Uzmanlar 5.1'lik depremi değerlendirdi! 'Büyük depremin habercisi'

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Bursa’da merkez üssü Gemlik körfezi olan ve İstanbul'dan da hissedilen, 5.1 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Perinçek, yaşanan depremin büyük Çanakkale depreminin habercisi olduğunu söyledi

Kuzey Anadolu fay hattının güney kolunda kırılan fay, İstanbul başta olmak üzere birçok şehri korkuttu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, "Şu ana kadar Mudanya ve Gemlik de dahil olmak üzere bize gelen herhangi bir olumsuzluk yok" dedi.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, yaşanan deprem sonrası Çanakkale’yi işaret etti. Perinçek, yaşanan depremin büyük Marmara depremiyle alakası olmadığını vurguladı. Kuzey Anadolu fay hattının Bolu’dan sonra iki kola ayrıldığını söyleyen Perinçek, kırılan fayın güney kolunda olduğunu söyledi.

‘KIRILMA ÇANAKKALE FAYLARINA ENERJİ TRANSFER ETTİ’

Perinçek, yaşanan depremin büyük Marmara depremini tetiklemediğini söyleyerek şöyle konuştu: “Bu depremin büyük Marmara depremi ile ilgisi yok. Bu fay Kuzey Anadolu fayının güney kolu. Kuzey Anadolu fayı, Bolu’dan sonra iki kola ayrılıyor. Bir tanesi Düzce, Sakarya, Kocaeli'nden Marmara'nın ortasına doğru gidiyor ve Tekirdağ’ın güneyinde tekrar karaya çıkıyor. Oradan da işte Şarköy yönüne uzanıyor. Bu deprem ise Kuzey Anadolu fayının güney kolunda oldu. Güneye ayrılan kol Bolu’dan ayrılarak Geyve, İznik gölü ve Gemlik Körfezi’nden geçiyor. Bandırma civarından karaya çıkıyor. Bu fay oradan Çan ve Bayramiç hattına ulaşıyor. Yani bu deprem büyük Marmara depremini tetikleyen fayları etkilemedi. Ancak bu kırılma Çan civarındaki faylara enerji transfer etti. Bana göre Çanakkale depremi, Marmara depreminden daha önce olacak. Ben 5.1 şiddetindeki depremi küçük olmasına rağmen önemsiyorum.”

7.0 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR

Perinçek, Çan ilçesinde 289 yıl önce deprem olduğunu söyleyerek orada tekrar 7 civarında deprem beklediğini kaydetti:

“Bir depremin büyüklüğünü kestirmek için önce yani güncel depremlere bakıyoruz. Yani bugün olan deprem gibi. Güncel deprem mesela son 1 yıl içinde, son 2 yıl içinde olan depremlere bakıyoruz. Ayrıca geçmişte olan depremlere bakıyoruz. Yani bunu hem ben yapıyorum hem de arkadaşlarım, meslektaşlarım yapıyor. Şimdi Marmara'da niye İstanbul depremi diyoruz? Çünkü oradaki faylar, 254-256 yıldır deprem üretmemiş. Hatta bir tanesi 500 yıldır deprem üretmemiş. Dolayısıyla bir fay 250 yıl deprem üretmemişse tekrar tehlike yaklaşıyor demektir. Kuzey Anadolu fayının her fayı 250 yılda bir deprem yaratıyor. Bazen bu 300 olabilir, bazen 500 olabilir ama 250 yılı geçtikten sonra tehlike yaklaşıyor demektir. Şimdi Çanakkale'deyse 289 yıl önce Çan’da bir deprem olmuş. Çan depreminden önce Asos antik kentini yıkan bin 332 yıl önce olmuş. Yani bin yıldan fazla zaman geçmiş. Yani eğer 289 yıl geçmişse Çan’daki depremden sonra orada tekrar 7 civarında 6.9 civarında büyüklükte bir deprem olabilir.”

‘BİNANIZIN ALTINDA MAĞAZA VARSA KOLONLARI KONTROL EDİN’

Perinçek, depreme karşı vatandaşların da alabileceği önlemler olduğunu vurgulayarak önlemleri şöyle sıraladı:

“Burada tabii hem belediyeye hem devlete hem de halkımıza görevler düşüyor. Yani halk olarak da yapacaklarımız var. Şimdi duyuyoruz işte kolonlar kesildiği için depremde binalar yıkılmış deniliyor. Deprem olmadan da kolon kesildiği için yıkılan binalar var. Bunların kontrolünü yapabiliriz. Eğer binamızın altında bir mağaza varsa gideceğiz, kolon kesilmiş mi diye bakacağız. Kesilmişse hemen şikayet edeceğiz. İkincisi, diyelim binanız alüvyol alana kurulu. Eğer binanızın bodrumuna yağmurdan sonra su giriyorsa o çok tehlikeli. Çünkü kolonlardaki demiri çürütüyor ve kolonların taşıma gücünü azaltıyor. Dolayısıyla binamızın etrafına hendek kazıp yalıtım yapacağız. Bodrum katına suyun girmesini engelleyeceğiz.”

BU İŞ ÜCRETSİZ OLMALI

Çanakkale Belediyesi’nin depreme dayanıklılık için yaptığı incelemelerde vatandaştan para aldığını söyleyen Perinçek, şunları kaydetti: “Devletin de belediyenin de yapması gereken çok önemli şeyler var. Şehirdeki binaları kontrolden geçirecekler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi buna bir miktar başladı. Diğer şehirlerimizde yapılıyor mu ondan emin değilim. Çanakkale'de ben yeterince yapıldığını düşünmüyorum. Üstelik de bu iş için Çanakkale Belediyesi para istiyor halktan. Belediyenin görevi bu işi ücretsiz yapmaktır. Öyle olması gerekiyor.”

ARTÇILAR SÜRECEK

Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Ana Bilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Nurcan Meral Özel de Aydınlık’a yaşanan deprem hakkında bilgi verdi. Özel, “Bu deprem güney kolda olmuş bir deprem. Bizim Marmara’da beklediğimiz deprem, kuzey kol depremi. Her depremin birbiriyle bir etkileşimi var ama bu tamamen güney kolda daha önce de olmuş benzer depremler var. Orada meydana gelmiştir. Artçılar 1 ay boyunca sürecek.” dedi.

Sonraki Haber