla belirleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘Kent Anayasası’nı oluşturacak 2050 vizyonlu ‘1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’ çalışma yaklaşımını kamuoyuyla paylaştı.

Toplantı öncesinde, başkanlığını CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın yaptığı ve akademik oda temsilcileri ile bilim insanlarından oluşan Bursa Planlama Ajansı Danışma Kurulu, ikinci kez bir araya geldi.

Bursalıların 2050 yılına dair beklentilerini ifade ettikleri video gösteriminin ardından konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentteki gidişatı tersine çevirip yaşanabilir Bursa’yı hep beraber oluşturmak istediklerini ifade etti.

Alanında uzman akademisyenlerin ve paydaşların katkılarıyla oluşturulacak 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, Bursa’nın kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir büyümeyi sağlayacağını belirten Bozbey, kentin yeşil kimliğini yeniden ortaya çıkarmak üzere stratejilerin belirlendiği, bütüncül bir yol haritası olacağını anlattı.

‘BURSA’NIN GELECEĞİNE YÖN VERECEK ÖNEMLİ BİR ADIM’

Bursa’nın geleceğine yön verecek çok önemli bir adım attıklarını dile getiren Bozbey, “‘Bursa 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı’ ile çevresel, sosyal ve ekonomik kalkınmanın bütün olarak ele alındığı bir süreci başlatıyoruz. Bursa’mız, Türkiye’nin en değerli kentlerinden biridir. Kentlerimizi yalnızca büyümek için değil, dengeli bir şekilde gelişmek için planlamalıyız. Uzun vadeli ve büyük hedefler koyarak Bursa’mızı daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve herkes için erişilebilir hale getirmek için çalışıyoruz. Bursa’nın geleceği için sağlam bir gelişim stratejisi oluşturmamızın şart olduğunu biliyoruz” dedi.

‘BURSAPLAN, KENT POLİTİKALARINI KENTLİ İLE GELİŞTİRECEK’

Bozbey, “Ajansımızın adı Bursa Planlama Ajansı, ‘BURSAPLAN’dır. Kentimizin geleceğine yönelik sürdürülebilirlik odaklı çözümler geliştirecek, planlama, projelendirme ve tasarım çalışmalarında kurumsal koordinasyonu sağlayacak, kamu yararını önceleyecek, yenilikçi ve katılımcı bir planlama anlayışı benimseyecek olan Bursa Planlama Ajansı; belediyemiz bünyesinde oluşturulan plan, proje, tasarım ve koordinasyon ekibidir. BURSAPLAN, en tepede ‘kent vizyonunu’ ortaya koymaktadır. Bu vizyona ulaşabilmek adına tüm paydaşlarla birlikte, uyum içinde çalışacaktır. Kent politikalarını, kentli ile geliştirecek, kurumsal ve kurumlar arası koordinasyonu sağlayacaktır” dedi.

Program, Bursa Planlama Ajansı ziyareti ve fidan dikimiyle sona erdi.

‘AJANSLA İŞ BİRLİĞİ’

Bozbey, tüm faaliyetlerin ajans birimleriyle iş birliği halinde yürütüleceğini vurgulayarak 88 teknik uzman, idari ve destek ekiplerle birlikte toplam 125 personelin görev alacağını söyledi.

BURSA’DA ‘KENT ANAYASASI’

Bozbey, Türkiye’de ilk çevre düzeni planının yapıldığı Bursa’nın, bugün yürürlükteki en eski çevre düzeni planına sahip olduğunu dile getirerek “Hep birlikte oluşturacağımız yeni vizyonla kentimizi 2050 yılına ulaştıracak, şu ana kadar anlattığımız tüm hedeflerin gerçekleştirilmesinin ilk adımı olan çevre düzeni planı çalışmalarını başlattık. Bu Çevre Düzeni Planı, Bursa’nın ‘Kent Anayasası’ olacaktır. Marmara’yı da bütünsel anlamda düşünmek ve planlamak zorundayız. Marmara Denizi, hepimizin ortak alanıdır. Bu planlama süreçlerini yönetmek ve birleştirilebilecek düzeye getirmekle sorumluyuz” dedi.

Sonraki Haber