Bütçenin yükü vatandaşa yıkıldı

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, artırılan dolaylı vergilerle ücret zamlarının vatandaşın cebine girmeden elinden alındığını vurgulayarak hükümetin vatandaşı enflasyon canavarından bir an önce kurtarması gerektiğini söyledi.

7345 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Tüketici kredilerinde lehe alınan paralar üzerinden Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranına yüzde 50 zam yapılarak yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseldi. 7 Temmuz 2023’ten itibaren yürürlüğe giren kararın, vatandaş için ne anlama geldiğini ve tüketicinin bu kararı nasıl yorumladığını, TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Aydınlık’a anlattı. Faizlerin artmasının, kredi ile ihtiyaçlarını karşılama gereksiniminde olan dar gelirli tüketicileri zora soktuğunu belirten Ağaoğlu şunları kaydetti:

TÜKETİCİ HAFTASONU MARKETE KOŞTU

“Hükümet tüketicilere kredi musluklarını kapatmıştı. Hatta ticari kartlarla bile taksitle cep telefonu gibi elektronik alımlarına sınırlama getirildi. Şimdi faizlerin artmasına paralel olarak BSMV’deki yüzde 50’lik artış da zor durumdaki dar gelirli tüketicileri biraz daha sıkıntıya sokacak. Görülüyor ki enflasyonun bedeli yine dar gelirli ve kredi ile ihtiyaçlarını karşılama çabasındaki tüketicilere yansıyacak. Bunun yanı sıra vergilerde, harçlarda getirilen ek yükümlülükler de tüketiciyi dara sokacak. Bu durumu fark eden tüketicilerin birçoğu hafta sonunda marketlere saldırarak ihtiyaçlarını yeni zamlardan önce temin etmeye çalıştılar. Yani açıkçası kemer sıkma yine varlıklı kesime değil dar gelirli tüketici kesimine yansıyacak. Bu noktada dar gelirlilerin temel ihtiyaçlarındaki vergi artışlarının mutlaka gözden geçirilmesi ve tüketici kredileri yerine, ek vergilerin ticari ve yatırım araçlarından elde edilen gelirlere yansıtılması yerinde olacaktır.”

HOLDİNG SAHİBİ DE İŞÇİ DE AYNI VERGİYE TABİİ

Artırılan dolaylı vergilerin tüketicinin hane halkı bütçesini allak bullak ettiğini kaydeden Ağaoğlu, “Asgari ücrete ve memurlara, emeklilere yapılan zam, ceplerine girmeden fazlasıyla tüketici bütçesinden çıktı. Dolaylı vergilere yüklenerek bütçe açığını kapatmak sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmaz. Holding sahibi ile asgari ücretli işçi tüketim malzemelerinde artan KDV oranından ötürü aynı yükü taşıyorlar ve aynı vergiyi veriyorlar. Yani 10 milyonluk otomobil alan varlıklı insan ile dar gelirli tüketici ikinci el zor bela sahibi olduğu bir mütevazi otomobile aynı oranda vergi veriyor.” diye konuştu.

ARZ ARTARSA ENFLASYON DÜŞER

Yüksek enflasyon sorununun bütçe açığı ve üretim yetersizliği nedeniyle olduğunu ifade eden Ağaoğlu, “Arz artınca, fiyatlar da devlet denetiminden geçirilerek fırsatçılığa izin verilmezse doğal olarak düşecektir. Öncelik üretimde ve ihracatta olmalıdır.” ifadelerini kullandı. Ağaoğlu, önlem muhalefet-iktidarın el birliği enflasyon canavarının üzerine gitmesi gerektiğini vurgulayarak “Fedakarlık sürekli tüketiciden beklenmemeli.” dedi.

Vergi artışlarının yürürlüğe girmesinden önce yapılan harç ödemelerinin iptal edilerek, yeni vergi oranları ile tekrar talep edildiğini belirten Ağaoğlu, durum düzeltilmezse konuyu yargıya taşıyacaklarının dile getirdi.

Sonraki Haber