Burun spreyi virüslerden koruyacak
Bilkent Üniversitesi UNAM Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, Kovid-19 ve influenza gibi virüslerin insan hücrelerine tutunmasını engelleme potansiyeli bulunan ve hayvan deneyleri tamamlanan burun spreyinin insan deneylerine başlanması için izin başvurusunda bulundu.
Moleküler biyoloji ve genetik uzmanı Urartu Şeker'in yürütücülüğünü yaptığı, Sentetik Biyosistemler Laboratuvarı üyeleriyle geliştirilen "Yüksek Güçlü bir Sars-CoV bloke edici lektin proteini" isimli çalışması, Amerikan Kimya Bilimi'nin Enfeksiyon Hastalıkları dergisinde de kapak konusu olarak yayımlandı.
Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA), "tanı" alanında "COVID-19 Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülleri" sahibi de olan Şeker, çalışmalarında geldikleri aşamayı AA muhabirine anlattı.
HAYVAN DENEYLERİNDE BAŞARILI
Şeker, "Aynı kafes içinde yaşayan hayvanların maske ve diğer önlemler olmasa bile virüse karşı korunduğunu raporladık." dedi.
Lektik proteinin sadece Kovid-19 değil, başka üst solunum yolu virüslerine karşı da koruyuculuğunu tespit ettiklerini aktaran Şeker sözlerine şöyle devam etti: "Protein, virüslerde varyant olsa bile değişemeyen şeker gruplarına bağlanıyor ve böylece virüs insan hücresinin içerisine giremiyor. Bağışıklık sistemi de virüse karşı savaşmak için zaman kazanmış oluyor. Omicron varyantında ise 5 kat fazla daha etki gösteriyor. İnfluenzanın farklı varyantlarında da etkin koruma sağlanabildiğini gördük. Özellikle maskenin olmadığı durumlarda koruma sağlamasını hedefliyoruz. Hayvan deneylerine göre koruma süresi virüsün en yüksek dozlarında 3-4 saat arasında farklılaşıyor, daha düşük virüs dozlarında daha uzun süre koruma bekliyoruz."