Bütçede eğitimde fırsat eşitliği vurgusu

Türkiye'de toplam 17 milyon 436 bin 532 öğrenci bulunuyor. 2022 yılı eğitim bütçesi, 274 milyar 384 milyon 474 bin lira olarak belirlendi. Bu rakam 2022 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 15,7’sini oluşturuyor.

2022 bütçesinde eğitim için öne çıkan başlıklardan en önemlisi eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve böylece eğitimde kalitenin artırılması olarak belirlendi. Bu kapsamda okul öncesi eğitime erişimin artırılması ve okullar arası imkân farklılıklarının azaltılması, mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin çok boyutlu desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi.

Bakan Özer, şunları kaydetti:

“Ülkemizde eğitim sisteminde devasa yatırımlarla okullaşma oranlarında ciddi sıçramalar yaşanırken, aynı zamanda eğitimin kalitesinin de sürekli arttığını göstermektedir. Farklı bir şekilde söylemem gerekirse, Türkiye eğitimde kaliteden ödün vermeden erişimi artırmaktadır. Dahası, erişimdeki bu genişlemeden en çok dezavantajlı ailelerin çocukları faydalanmaktadır. Bu nedenle artık gelinen noktada kalitenin sürekli artırılmasına ve eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesine odaklanacağız.”

MESLEKİ EĞİTİM

Özer, 1-3 Aralık tarihleri arasında Ankara'da 20. Millî Eğitim Şûrası'nın toplanacağını, başlığın “Eğitimde Fırsat Eşitliği” olarak belirlediğini duyurdu. 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınıp alınmamasına da değinen Özer, “Yüce Meclisimizin takdiridir” ifadelerini kullandı. Öğrencilerin mesleki eğitime yöneldiğini belirten Özer şunları söyledi:

“Mesleki eğitimi ve özellikle mesleki eğitim merkezlerini, genç işsizliği azaltmada kullanabileceğimiz en güçlü enstrüman olarak görüyoruz. Mesleki eğitim merkezi mezunlarının eğitim aldıkları alanda istihdam oranı yaklaşık yüzde 90’lar seviyesinde olup oldukça başarılı bir model olarak çalışmaktadır. Haftada bir gün okulda, diğer günler ise işletmelerde eğitim yapılan ve sektörün doğrudan merkezinde olduğu, Almanya’daki dual mesleki eğitimin bir benzeri olan ve bizde geleneksel çıraklık-kalfalık-ustalık eğitiminin verildiği mesleki eğitim merkezlerinin ülkemizde genç işsizliği azaltmak için önemli bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz.”

ÇOK DİLLİ EĞİTİMİ SAVUNDULAR

Bütçe görüşmeleri sırasında Ak Parti ve HDP arasında tartışma çıktı. HDP'li Garo Paylan sunumunda eğitime ayrılan bütçenin en büyük bütçe olmadığını, “faiz ve savaşa” en büyük payın ayrıldığını savundu.

ABD İZLENİMLERİNİ ANLATTI

Paylan, “Teörist var diye Türkiye kendi kuyruğunda dolanıyor” ifadelerini kullandı. Paylan sunumunda çok dilli eğitimi savundu. “Tek dil dayatıyorsunuz” diyen Paylan, ABD'ye gittiğini anlattı. Buradaki izlenimlerini paylaşan Paylan, “ABD'ye gittik anaokulunda ilk ders öğrenciler birbirilerine dinlerini, inançlarını anlatıyorlar. Ben ilkokulda Ermenice eğitim aldım. Çok dilde eğitim aldım. Çok dilli olmayı öğrendim. Bana sağlanan bu hak, şu an neden sağlanmıyor. Ermeni okullarının varlığı için bir kuruş bütçe ayırmadınız” dedi.

ŞEHİT ÖĞRETMENLERİ UNUTTU

Paylan, öğretmenlerin atama sorunu nedeniyle intihar ettiğini söyledi: “Öğretmen açığınız var. Bütçenizde öğretmen atayacak bütçe yok. İntihar ediyorlar, isyan ediyorlar.” Paylan'a Ak Partili vekiller tepki gösterdi. Ak Parti Milletvekili Plan Bütçe Komisyonu üyesi Ekrem Çelebi, Paylan'a “Terör algısı yapıyorsunuz. Üst aklın aparatısınız” dedi.

Sonraki Haber