Bütçe maratonu başladı: ‘Savaş bütçesi’ söylemine terörle mücadele yanıtı

Bütçe maratonu başladı. HDP görüşmeler sırasında teklif için “savaş bütçesi” ifadesini kullandı. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “savaş” ifadesini kabul etmediklerini, Türkiye’nin terörle mücadele ettiğini söyledi.

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin Geneli ile Sayıştay Raporları üzerinde görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapıldı. Komisyon, Ak Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

AJANS ÜZERİNDEN YAYINLANACAK

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, usule ilişkin söz alarak, bütçenin halka açılması ve halkın hakemliğine sunulması gerektiğini söyledi. Paylan, bütçenin canlı yayınlanmasını istediklerini ifade etti. Tartışmaların ardından görüşmelerin ajanslar üzerinden yayınlanacağı duyuruldu.

‘OPERASYONLAR MECLİS YETKİSİYLE YAPILIYOR’

Usul tartışmalarının ardından bütçe teklifinin geneli üzerindeki görüşmelere geçildi. Görüşmeler sırasında söz alan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, bütçe kanun teklifine ilişkin konuşması sırasında “çözüm süreci” talebini yineledi. Taşdemir, bütçe için “savaş, tank bütçesi” ifadelerini kullandı. Taşdemir’in ifadelerine Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’dan uyarı geldi. Yılmaz, şöyle dedi:

“Savaş kavramını kullandınız bunu kabul etmiyoruz. Ülkemiz teröre karşı ve sınır güvenliğine yönelik, komşuların huzuru için operasyonlar yapıyorlar. Meclis’ten aldığı yetkiyle bu operasyonları yapıyor.”

Görüşmeler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın soruları yanıtlamasıyla sürdü.

Sonraki Haber